Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 24

R.Berankis prieš N.Džokovičių: kodėl tai geriausias šansas įkąsti pirmajai pasaulio raketei?

Pajėgiausio Lietuvos tenisininko Ričardo Berankio laukia ypatingas vakaras – 72-oji pasaulio raketė Niujorke bandys kibti į atlapus ATP reitingo lyderiui Novakui Džokovičiui. Ar solidžią formą po COVID-19 pandemijos iššauktos pertraukos demonstruojantis vilnietis pajėgs kibti tituluotam serbui į atlapus?
Ričardas Berankis mes iššūkį Novakui Džokovičiui
Ričardas Berankis mes iššūkį Novakui Džokovičiui / „Scanpix“ nuotr.

Lietuvos ir Serbijos tenisininkus burtai suvedė antrajame „Western & Southern Open“ turnyro rate.

Įprastai Sinsinačio mieste Ohajo valstijoje vykstančiame turnyre R.Berankiui tai bus jau ketvirtas, o N.Džokovičiui – vos pirmas susitikimas.

Nors lažybininkai ir teniso ekspertai prognozuoja nesunkią 33-ejų serbo pergalę, savo argumentų prieš vieną svarbiausių karjeros mačų turi ir trejais metais jaunesnis R.Berankis.

Kas leidžia manyti, kad lietuvis pirmadienio vakarą užkurs pirtį vienam geriausių visų laikų tenisininkų?

Solidi R.Berankio forma

Priešingai nei N.Džokovičius, kuriam tai bus pirmas oficialus susitikimas po koronaviruso pertraukos, R.Berankis Niujorke jau spėjo apšilti kojas.

Lietuvis „Western & Southern Open“ turnyro kovas pradėjo nuo kvalifikacijos, kur per du setus susitvarkė su ispanu Alejandro Davidovichiumi Fokina (ATP-96) ir per tris setus įveikė japoną Yasutaką Uchiyamą (ATP-89), o pirmajame pagrindinio turnyro susitikime po dramatiškos kovos 6:7(4), 6:4, 7:5 nugalėjo amerikietį Tommy Paulą (ATP-57).

Apskritai 2020 metais R.Berankis sužaidė 12 oficialių susitikimų, iš kurių laimėjo septynis.

Dar nuo 2019-ųjų pabaigos solidžią formą išlaikantis ir jau 16 mėnesių pirmajame ATP reitingo šimtuke esantis lietuvis prieš kelionę į JAV plušo Vokietijoje, kur taisė svarbiausias savo žaidimo spragas.

„Pagrindiniai akcentai yra sustiprėti fiziškai, įgauti ištvermės. O daugiau viskas nėra blogai“, – dar praėjusio sezono pabaigoje kalbėjo R.Berankis, panašu, įvykdęs šiuos savo tikslus – šį sezoną jis laimėjo jau keturis mačus, užsitęsusius bent iki trijų setų.

N.Džokovičiaus sveikatos bėdos

Paskutinį kartą oficialų teniso mačą vasario 29-ąją žaidęs N.Džokovičius tikėjosi, kad „Western & Southern Open“ turnyras jam taps puikiu pasiruošimo kitą savaitę prasidėsiančiam „US Open“ turnyrui lauku. Tačiau pastaraisiais mėnesiais jį kankina viena po kitos sveikatos problemos.

Dar birželį prisidėjęs prie „Adria Tour“ turnyrų serijos Balkanų šalyse organizavimo, serbas patyrė fiasko – pats užsikrėtė COVID-19 ir turėjo atlaikyti kritikos laviną dėl neatsakingų poelgių pandemijos akivaizdoje.

Zadare vykusiame turnyre dalyvavęs serbas sužaidė šešis draugiškus susitikimus, kuriuose buvo žaidžiama iki keturių geimų, tačiau birželio 23-ąją paskelbė bauginančią žinią savo sirgaliams.

„Kai tik atvykome į Belgradą, nuvykome išsitirti. Mano rezultatas buvo teigiamas, mano žmonos Jelenos taip pat, o vaikų – neigiami“, – tuomet sakė N.Džokovičius.

Vietoje užuojautos jam kliuvo kritika, o jos priešakinėse pozicijose buvo australas Nickas Kyrgiosas, vadinęs ne tik kortuose, bet ir vakarėliuose su kitais tenisininkais besilankiusio N.Džokovičiaus elgesį „neatsakingu“ ir „nepamatuotu“.

Serbijos teniso žvaigždei kliuvo ir dėl to, jog keliomis savaitėmis anksčiau jis išreiškė griežtą savo požiūrį vakcinacijos atžvilgiu – N.Džokovičius teigė nesiskiepysiąs nuo koronaviruso net ir tada, kai COVID-19 vakcina jau bus sukurta ir ištestuota.

N.Džokovičiui, kaip ir dar keliems „Adria Tour“ dalyvavusiems žaidėjams, užsikrėtus koronavirusu, visas turas buvo atšauktas, o dviejų mėnesių serbui pakako, kad užmirštų ligos pasekmes.

Visgi prieš pat startą „Western & Southern Open“ varžybose jį ėmė trikdyti kita problema – kaklo skausmai.

Sekmadienį N.Džokovičius nusprendė išbraukti savo pavardę iš dvejetų turnyro, o iki pat akistatos su R.Berankiu nėra aišku, kiek treniruotėje patirta trauma trukdys žaisti geriausiam pasaulio tenisininkui.

COVID-19 pertraukos pasekmės

Jei kaklo skausmai nesutrukdys ir N.Džokovičius vis tik žengs į kortą per akistatą su R.Berankiu, tai bus pirmoji serbo oficiali dvikova po 177 dienų pertraukos.

Tokios ilgos pauzės N.Džokovičius dar nėra turėjęs – panašų laikotarpį serbas praleido tik 2017 metų pabaigoje, kai dėl alkūnės traumos nežaidė 173 dienas.

Tuomet serbas ne iš karto įgavo pagreitį ir jokio turnyro nelaimėjo pusmetį – net iki 18-osios ATP reitingo vietos nukritęs serbas trofėjų badą nutraukė tik vidurvasarį Vimbldone.

Nors šįkart N.Džokovičiui nereikia atsigauti po sunkios traumos ir operacijos, serbo sunkumai po ilgos pauzės turėtų įkvėpti R.Berankį.

N.Džokovičius 2018-ųjų pradžioje nusileido net ir 109-ajai pasaulio raketei Taro Danieliui bei pirmojo šimtuko pabaigoje buvusiems Chung Hyeonui ir Martinui Klizanui.

Galbūt ir įsibėgėjęs R.Berankis gali pakartoti šių tenisininkų sėkmę?

N.Džokovičiaus motyvacija

Nors į Niujorką N.Džokovičius atvyko ne pačios geriausios formos, serbui motyvacijos netrūksta.

Rogeriui Federeriui gydantis traumą, o Rafaeliui Nadaliui atsisakius dalyvauti turnyruose JAV dėl koronaviruso grėsmės, N.Džokovičius bus ryškiausia kitą savaitę prasidėsiančio „US Open“ žvaigždė ir sieks jau ketvirtojo atvirojo JAV čempionato titulo.

Iki pandemijos visus 18 mačų 2020-aisiais laimėjęs N.Džokovičius bandys pratęsti šią pergalingą seriją, o jam padės ir tinkamiausia Niujorko kortų danga.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius

Universalumu pasižymintis serbas ant kietosios dangos kortų yra laimėjęs net 84,3 proc. karjeros susitikimų, o tai yra aukščiausias procentas teniso istorijoje.

„Labai norėjau pratęsti sezoną ant kietosios dangos, ant kurios jaučiuosi patogiausiai, – prieš kelionę į JAV sakė N.Džokovičius. – Tai – danga, ant kurios man sekasi labiausiai.“

Nors svarbiausias startas Serbijos žvaigždės laukia tik po savaitės, neabejojama, jog N.Džokovičiui norisi apšilti kojas dar iki „US Open“ starto.

O dar svarbiau – serbas nori kuo greičiau užtildyti kritikus, pastaruosius mėnesius diskutuojančius ne apie jo žaidimą, o apie teniso užkulisius ir N.Džokovičiaus fiasko koronaviruso pandemijos akivaizdoje.

Įtikinama pergalė prieš R.Berankį sugrąžintų dėmesį į kortą, kur N.Džokovičius spindi labiausiai.

Serbijos tenisininką įkvėpti gali ir mačo data – 8/24. Geras sausį tragiškai žuvusio Kobe Bryanto bičiulis vakar gražiu įrašu pasveikino NBA legendą su gimtadieniu, o šiandien norėtų paminėti pasaulyje minimą „Mambos dieną“ (K.Bryantas per karjerą vilkėjo 8 ir 24 numeriais pažymėtus marškinėlius – red.past.) pergalingai.

Prognozės

Nors N.Džokovičius laikomas ryškiu akistatos su R.Berankiu favoritu, lietuviui nepiešiamas visiško pastumdėlio statusas.

Prognozuojama, kad lietuvis prieš pajėgiausią pasaulio tenisininką laimės 6-7 geimus, o tai būtų kur kas solidesnis pasirodymas nei pirmajame R.Berankio ir N.Džokovičiaus tarpusavio mače.

2013-aisiais, būdamas 23-ejų metų amžiaus, R.Berankis „US Open“ turnyre nusileido varžovui 1:6, 2:6, 2:6.

Šįkart tenisininkai žais iki dviejų setų ir lažybininkai net skiria 20 proc. šansą, kad R.Berankiui pavyks akistatą nukelti iki lemiamo trečiojo seto.

Ar tokios prognozės išsipildys, paaiškės jau šį vakarą Niujorko teniso kortuose. Preliminarus R.Berankio ir N.Džokovičiaus akistatos pradžios laikas 23 val., bet tiksliau jis paaiškės po kitų „Western & Southern Open“ dvikovų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas