Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 12 23

Teniso metai: atgijusios legendos, latvės blyksnis ir bangavę lietuviai

Šveicaras Roger Federeris ir ispanas Rafaelis Nadalis buvo nuostabūs 2017 metais teniso aikštynuose, kuriose netrūko ir daugiau įdomybių: netikėtų pakylimų, nuopolių, diskvalifikacijų. Tai buvo ir sudėtingi metai geriausiems Lietuvos tenisininkams Ričardui Berankiui ir Laurynui Grigeliui.
R.Federeris ir R.Nadalis žaidė drauge, latvė J.Ostapenko stebino puikiu žaidimu, po traumų ir diskvalifikacijų į kortus grįžo R.Berankis ir M.Šarapova.
R.Federeris ir R.Nadalis žaidė drauge, latvė J.Ostapenko stebino puikiu žaidimu, po traumų ir diskvalifikacijų į kortus grįžo R.Berankis ir M.Šarapova. / „Scanpix“ nuotr.

Metų geriausi: po saule dar yra vietos senukams

Kai Rogeris Federeris 2016-ųjų metų pabaigoje atvyko į savo gero draugo Rafaelio Nadalio akademijos atidarymą Maljorkoje, abiejų traumų kamuojamų žaidėjų sezonas jau buvo senai pasibaigęs. Kaip vėliau pats šveicaras atskleidė spaudos konferencijoje, draugišką mačą kartu su vaikais žaidusios žvaigždės tik pajuokaudavo, kad būtų smagu dar nors kartą susitikti vieno iš „Grand Slam“ turnyrų finale.

Tačiau būtent 36-erių R.Federeris ir 31-erių R.Nadalis buvo dominuojančios jėgos 2017-ųjų ATP ture. Įdomiausia visų laikų konkurentų pora laikomi žaidėjai pasidalino po du „Grand Slam“ turnyrų titulus ir nepaliko net mažiausios vilties juos aplenkti ATP reitinge, kuriame ispanas metus baigė pirmas, šveicaras – antras.

„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis
„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis

Metų Proveržis: Jelena Ostapenko

Vos šiais metais 20-ies sulaukusi Latvijos tenisininkė, sukūrė tikrą stebuklą Prancūzijos atvirajame čempionate ir tapo jauniausia turnyro čempione per 20 metų. Niekada prieš tai Paryžiuje mačo nelaimėjusi ir jokio WTA titulo neiškovojus jaunoji žvaigždė savo agresyviu žaidimu siuntė vieną neatmušamą smūgį po kito.

VIDEO: Jelena Ostapenko v Simona Halep Highlights - Women's Final 2017 | Roland-Garros

Po jos kojom krito tokios žaidėjos kaip Samanta Stosur, Karolina Wozniacki, Timea Bacsinszky, o finale net ir aiškia favorite laikyta, viena iš greičiausių ir geriausią gynybą demonstruojančių WTA žaidėjų: Simona Halep. Po šios pergalės, ekspertams teko pripažinti, kad naujai iškepta 7-oji pasaulio raketė gali tapti dominuojančia jėga moterų tenise.

„Scanpix“/AP nuotr./Jelena Ostapenko
„Scanpix“/AP nuotr./Jelena Ostapenko

Metų nusivylimas: Angelique Kerber

Nors metai buvo kupini atkaklių mačų bei naujų čempionų, nusivylimo bei traumų juose taip pat netrūko. Didelę sezono dalį korte nebuvo tokių žvaigždžių kaip Novakas Džokovičius, Serena Williams, Andy Murray, Key Nishikori, Stanas Wawrinka. Tačiau labiausiai šiuos metus ko gero norės pamiršti pirmoje reitingo vietoje juos pradėjusi Angelique Kerber. Buvus 1-oji pasaulio raketė visiškai nerado savo žaidimo, nelaimėjo nei vieno turnyro, o „Grand Slam“ turnyruose daugiausiai pasiekė aštunfinalį. 29-erių Vokietijos tenisininkė viso turo metu vengdavo žaisti agresyviai ir bandydavo laimėti mačus savo oponenčių klaidomis, tačiau jos varžovės nuolat rasdavo papildomos motyvacijos kovojant su viena iš WTA favoričių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angelique Kerber
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angelique Kerber

Metų mačas: „Australia Open“ finalas

Turnyro Melburne finale R.Federeris įveikė R.Nadalį 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

VIDEO: Men's finals highlights - Federer v Nadal | Australian Open 2017

Tokio finalo Didžiojo kirčio turnyrai nematė tikriausiai nuo pat 2014-ųjų Vimbldono. Didelės įtampos ir fantastiškų taškų kupiname mače R.Federeris du kartus buvo setu priekyje, tačiau Rafaelis Nadalis sugebėjo perimti iniciatyvą ir penktam sete įsiveržti į priekį 3:1. Nepaisant to, lemiamu metu užtikrinčiau sužaidė šveicaras, laimėjo penkis geimus iš eilės, taip iškovodamas savo 18-ąjį „Grand Slam“ titulą.

„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris nugalėjo Rafaelį Nadalį ir tapo „Australian Open“ čempionu
„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris nugalėjo Rafaelį Nadalį ir tapo „Australian Open“ čempionu

Metų „pasaka“: Jackas Sockas

Kai paskutiniojo metuose „Masters“ serijos turnyro Paryžiuje pirmajame rate Jackas Sockas lemiamam sete atsilikinėjo 1:5 nuo brito Kailo Edmundo, atrodė, kad amerikietis deda paskutinius taškus savo sezone. Tačiau 22-ają vietą reitinge tuo metu užėmęs tenisininkas turėjo kitų planų. Jis ne tik pasivijo britų tenisininką ir išplėšė pergalę, tačiau įveikęs dar keturis varžovus sensacingai laimėjo pirmąjį savo „Masters“ serijos turnyrą karjeroje.

VIDEO: Highlights: Sock Wins 1st Masters 1000 Title In Paris 2017

Tai jam leido tapti pirmąja Amerikos rakete, įšokti į pirmąjį dešimtuką ir, dar neįtikėčiau, patekti į sezono finalinį turnyrą Londone. Ten Jackas nesirengė sustoti, nuostabiai smūgį iš dešinės (angl. Forehand) jautęs tenisininkas nukovė jaunąją žvaigždę Aleksandrą Zverevą ir kroatą Mariną Čilicių, bei tik pusfinalyje po atkaklios kovos nusileido turnyrą laimėjusiam bulgarui Grigorui Dimitrovui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jackas Sockas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jackas Sockas

Metų skandalas: Danielis Evansas

Nuolat į skandalus įsiveliantis tenisininkas šį kartą prisidirbo iš peties. Šių metų birželio mėnesį buvo paskelbti testai, kurie užfiksavo kokaino likučius sportininko kraujyje. 27-erių metų tenisininkas spaudos konferencijoje pats pripažino savo kaltę, atsiprašė savo artimųjų ir sirgalių, tačiau tai neišgelbėjo jo nuo vienerių metų diskvalifikacijos. Nuolatos motyvacijos ieškantis britas pastaraisiais metais demonstravo geriausią karjeros tenisą, tačiau tai nepadėjo jam suvaldyti senų įpročių.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Danielis Evansas
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Danielis Evansas

Metų citata priklauso Marijai Šarapovai

Marijos Šarapovos sugrįžimas buvo vienas iš labiausiai aptariamų įvykių šiame sezone. Ypatingai daug kalbų buvo sulaukta iš pačių jos konkurenčių. Tenisininkės kaip kanadietė Eugenie Bouchard ar prancūzė Kristina Mladenovic nevengė pasisakyti, kad dopingo skandalo suteptos tenisininkės neturėtų grįžti į profesionalų tenisą. Dar labiau buvo piktinamasi, kad daugiausiai uždirbančia tenisininke tituluojama M.Šarapova sulaukia gausybės vardinių kvietimų į aukščiausio lygio turnyrus. Tačiau Rusijos žvaigždė nuolat rasdavo būdų atsikirsti. Štutgarto turnyro spaudos konferencijai žurnalistui paklausus kaip ji reaguotų, jei jai tektų žaisti „Roland Garros“ turnyro atrankoje, Marija atsakė, kad ji žais nors ir už jaunius, jei tik jai tai padės grįžti tarp geriausių pasaulio tenisininkių. Nepaisant to, Rusijos tenisininkei buvo suteiktas Prancūzijos „Grand Slam“ turnyro vardinis kvietimas, tačiau ji nusprendė pailsėti ir jo atsisakė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova

Paskui savo dievuką: Denisas Shapovalovas

Vienu iš perspektyviausių jaunųjų žvaigždžių tituluojamas jaunių Vimbledono čempionas 18-metis kanadietis Denisas Shapovalovas užkūrė tikrą pirtį „Masters“ serijos turnyre Monrealyje. Pirmajame rate tris kartus per tašką nuo pralaimėjimo buvęs kairiarankis tenisininkas ne tik sugebėjo palaužti brazilą Rogerio Dutrą Silvą, bet ir nukovė tokius asus kaip Juaną Martiną Del Potro ir R.Nadalį.

VIDEO: Dramatic Denis Shapovalov match point saves and win | Coupe Rogers Montreal 2017

Įdomu tai, kad dar 2008 metais tas pats D.Shapovalovas padavinėjo kamuoliukus savo idealui iš Ispanijos jo mače su Igoriu Andrejevu, o nepraėjus nei dešimtmečiui jis nuostabiais smūgiais iš dešinės viena ranka (angl. One-hand backhand) apstulbino visą pasaulį, o kartu – ir pirmąją pasaulio raketę.

„Scanpix“ nuotr./Denisas Shapovalovas
„Scanpix“ nuotr./Denisas Shapovalovas

Metų dvejetų pora: R.Federeris ir R.Nadalis

Tai pagaliau įvyko. Pirmą kartą Prahoje įvykusiame „Laver cup“ mače tarp Europos ir likusio pasaulio rinktinių du didžiausi konkurentai ir pirmosios pasaulio raketės sužaidė dvejetų mačą kartu.

VIDEO: Istorinis susijungimas: R.Federeris ir R.Nadalis žaidė poroje ir iškovojo pergalę

Milžinišką ažiotažą sukėlusiame mače žaidėjams netrūko geros nuotaikos ir rimtos kovos, o legendų susivienijimas atnešė Europos komandai labai svarbią pergalę, kuri padėjo nugalėti ir bendroje įskaitoje.

„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis ir Rogeris Federeris
„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis ir Rogeris Federeris

Ričardas Berankis: žaidimą surado Maskvoje

Geriausias Lietuvos tenisininkas dėl 2016-ųjų metų pabaigoje atliktos dešiniojo klubo operacijos savo sezoną pradėjo tik gegužės viduryje. Nors jau antru bandymu pavyko laimėti „Challenger“ serijos turnyrą Kazachstane, pastarajame pusmetyje jam trūko stabilumo ir užtikrintumo. Sėkmingas varžybas jau sekančią savaitę keisdavo apmaudūs pralaimėjimai. Vis dėlto „ATP 250“ serijos turnyras Maskvoje pačiam Ričardui turbūt įsimins ilgam.

VIDEO: Final Highlights: Dzumhur Beats Berankis At Moscow 2017

Puikiai visą savaitę žaidęs lietuvis nužygiavo iki pat finalo ir ten tikrai neatrodė prasčiau už bosnį Damirą Džumhurą. Tačiau lemiamu metu bosnis sugebėjo du kartus laimėti savo padavimus pralaiminėdamas 0:40, o pats išnaudojo vienintelę progą palaužti Ričardą. Panašu, kad pirmoji šalies raketė vis dar turi bėdų prisitaikant prie turnyrų dangos ir sąlygų, o ten, kur jau eilę metų jaučiasi gerai, sugeba džiuginti labai kokybišku žaidimu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis

Laurynas Grigelis: svyravo, bet įveikė garsų italą

Antroji šalies raketė išgyveno dar vienus metus svyruodamas trečiajame ATP reitingo šimtuke. Nors stengėsi skirti daugiau laiko „Challenger“ serijos turnyrams, kalnų ten nenuvertė. Ir kai jau atrodė, kad galbūt Lauryno vieta reitinguose yra teisinga, antrus metus iš eilės sezono pabaigoje jis pradėjo demonstruoti puikų žaidimą. Du iš eilės laimėti ITF serijos turnyrai, finalas „Challenger“ serijos turnyre Brešijoje ir pergalė prieš buvusį „Top 20“ žaidėją, italą Andreasą Seppi, leidžia tikėtis, kad Laurynas dar turi potencialo nustebinti savo sirgalius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Grigelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Grigelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas