Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 21

7 lietuviai neria į Fukuokos baseiną: ko tikėtis iš plaukikų svarbiausiose varžybose?

Geriausi Lietuvos plaukikai, tarp jų ir ryškiausios žvaigždės Rūta Meilutytė bei Danas Rapšys, Japonijoje pasitinka svarbiausias šių metų varžybas – vandens sporto šakų pasaulio čempionatą.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Dariaus Kibirkščio nuotr.

Purslai jau taškosi Fukuokoje po Lietuvos plaukikų grybšnių.

Pastaruoju metu Hirošimoje stovyklavę lietuviai ketvirtadienį persikėlė į Fukuoką ir surengė pirmąsias pratybas 1,6 mln. žmonių sklidiname mieste, sulaukusiame geriausių pasaulio plaukikų po 22 metų pertraukos (pirmasis pasaulio čempionatas ten vyko 2001 m.).

Antrajame pagal dydį Japonijos uoste jau savaitę vyksta pasaulio vandens sporto šakų pirmenybės, o dabar ateina metas plaukikams – nuo liepos 23 iki liepos 30 d. jie lenktyniaus 50 metrų Fukuokos baseine.

Suprasti akimirksniu

  • Dviem Lietuvos šuolininkams į vandenį pasaulio čempionatas prasidėjo kiek anksčiau.
  • 15-metis Martynas Lisauskas, vienas jauniausių dalyvių, užėmė 33 vietą šuolių nuo metro tramplino varžybose ir 62 vietą šokant nuo trijų metrų tramplino.
  • 19-metis Sebastianas Koneckis, debiutavęs pasaulio pirmenybėse pernai Budapešte, šįkart Japonijoje liko 62-as ir 66-as atitinkamai vieno ir trijų metrų tramplinų varžybose.

Septyni Lietuvos plaukikai pasirodys planetos pirmenybėse, tarp jų pernai fantastiniu lygiu į plaukimą po trejų metų pertraukos grįžusi Rūta Meilutytė.

26 metų kaunietė vėl laikoma favorite laimėti 50 m krūtine sprintą, nes gina pernai Budapešte iškovotą titulą, o 2022-uosius baigė pasaulio rekordu 25 m baseine.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė - Europos čempionė!
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė - Europos čempionė!

Rūta gali būti konkurencinga ir olimpinėje 100 m rungtyje, kurioje pernai Budapešte pelnė bronzą, o lygiai prieš dešimt metų Barselonoje yra iškovojusi ir pirmąjį nepriklausomos Lietuvos pasaulio plaukimo pirmenybių aukso apdovanojimą.

Iš viso net keturi Lietuvos plaukikai pernai nurašė medalių svarbiose tarptautinėse varžybose, bet šiais metais juos supo permainos – R.Meilutytė, Danas Rapšys ir Andrius Šidlauskas pakeitė trenerius, o minėti panevėžiečiai ir gyvenamą vietą – persikraustė gyventi į Vilnių.

Kotryna Teterevkova varžysis drauge su R.Meilutyte dvejose rungtyse krūtine ir dar 200 m distancijoje, kurioje pernai laimėjo savo pirmą Europos pirmenybių medalį (bronzos).

„Mes skatiname sportininkus pasiekti geriausia, ką jie gali. Iš anksto kabinti medalį mūsiškiams nenorime, tik labai apsidžiaugtume, jei pavyktų iškovoti.

Juk viskas priklauso ne tik nuo mūsų pačių, bet ir nuo varžovų“, – sakė Justas Achramavičius.

LPF nuotr./Justas Achramavičius
LPF nuotr./Justas Achramavičius

Buvęs Lietuvos plaukimo čempionas dabar vadovauja nedidelei, bet stipriai mūsų šalies komandai, prie šturvalo pakeitęs Žilviną Ovsiuką, pasirinkusį trenerio darbą privačiame Lazdynų baseine.

Ko tikėtis iš septynių Lietuvos plaukikų svarbiausiose metų varžybose? Apie tai pokalbis su „LTU Aquatic“ (taip dabar vadinasi Lietuvos plaukimo federacija) sporto vadovu J.Achramavičiumi.

– Ryškiausia Lietuvos plaukikė Rūta Meilutytė po ilgų atostogų Meksikoje vėliau nei kiti plaukikai pradėjo ruoštis sezonui, pradėjo dirbti su treneriu Tadu Duškinu ir dalyvavo tik keliose varžybose. Kokios sportinės formos išvysime Rūtą pasaulio čempionate?

– Po intensyvaus praėjusio sezono jai reikėjo pailsėti, ypač psichologiškai. Ji pailsėjo, paskui pradėjo dirbti su Tadu (Duškinu). Pastaruoju metu ruošėsi ir dirbo tikrai rimtai, susikaupusi. Pagal tai, kaip atrodo baseine, viskas eina gera linkme. Bet kol neturime starto, sunku kažką žadėti.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė

– Pernai R.Meilutytė laimėjo aukso medalius pasaulio ir Europos pirmenybėse 50 m krūtine rungtyje, o 100 m rungtyse iškovojo bronzos apdovanojimus. Ar ir Fukuokoje daugiau vilčių teikia sprinto distancija?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas