Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 11

„Vimbldonas 2016“: ką Londone privalo padaryti Andy Murray?

Iki Vimbldono čempionato teliko kelios savaitės, o geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas Andy Murray jau tikriausiai pradėjo skaičiuoti „sunkiausias sezono savaites“. Jau ne už ilgo prasidėsiančiame trečiame metų „Didžiojo kirčio“ turnyre antroji pasaulio raketė bandys triumfuoti antrą kartą, tačiau į Londoną monstriškos formos atvyks ir Novakas Džokovičius, kurį įveikti bus be galo sunku. Tačiau jei A.Murray pasinaudos šiomis šešiomis taisyklėmis, žolės sezono pabaiga jam gali susiklostyti sėkmingai.
Andy Murray ir Novakas Džokovičius
Andy Murray ir Novakas Džokovičius / „Scanpix“ nuotr.

Turėti mintyje pergales ant žolės

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Novakas Džokovičius
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Novakas Džokovičius

Antroji pasaulio raketė A.Murray prieš N.Džokovičių ant žolės dar nėra pralaimėjęs. Tiesą sakant, 29-erių metų britas prieš geriausią Serbijos tenisininką ant šios dangos nė karto nepralaimėjo nė seto.

Ant žolės šie du žaidėjai kovėsi du kartus ir abu sykius jų dvikovos vyko centriniame Vimbldono korte – 2012 metų olimpinių žaidynių pusfinalyje ir 2013 metų Vimbldono finale.

Tiesa, dabar N.Džokovičius nėra tas tenisininkas, galvojantis, kad žolė skirta tik karvėms. Po kelių savaičių 29-erių metų serbas pradės trečio „Didžiojo kirčio“ titulo šiame sezone medžioklę. Tris kartus, kai jis triumfavo Vimbldone, N.Džokovičius korte tiesiog skrajojo.

Vis dėlto tos kelios A.Murray pergalės ant žolės turėtų būti abiejų žaidėjų galvose. Jei šie du ir vėl susitiks finale, geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas tikrai turės ką pasiūlyti Nolei.

Išsiaiškinti su treneriais

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Ivanas Lendlas
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Ivanas Lendlas

Johnas McEnroe, kuris žolės sezonui prisijungė prie devintosios pasaulio raketės Milošo Raoničiaus komandos, po „Roland Garros“ čempionato finalo pareiškė, kad A.Murray reikia įsigyti „naują Ivaną Lendlą“.

Tačiau kitas legendinis amerikietis – Jimas Courier – yra vienas iš tų, kurie pirštu bado į pagerėjusius antrosios pasaulio raketės rezultatus nuo to laiko, kai vadeles iš Amelie Mauresmo perėmė Jamie Delgado. Britų strategas savo auklėtiniui padėjo pasiekti Madrido „Masters“ finalą, pirmą kartą triumfuoti „Internazionali BNL d’Italia“ turnyre ir pirmą sykį karjeroje patekti į Atvirojo Prancūzijos čempionato finalą.

Ar A.Murray į ausį toliau turėtų šnabždėti J.Delgado, o galbūt pasekęs M.Raoničiaus ir Stano Wawrinkos pavyzdžiu jis turėtų pasisamdyti dar vieną legendą – spręsti tik pačiam britui. Tačiau viena aišku: bet kokios papildomos mintys Vimbldone antrajai pasaulio raketei nepadės iškovoti trečio „Didžiojo kirčio“ trofėjaus.

Susitvarkyti su viltimis po Paryžiaus

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius tapo „Roland Garros“ čempionu
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius tapo „Roland Garros“ čempionu

Andy Murray jaučiamą spaudimą Didžiojoje Britanijoje vykstančiame „Didžiojo kirčio“ turnyre nustatyti sunku. „Skaudus priminimas apie metų laiką“, – taip apie pasiruošimą Vimbldonui savo autobiografijoje „Septyniasdešimt septyni“ rašė olimpinis čempionas.

Sunku papasakoti ir apie 29-erių metų škoto kūno reakciją į šį „Didžiojo kirčio“ turnyrą, tačiau akivaizdu, kad tai yra vienos iš A.Murray psichologiškai sunkiausių savaičių,

Optimistai tikėsis, jog pirmas „Roland Garros“ finalas geriausiam Didžiosios Britanijos tenisininkui padės susitvarkyti su įtampa Vimbldone, tačiau gali būti, jog jo paryžietiški nuotykiai gali turėti visiškai kitokį poveikį. Vieni galvos, kad jei ant sau nepriimtinos dangos A.Murray gali priartėti prie Atvirojo Prancūzijos čempionato titulo, tuomet ant žolės jis turėtų visai siautėti. Tačiau Škotijos tenisininkas prieš Vimbldoną jau greičiausiai bus pamiršęs finalą Paryžiuje, o jį ir vėl kamuos Vimbldono karštinė.

Pasimėgauti šeimos gyvenimu

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Kim Sears
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Kim Sears

Vienas iš mėgstamiausių A.Murray dalykų apie žolės sezoną yra tai, kad po dvikovų jis gali griūti į nuosavą lovą. Galiausiai juk po nuolatinių vizitų viešbučiuose tai yra be galo smagu.

Vasario mėnesį gimus pirmajam jo vaikui – dukrai Sophiai – buvimas namuose antrajai pasaulio raketei suteikia dar daugiau malonumo. Praėjusių vasarų metu A.Murray nusiraminti padėjo šunys, tačiau dukra ir pasimėgavimas šeimyniniu gyvenimu gali būti likusi puzlės dalis, padėsianti nusikratyti įtampos prieš galimą dvikovą su N.Džokovičiumi.

Pasipelnyti iš pasirodymų „Roland Garros“ čempionate

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius tapo „Roland Garros“ čempionu
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius tapo „Roland Garros“ čempionu

„Nusikalęs – laimei, Vimbldonas ne po savaitės“, – po A.Murray nesėkmės „Roland Garros“ čempionato finale asmeninėje „Twitter“ paskyroje rašė J.Delgado. Kad ir kaip ten bebūtų, nuovargis dviejų „Didžiojo kirčio“ titulų savininkui neturėtų kelti problemų.

Kadangi prieš kelerius metus tarpas tarp dviejų Europos „Didžiojo kirčio“ turnyrų buvo padidintas iki trijų savaičių, A.Murray turės daugiau laiko pailsėti. Šios trys savaitės brito tvarkaraštyje bus išsidėsčiusios taip: poilsis – turnyras – poilsis – Vimbldonas.

Savo žolės sezoną antroji pasaulio raketė atidarys kitą savaitę prasidėsiančiame „Aegon Championships“ turnyre Londone, kur tikėsis pakartoti kelių legendinių tenisininkų rekordą – šias varžybas laimėti penktą kartą. Nėra abejonių, kad iki Vimbldono starto A.Murray bus puikiai prisitaikęs prie žolės dangos.

Tuo tarpu geriausias pasaulio tenisininkas N.Džokovičius iki trečiojo metų „Didžiojo kirčio“ turnyro nedalyvaus nė vienose varžybose. 29-erių metų serbas žolės sezonui ruošis keliuose draugiškuose mačuose ir dirbdamas su treneriais.

Tačiau tai, panašu, 29-erių metų serbui problemų nekelia. Šią taktiką jis naudoja jau pakankamai seniai, o atsistojęs ant Vimbldono kortų toliau sau traiško varžovus.

Puolimas

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius tapo „Roland Garros“ čempionu
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius tapo „Roland Garros“ čempionu

Praeiti penki dalykai – psichologiniai žaidimo aspektai. Tačiau ką A.Murray turi padaryti žvelgiant iš techninės ir taktinės teniso pusės.

Visų pirma, geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas neturi nustoti atakuoti. „Roland Garros“ finalas – puikus to pavyzdys. Nuostabiai po kortą varžovą pirmame sete vaikęs A.Murray staiga nustojo žaisti agresyviai ir netrukus sumokėjo kainą. Tą pastebėjęs N.Džokovičius pradėjo spausti varžovą, o A.Murray neliko nieko kito, kaip tik trauktis vis toliau nuo galinės linijos. Nuo antrojo seto vidurio tapo aišku, kad 29-erių metų serbui pavyks galiausiai užpildyti „Didžiojo kirčio“ trofėjų kolekciją.

Kas nors – arba J.Delgado, arba dar kažkas kitas – turi išaiškinti tai A.Murray. Juolab kad jei 29-erių metų britas nenorės atakuoti ant žolės dangos, jo kelionė Vimbldone gali pasibaigti dar iki finalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas