Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lemiamų setų karalius C.Alcarazas palaužė A.Zverevą ir tapo čempionu Paryžiuje

Ispanijos teniso vunderkindas Carlosas Alcarazas (ATP-3) pratęsė įspūdingą asmeninę seriją lemiamuose „Didžiojo kirčio“ turnyrų setuose bei triumfavo atvirosiose Prancūzijos teniso pirmenybėse „Roland Garros“.
Carlosas Alcarazas
Carlosas Alcarazas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

4 valandas ir 19 minučių trukusiame teniso spektaklyje Paryžiuje C.Alcarazas rezultatu 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 palaužė vokietį Alexanderį Zverevą (ATP-4) bei iškovojo pirmąjį karjeros „Roland Garros“ bei trečiąjį „Grand Slam“ trofėjų apskritai.

Lemiamuose penktuose setuose Ispanijos teniso atstovas yra tiesiog nepalaužiamas – tai buvo jau 11-toji pergalė iš 12 tokių mačų.

Vos 21-erių tenisininkas įsirašė į istoriją tapdamas jauniausiu žaidėju, kuriam pavyko iškovoti bent po vieną „Didžiojo kirčio“ trofėjų ant trijų skirtingų dangų – grunto (2024 m. „French Open“), žolės (2023 m. Vimbldonas) ir hardo (2022 m. „US Open“).

Apskritai tai yra pavykę padaryti tik dar šešiems tenisininkams – Rafaeliui Nadaliui (22 metai), Matsui Wilanderiui (23 m.), Jimmy Connorsui (26 m.), Rogeriui Federeriui (27 m.), Novakui Džokovičiui (29 m.) bei Andre Agassiui (29 m.).

Tenisininkams pasidalijus pirmuosius du setus tikra finalinė drama prasidėjo trečioje žaidimo partijoje. Joje C.Alcarazas kontroliavo situaciją pirmaudamas rezultatu 5:2, bet tuomet jaunuolio žaidime pasipylė neišprovokuotos klaidos, o tuo pasinaudojęs Sascha laimėjo net penkis geimus be atsako ir atsidūrė per setą nuo pirmojo karjeros „Grand Slam“ trofėjaus.

Maža to, trečiojo seto pabaigoje Ispanijos teniso atstovas bokštelio arbitrui išreiškė savo didelį nepasitenkinimą dėl dangos būklės. Pasak „Carlitos“, ant paviršiaus buvo per mažai grunto, o tai kortą labiau pavertė į hardo dangą. Žinoma, tai kur kas palankiau galingais padavimais pasižyminčiam oponentui.

Nepaisant apmaudžiai pasibaigusio trečiojo seto C.Alcarazas greitai užsikūrė ketvirtajame sete, iš karto susikurdamas saugų pranašumą. Pirmąjį seto break'ą ispanas pasiekė atlikdamas fantastišką užsuktą smūgį iš dešinės. Būtent tokiais šūviais, dar vadinamais banana, iš savo stipriosios kairės pusės garsėja jo tautietis, 14 kartų turnyrą laimėjęs legendinis Rafaelis Nadalis.

Trečioji pasaulio raketė ketvirtąją partiją laimėjo rezultatu 6:1, tačiau neraminančių ženklų ispano stovykloje tikrai buvo – pertraukėlėje tarp geimų jis paprašė medicininės pagalbos dėl kairiosios šlaunies skausmų.

Lemiamas finalo lūžis įvyko penktojo seto trečiajame bei ketvirtajame geimuose. Iš pradžių paduodamas prie rezultato 1:1 visą šūsnį išankstinių kalėdinių dovanėlių varžovui įteikė A.Zverevas, nesužaisdamas tiksliai prie tinklo, atlikdamas dvigubą klaidą bei atiduodamas savo padavimus.

Kitame geime vokietis susikūrė pranašumą 40:0 priimant, o akimirką atrodė, kad break'as jau jo rankose, tačiau bokštelio arbitras nusprendė pakeisti linijos teisėjo verdiktą ir anuliuoti C.Alcarazo dvigubą klaidą. Kaip vėliau paaiškėjo, galutinis bokštelio arbitro nebuvo teisingas.

Neįtikinėtinus gynybinius sugebėjimus demonstravęs „Carlitos“ atlaikė varžovo šturmą ir įtvirtino susikurtą pranašumą, o vyšnia ant torto tapo smūgis viena ranka, pasiuntęs varžovą į nokautą.

C.Alcarazas tapo jauniausiu „Roland Garros“ čempionu nuo savo mėgstamiausio tenisininko R.Nadalio pasiekimo dar 2007 metais.

Jis taip pat tik septintasis ispanas, kuriam pavyko laimėti atvirąsias Prancūzijos teniso pirmenybes. Tarp praeities nugalėtojų yra ir dabartinis jaunuolio treneris – Juanas Carlosas Ferrero.

2,4 milijono eurų ir 2000 ATP reitingo taškų iškovojęs turnyro čempionas pirmadienį naujame ATP reitinge aplenks Novaką Džokovičių ir pakils į antrąją poziciją. Iki naujojo reitingo lyderio Janniko Sinnerio ispaną dar skirs maždaug 1000 taškų.

A.Zverevui, kuriam tai buvo antrasis pralaimėtas „Grand Slam“ finalas (taip pat nusileido 2020 m. „US Open“ – aut. past.), atiteks 1300 ATP reitingo taškų ir 1,2 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius