Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 23

Tyla prieš audrą: kaip turnyro išvakarėse atrodo Vimbldonas

Vimbldone šiuo metu tvyro tyla. Tyla, simbolizuojanti nenumaldomu greičiu atriedančią vieną iš nuostabiausių teniso audrų pasaulyje. Netrukus čia susirinks dešimtys tūkstančių aistruolių, kurie turės progą išvysti pluoštą įspūdingų dvikovų seniausiame pasaulyje teniso turnyre. Tačiau kol kas Vimbldone ramu.
Vimbldonas
Vimbldonas / „Scanpix“ nuotr.

Iki burtų traukimo ceremonijos likus vienai dienai, Vimbldono turnyro organizatoriai ir visas kolektyvas baigia viską kruopščiai tvarkyti. Taisyti liko nedaug ką, tačiau prestiziškiausias pasaulyje teniso turnyras stengiasi viską atlikti taip, kad turtinga čempionato istorija persismelktų į kiekvieną atvykėlį.

Kaip ir galima tikėtis, Vimbldono organizatoriai kreipia dėmesį net ir į pačius nereikšmingiausius dalykus. Violetiniai ir žali ženklai jau nuo metro stoties teniso sirgalius veda ten, kur jų laukia neišdildomi įspūdžiai. Prieigose darbininkai šveičia kiekvieną tako milimetrą bei laisto kiekvieną gėlę, kuri net labiausiai apniukusią britišką dieną nušviečia įvairiomis spalvomis.

Vietoje kompiuterizuotų ekranų, dvikovų sąrašas ir tvarkaraštis mirga ant žalių ir violetinių lentų, į kurių viršų turnyro personalas lipa paprastomis medinėmis kopėčiomis. Prieš kelias dienas šios lentos vis dar rodė praėjusių metų čempionus – Sereną Williams ir Novaką Džokovičių. Ne už ilgo šis duetas į Vimbldoną sugrįš su aiškiomis misijomis: S.Williams mėgins susilyginti su „Didžiojo kirčio“ turnyrų rekordininke Steffi Graf, o N.Džokovičius tęs savo žygį link „Kalendorinio kirčio“.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius ir Serena Williams
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius ir Serena Williams

Pirmą kartą atvykęs į „All England“ klubą jautiesi lyg susitapatintum su nuostabia teniso istorija, o Vimbldono prieigos sudaro vaizdą, tarsi esi nuostabiame muziejuje, kruopščiai saugančiame atsiminimus, kol geriausi pasaulio tenisininkai mėgina įrašyti savo vardus į istorijos knygą. Čia netgi yra gidai, viską aprodantys ir dėstantys istoriją su tokiu užsidegimu, tarsi patys kadaise būtų triumfavę Vimbldone.

Tai vieta, kurioje įvyko vieni iš įspūdingiausių teniso istorijos momentų, ir tą gali pajusti vien stovėdamas centrinio korto tribūnose. Vimbldono žolė yra lygiai tokia pati, ant kurios 1975 metais Arthuras Ashe’as tapo pirmu amerikiečiu, triumfavusiu šiame čempionate. Tai ta pati žalia veja, 2008 metais priėmusi Rogerį Federerį ir Rafaelį Nadalį, kurie surengė tikriausiai patį įspūdingiausią teniso finalą šiame čempionate.

Nužingsniavus kiek toliau nuo centrinio korto, žemesnį ATP reitingą turintys tenisininkai jau pluša kvalifikacijoje, tačiau pagrindiniuose čempionato kortuose treniruojasi ir pačios žymiausios teniso pavardės, tarkim, Davidas Goffinas su Tayloru Fritzu, o visai netoli jų pirmyn atgal bėgioja ir pats Kei Nishikoris, kuris, nors prieš savaitę Vokietijoje patyrė traumą, dabar yra sveikas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vimbldonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vimbldonas

Vimbldone dabar girdisi tik kvalifikacijos varžovų aplodismentai ir stiprūs tenisininkų smūgiai, tačiau turnyrą jau po kelių dienų užplūs 39 tūkstančiai teniso aistruolių. Apsauga yra vienas iš didžiausių „Didžiojo kirčio“ turnyrų prioritetų, o šiemet Vimbldone ji yra kaip niekad sustiprinta. Kiekvienas norintis patekti turi pateikti asmenybę patvirtinantį dokumentą. Kiekviena kuprinė ar krepšys yra tikrinami – taip, bus patikrintas ir Rogeris Federeris -, o pačius Vimbldono aistruolius sergės daugiau nei tūkstantis apsaugos darbuotojų.

Dauguma tų sirgalių netrukus stos į bilietų eiles, o juos jau įsigiję galės mėgautis įvairiausiais gėrimais ir valgiais, įskaitant ir braškes su plakta grietinėle – tradiciniu Vimbldono desertu.

Dauguma į Vimbldoną atkakusių britų pokštauja, kad vasara neprasideda tol, kol neprasideda Vimbldono čempionatas. Netrukus Didžiąją Britaniją užklups viena iš nuostabiausių teniso audrų pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas