Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 14

Tyla – gera byla: kodėl pasikeitusios WADA taisyklės nepadės M.Šarapovai?

Tyla – gera byla, skelbia lietuvių liaudies posakis. Kovo mėnesį Marija Šarapova sudrebino sporto pasaulį, kai prisipažino, kad vartojo draudžiamą preparatą ir įkliuvo į dopingo kontrolės nagus. Tačiau kol visi manė, kad išpažintis Rusijos tenisininkei gali pagelbėti išvengti bausmės, pirmadienį staiga pasikeitusios WADA taisyklės, skirtingai nei daugeliui, geriausiai Rusijos tenisininkei greičiausiai nepadės išvengti sankcijų.
Marija Šarapova
Marija Šarapova / „Scanpix“ nuotr.

M.Šarapovos teigiamą rezultatą parodęs dopingo testas buvo vienas iš 172-iejų nuo to laiko, kai Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) sausio 1 dieną meldoniumą priskyrė draudžiamiems preparatams. Šiuos duomenis skelbia BBC.

Tačiau pirmadienį WADA paskelbė, kad kai kuriems atletams gali pavykti išvengti bausmės. Pasirodo, kad Pasaulinei antidopingo agentūrai trūksta duomenų apie tai, kiek meldoniumas gali užsilaikyti sportininkų organizmuose, jei šie jį vartojo pastoviai, o sausio 1 dieną staiga nustojo.

„Šiuo metu turime mažai mokslinės informacijos apie tai, kiek laiko praeina, kol preparatas pasišalina iš kūno,“ – pirmadienį pranešė WADA atstovybė.

Pagal pasikeitusias WADA taisykles, jei sportininkams pavyks įrodyti, kad jie nenutuokė, jog meldoniumo pėdsakų dar gali būti jų kraujyje, jie sankcijų greičiausiai išvengs.

Atletams šios pasikeitusios taisyklės yra tarsi gelbėjimosi ratas, tačiau M.Šarapova susiduria su labai rimta problema ir bausmę greičiausiai vis tiek turės atlikti. Taip yra todėl, kad spaudos konferencijos Los Andžele metu ji nesakė nustojusi vartoti meldoniumą ir po sausio 1 dienos.

„Taip, prisipažįstu, kad vartojau šį preparatą, ir prisiimu pilną atsakomybę, – kovo mėnesį kalbėjo Rusijos tenisininkė. – Dešimt metų meldoniumo nebuvo Pasaulinės antidopingo agentūros juodajame sąraše, tad aš jį galėjau vartoti legaliai. Tačiau sausio 1 dieną taisyklės staiga pasikeitė ir meldoniumas tapo draudžiamu preparatu. Aš to nežinojau.“

Kitais žodžiais tariant, skirtingai nei kiti sportininkai, M.Šarapova nepostringavo, kad dėl nuolatinio meldoniumo vartojimo sausio 1 dieną dopingo dar būta jos organizme. Rusijos tenisininkė savo kalboje Kalifornijoje peikė neapdairumą, tačiau nesakė, kad preparatą baigė vartoti iki WADA nustatytos datos. Vėliau ji dar pridūrė: „Padariau milžinišką klaidą.“

Tarptautinė teniso federacija nuosprendžio M.Šarapovai dar nėra paskelbusi, tačiau bus be galo įdomu žiūrėti, kaip reaguos pasaulio tenisui vadovaujanti organizacija, matydama, kad kiti pagauti sportininkai iš balos vienas po kito lipa sausi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas