Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 10

Prieš Ričardą Berankį – krepšinį mėgstantis aukštaūgis iš Maskvos

Buvęs aštuntas pasaulyje, o dabar 20-as, armėnų kilmės rusas Karenas Chačanovas šiąnakt stos Ričardo Berankio kelyje „Australia Open“ turnyro antrajame etape.
Karenas Chačanovas
Karenas Chačanovas / „Scanpix“ nuotr.

Aukštesnis visa galva ūgiu, bet ar bus aukštesnis ir žaidimu?

Geriausio Lietuvos tenisininko R.Berankio laukia sudėtingas iššūkis Melburne su 53 laipteliais aukščiau ATP reitinge stovinčiu varžovu.

Užpernai K.Chačanovas buvo užkopęs į aštuntą poziciją pasaulio reitinge po pasiekto ketvirtfinalio „Roland Garros“ turnyre, bet pastarieji metai nebuvo tokie ryškūs jaunajai Rusijos teniso žvaigždei.

Praėjusių metų pabaigoje jam teko įveikti koronavirusą, o pirmasis etapas „Australia Open“ 24 metų 198 cm ūgio rusui buvo sudėtingesnis nei 30-mečiui lietuviui.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmajame „Australia Open“ turnyro etape K.Chačanovas 6:3, 6:7 (4), 7:6 (2), 6:4 palaužė australą Aleksandrą Vukičių (ATP-195);
  • Ričardas Berankis pirmajame rate antradienį 6:2, 7:5, 6:3 sudorojo indą Sumitą Nagalą (ATP-139).
  • Patekę į antrąjį ratą, tenisininkai užsitikrino po 95 tūkst. eurų premijas. Už patekimą į trečiąjį etapą suma išaugtų iki 136,3 tūkst. eurų.

Prieš jų akistatą ketvirtadienį paryčiais 15min siūlo atidžiau pažvelgti, koks varžovas stovi kitoje tinklo pusėje.

Armėnijos daugiau mintyse nei gyvenime

K.Chačanovas gimė Maskvoje, bet jo armėniškas kraujas teka ir iš tėvo, ir iš motinos pusės – senelis gimė ir gyveno Jerevane, kol su šeima persikėlė į Maskvą.

Pats tenisininkas Armėnijoje lankosi retai (pastarąjį kartą 2010 m.) ir noro atstovauti šiai šaliai neturėjo.

„Manau, kad tai neįmanoma, nes gimiau Maskvoje ir visą gyvenimą praleidau Rusijoje. Tačiau aš myliu ir Armėniją, labai gerbiu ir vertinu savo šaknis“, – yra sakęs K.Chačanovas.

„Scanpix“ nuotr./Karenas Chačanovas
„Scanpix“ nuotr./Karenas Chačanovas

Tėvai nuvedė į tenisą, kai jam tebuvo treji metai.

Po truputį žaisdamas vis daugiau, Karenas apsisprendė tapti teniso profesionalu būdamas dvylikos, nors abu jo tėvai darbuojasi medicinos srityje.

„Aš pats pasirinkau šį sportą, mano tėvai niekada manęs nestūmė, – yra pripažinęs K.Chačanovas. – Aš visada sakiau, kad jei ne tenisas, aš žaisčiau krepšinį.

O jei reikėtų tapti gydytoju, tada turbūt būčiau chirurgas.“

Patinka NBA komanda

Nuo 15-os metų K.Chačanovas tobulėjo Splite pas buvusį Kroatijos teniso žvaigždės Gorano Ivaniševičiaus trenerį Vedraną Martičių. Jį buvo palikęs ir kelerius metus dirbo Barselonoje su Galo Blanco, bet paskui vėl susijungė bendram darbui su jam pažįstamu kroatu treneriu.

Jau būdamas 17-os, K.Chačanovas pasirodė profesionalų tenise ir tapo jauniausiu ten atsidūrusiu rusu, pagal jauną amžių aplenkusiu Michailą Južną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karenas CHačanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karenas CHačanovas

„Man patinka, kad tai asmeninis sportas – aikštyne esi vienas ir viskas priklauso nuo tavęs. Tai tavo charakterio ir valios išbandymas“, – simpatijas tenisui išreiškė K.Chačanovas.

Labiausiai jam patinka žaisti ant „hard“ ir grunto dangų, o mėgstamiausi žaidėjai yra karjerą jau baigęs rusas Maratas Safinas ir argentinietis Juanas Martinas Del Potro, pastaraisiais metais kamuojamas traumų. Mėgstamiausi sporto klubai – Madrido „Real“ (futbolo) ir „Miami Heat“ (krepšinio).

Po pakilimo – ramesni metai

Pats K.Chačanovas mėgsta svajoti ambicingai. Būti pasaulio reitinge Nr.1 ir laimėti olimpinį auksą – tokie yra didžiausi Rusijos tenisininko tikslai, išsakyti viešai.

Realybėje kol kas yra keturi laimėti ATP serijos turnyrai (R.Berankio aukščiausias pasiekimas – ATP turnyro finalas), iš kurių įspūdingiausias 2018 metais Paryžiuje, kur rusas pakeliui link titulo įveikė Johną Isnerį, Alexanderį Zverevą, Dominicą Thiemą ir Novaką Džokovičių.

„Scanpix“ nuotr./Karenas Chačanovas
„Scanpix“ nuotr./Karenas Chačanovas

Prieš tai laimėjęs Kremliaus turnyrą, jis buvo laimėjęs 11 iš 12 kovų prieš aukščiausio lygio varžovus.

2019 ir 2020-ieji K.Chačanovui prabėgo be ryškesnių laimėjimų. Tiesa, su Rusijos rinktine ATP taurės varžybose pasiekė pusfinalį.

„Tikrai nežinau, kodėl nesužaidžiau gerai. Visada sau sakiau, kad sunkus darbas kada nors atsipirks. Galiausiai aš visada žaidžiu, nes myliu tenisą. O rezultatus kartais pasiekiame, o kartais – ne“, – aiškino jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karenas Chačanovas ir Andrejus Rubliovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karenas Chačanovas ir Andrejus Rubliovas

Tenisą derina su tėvyste

Teniso aikštėje K.Chačanovas vertinamas dėl agresyvaus žaidimo prie galinės linijos, kur jam labai praverčia galingi padavimai ir forehand'ai, atliekami su dideliu greičiu ir jėga. Rusui kiek trūksta universalumo, gynyboje jis nėra toks stiprus kaip atakose, bet tai ir laikoma erdve tobulėti.

Anksti iškilęs teniso aikštyne, K.Chačanovas, būdamas 20-ies, tapo ir tėvu, susilaukęs pirmagimio Davido su žmona Veronika.

Jis turi derinti sportą ir tėvystę. „Buvimą tėvu sunku apibūdinti žodžiais, – kalbėjo tenisininkas. – Kai išvydau gimusį kūdikį, tai buvo laimingiausia mano gyvenimo akimirka.

Bet aš taip pat žinau, kad man dabar reikia žaisti tenisą. Negaliu likti itin daug laiko namuose su jais.“

Suprasti akimirksniu

  • Tarpusavyje R.Berankis ir K.Chačanovas yra žaidę dusyk.
  • 2014 m. Reunjone lietuvis laimėjo 7:5, 6:4, o 2018 m. Monpeljė nusileido 2:6, 6:7.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas