Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 20 /17:47

Oficialu: Vimbldonas neįsileis Rusijos ir Baltarusijos tenisininkų

Vienas prestižiškiausių ir giliausias tradicijas turinčių teniso turnyrų Vimbldonas užveria duris karo prieš Ukrainą agresorėms Rusijai ir Baltarusijai atstovaujantiems tenisininkams.
Daniilas Medvedevas Vimbldone
Daniilas Medvedevas Vimbldone / „Scanpix“ nuotr.

Trečiadienio popietę šią žinią patvirtino BBC teniso apžvalgininkas Russellas Fulleras, o po keleto valandų išėjo ir oficialus turnyro organizatorių pranešimas.

„Skyrėme labai daug dėmesio kartu su šalies valdžia ieškant alternatyvių sprendimų, tačiau atsižvelgiant į šių pirmenybių įtaką visuomenei, į tai, kad sporto nevalia naudoti Rusijos režimo sustiprinimui ir mūsų nerimui dėl žaidėjų ir jų šeimų saugumo, nematome pagrindo šių šalių sportininkams dalyvauti čempionate“, – rašoma pranešime spaudai.

Vimbldonas taps pirmuoju teniso turnyru, kuris nusprendė uždrausti savo pirmenybėse dalyvauti rusams ir baltarusiams.

ATP ir WTA organizacijos, kurios rūpinasi visais turnyrais išskyrus „Didžiojo kirčio“, Rusijos ir Baltarusijos šalių tenisininkų nediskvalifikavo ir leido jiems varžytis po neutralia vėliava.

Nepanašu, kad sankcijų prieš šalių agresorių atstovus imsis ir kitas artimiausias „Didžiojo kirčio“ turnyras „Roland Garros“, kuris gegužės pabaigoje startuos Paryžiuje.

„Scanpix“ nuotr./Atšauktas Vimbldono turnyras
„Scanpix“ nuotr./Atšauktas Vimbldono turnyras

„The Times“ portalui artimi šaltiniai skelbia, kad „Visos Anglijos vejos teniso ir kroketo klubas“, kuris yra laikomas nepriklausomu privačių narių klubu, po ilgo beveik du mėnesius trukusios dialogo galiausiai su šalies valdžia priėjo prie bendro sprendimo į turnyrą neįsileisti minėtųjų valstybių sportininkų.

Iš pradžių buvo svarstoma galimybė rusams ir baltarusiams Vimbldone leisti varžytis tik tokiu atveju, jei jie pateiktų įrodymus, kad nėra finansiškai remiami Vladimiro Putino ir savo gimtųjų valstybių, o taip pat turnyro metu pasižadėtų susilaikyti nuo bet kokių teigiamą įtaką V.Putino režimui darančių komentarų.

Visgi Vimbldono organizatoriai pasirinko saugesnį variantą baimindamiesi, kad tenisininkams ir jų šeimoms kitu atveju galėtų grėsti didelis pavojus.

Britų žiniasklaida praneša, kad Rusijos ir Baltarusijos tenisininkams greičiausiai bus uždrausta žaisti absoliučiai visuose turnyruose ant žolės Jungtinėje Karalystėje.

Pagal dabartinius ATP ir WTA reitingus tarp šimto geriausių planetos vyrų ir moterų žaidėjų septyniolika yra iš Rusijos ir Baltarusijos.

„Scanpix“ nuotr./Anastasija Pavliučenkova ir Andrejus Rubliovas
„Scanpix“ nuotr./Anastasija Pavliučenkova ir Andrejus Rubliovas

Vimbldono pirmenybes praleis antroji planetos raketė ir „US Open“ čempionas Daniilas Medvedevas, ketvirtoji pasaulio raketė Aryna Sabalenka, „Didžiojo kirčio“ turnyrų čempionė Viktorija Azarenka (WTA-18), taip pat tokie garsūs tenisininkai kaip Andrejus Rubliovas (ATP-8), Karenas Hačanovas (ATP-26), Aslanas Karatsevas (ATP-30), Anastasija Pavliučenkova (WTA-15) ir kiti.

„Didžiojo kirčio“ turnyras ant žolės startuos birželio 27-ąją ir truks dvi savaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas