Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 04

Olimpinė čempionė atskleidė kovojanti su depresija

Artėjančią vasarą Puerto Riko teniso rinktinės lyderės Monicos Puig (WTA-87) lauks vienas didžiausių iššūkių profesionalės karjeroje – apginti olimpinės čempionės karūną, kurią ji sensacingai iškovojo Rio olimpinėse žaidynėse. Pastaraisiais metais nieko panašaus į tą sportinę formą, kuri leido pasidabinti olimpiniu auksu, nedemonstruojanti tenisininkė, atskleidė kovojanti su depresija.
Monica Puig Puerto Rikui padovanojo pirmą olimpinį auksą
Monica Puig / „Scanpix“ nuotr.

Vos 22-ejų jaunuolė, niekuo per daug neišsiskyrusi iš kitų vidutinio pajėgumo WTA turo tenisininkių, Rio de Žaneire driokstelėjo taip, kad prieš nesustabdomą puertorikietę lenktis turėjo net ir tokios „Didžiojo kirčio“ titulus laimėjusios galiūnės, kaip Garbine Muguruza, Petra Kvitova ar Angelique Kerber.

Tikra teniso sensacija tapusi ir pirmą olimpinį auksą savo šaliai padovanojusi Monica Puig netrukus pasiekė ir rekordinę 27 WTA reitingo vietą, tačiau vėliau pradėjo grimzti žemyn.

Puolamąjį tenisą propaguojanti tenisininkė nuo Rio olimpinių žaidynių nelaimėjo nė vieno WTA titulo, žaidė vieninteliame finale turnyre Liuksemburge (2017 metais), o vienintelį kartą antrą „Didžiojo kirčio“ etapą peržengė praėjusiais metais Paryžiuje.

„Scanpix“ nuotr./Olimpinio moterų teniso turnyro nugalėtojoms įteikti medaliai
„Scanpix“ nuotr./Olimpinio moterų teniso turnyro nugalėtojoms įteikti medaliai

Tačiau toks labai talentingos žaidėjos smigimas į dugną įvyko ne be priežasties. Visai neseniai, bendraudama su Argentinos dienraščiu „La Nacion“, M.Puig atskleidė ilgą laiką kovojanti su depresija.

„Pastarieji treji metai buvo labai tamsūs, – pirmą kartą apie ligą prisipažino tenisininkė. – Tiesiog pamečiau savikontrolę. Buvau įklimpusi kituose dalykuose ir neprižiūrėjau savęs. Nekreipiau dėmesio į tai, ką turėčiau vertinti, į tai, kas mane iš tikrųjų daro laimingą.“

Čikagoje gyvenanti 26-erių tenisininkė atskleidė, kad depresijos metu visiškai pamiršo artimuosius, o vienintelis jos noras būdavo tūnoti kambaryje vienai.

„Nustojau matytis su draugais ir šeima. Viskas, ką dariau, tai skaitydavau komentarus socialiniuose tinkluose. Juose galėdavo būti 15 pozityvių komentarų, tačiau aš atkreipdavau dėmesį į tą vienintelį negatyvų, kuris mane skandindavo.“

„Scanpix“ nuotr./Olimpinio moterų teniso turnyro nugalėtojoms įteikti medaliai
„Scanpix“ nuotr./Olimpinio moterų teniso turnyro nugalėtojoms įteikti medaliai

Nepaisant nuolat besikeičiančios emocinės būklės, M.Puig niekuomet nepaliko WTA turo, kiekvieną sezoną iškovodavo bent po 20 pergalių ir patiesdavo keletą grėsmingų varžovių, pavyzdžiui – Caroline Wozniacki (dukart), Caroline Garcia (dukart), Aryną Sabalenką, Elise Mertens, Anett Kontaveit ar Sofią Kenin.

„Noriu būti labai atvira, nes profesionalūs sportininkai rodo pavyzdį jaunimui, – apie neišblėsusią meilę žaidimui pasakojo Puig. – Tiesiog noriu, kad žinotumėte, jog ne viskas rožėmis klota.“

Praėjusio sezono pabaigoje Liuksemburge tenisininkė patyrė alkūnės traumą, kuriai prireikė operacijos. Puertorikietė turėjo padaryti priverstinę pertrauką, tačiau pastarosiomis dienomis jau pasirodė pranešimai, kad M.Puig nenumaldomai artėja prie savo sezono starto.

Tenisininkė atskleidė žinanti, kad žaisdama geriausią savo tenisą gali nugalėti bet ką.

„Scanpix“ nuotr./Monica Puig
„Scanpix“ nuotr./Monica Puig

„Kuomet esu sveika, nebijau nieko. Kitoje tinklo pusėje pastatykite Sereną Williams. Aš ją gerbsiu, tačiau vertinu save ir žinau, kad galiu ją nugalėti. Žaisdama kiekvieną geimą jaučiu, kad galiu laimėti.“

Daugiau nei 3 milijonus JAV dolerių jau užsidirbusi M.Puig savo medalių kolekcijoje turi ne tik olimpinių žaidynių, bet ir Centrinės Amerikos ir Karibų valstybių žaidynių auksą (iš viso tris), o Panamerikos žaidynėse yra pasidabinusi sidabru ir bronza.

Geriausias jos pasiekimas „Didžiojo kirčio“ turnyre – ketvirtasis etapas 2013 metais Vimbldone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas