Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie keistą patirtį Australijoje pasakojęs D.Rapšys: „Galvojau, bus žymiai geriau“

Bronzos medalį iš planetos pirmenybių Australijoje parvežęs Danas Rapšys šypsojosi tik lūpų kampučiais. 27-erių panevėžietis neslėpė, kad jo lūkesčiai trumpojo 25 metrų baseino čempionate buvo kur kas didesni.

„Labiausiai apmaudu dėl parodytų laikų. Manau, tikrai buvau pasiruošęs geriau, nei plaukiau. Tos visos kelionės, laiko pasikeitimai. Išėjo, kaip išėjo“, – pečiais truktelėjo D.Rapšys, galingu finišu išplėšęs bronzą 400 metrų laisvuoju stiliumi rungtyje (3 min. 36,26 sek.).

Itin konkurencingoje perpus trumpesnėje rungtyje, kurioje net į finalą nepateko kai kurie tituluoti plaukikai, lietuvis buvo septintas (1 min. 41,74 sek.).

„Klausiau ir pats trenerių, kas galėjo atsitikti. Atsakė, kad reikės viską išsiaiškinti ir tuomet matysime“, – pridūrė atviras panevėžietis.

„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys pasaulio čempionate Melburne
„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys pasaulio čempionate Melburne

Minėtame 200 m laisvuoju stiliumi finale D.Rapšys liko ir be pasaulio čempionatų rekordo. Nuo 2018-ųjų lietuviui priklausiusį istorinį įrašą pagerino Pietų Korėjos plaukikas Sunwoo Hwangas (1 min. 39,72 sek.), į finalą patekęs tik aštuntuoju numeriu.

– Medalis yra, bet lūkesčiai buvo didesni?

– Lūkesčiai didžiausi buvo ne dėl medalių, o dėl asmeninių plaukimo laikų. Pagal tai, kaip plaukdavau treniruotėse – pakankamai greičiau. Sunku dabar viską įvertinti, bet tikrai galvojau, kad bus žymiai geriau.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Danas Rapšys su bronzos medaliu
Lukas Balandis / BNS nuotr./Danas Rapšys su bronzos medaliu

– Ar gali turėti įtakos, kad čempionatas vyko taip toli, Australijoje?

– Sunku pasakyti... Aišku, būtų Europoje, būtų viskas kitaip. Dabar tie laiko pasikeitimai ir kelionės – labai vargina. Nežinau, bet įtaką tai turėjo. Tikrai galėjo būti geriau.

– Pastaruoju metu jus buvo užpuolusios ir traumos, ir nugaros skausmai. Ar dabar jautėtės gerai?

– Dabar viskas buvo gana gerai. Tikrai nieko nejaučiau. Dėl to ir sakau, kad buvau pasiruošęs plaukti geriau nei parodė asmeniniai rezultatai.

Tačiau čempionatas kitose šalyje, kurioje niekada nebuvau iki tol. 9 valandų skirtumas. Atvykau realiai tik prieš kelias dienas. Pasijuto.

– Apskritai kaip įvertintumėte šiuos metus?

– Labai sunkūs. Visokių dalykų su traumomis ir t. t. Pabaigėme juos ir dabar žiūrėsime, kad kiti metai būtų kuo geresni ir be jokių triukų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys pasaulio čempionate Melburne
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys pasaulio čempionate Melburne

– Kiek laisvo laiko turėsite?

– Oi, nežinau. Bent jau porą savaičių tikrai norisi pailsėti, nes jau pusantro mėnesio namie nebuvome. Norisi ta žiema pasidžiaugti, sniegu. Mačiau, kiek čia prisnigo. Visi mašinas tik stumdo (juokiasi).

Norisi ir pačiam pagaliau pajusti tą sniegą. Nuvažiavę į Australiją galvojome, kad bus labai šilta, bet priešingai – buvo labai šalta. Buvo ir +5, su striukėmis reikėjo vaikščioti. Kai išvažiavome – padidėjo temperatūra iki +30.

– Kai kurie plaukikai sakė, kad buvo sunkoka startuoti tame pusiau atvirame baseine dėl temperatūros.

– Taip. Reikėjo eiti su rūbais į startą. Kai nusirengi, tuomet – labai šalta. Bokšteliai – lediniai. Pėdos – ledinės. Įdomi patirtis. Buvo, kaip buvo.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Danas Rapšys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Danas Rapšys

– Ar žinote jau planą prieš Paryžiaus olimpiadą? Kokia bus jūsų komanda, treneriai, pasiruošimas?

– Žiūrėsime. Atėjus naujiems metams viską planuosime, dėliosime, kur treniruosimės, kokios stovyklos bus. Dabar norisi, kad viskas nurimtų, norisi pailsėti. Pranešime (šypteli).

– Dabar atsipalaiduosite prie švenčių stalo?

– Jau norisi pabūti su šeima, su visais artimaisiais. Tiesiog pailsėti. Tikiuosi, pavyks – nereikės iš karto šokti į treniruotes po Kalėdų.

Tiek teko visko valdyti per pastarąjį pusantro mėnesio, tiek daug tų virtuvių pakeisti. Dabar norisi bet ko naminio maisto. Turbūt blynelių. Šližikų? Taip. Bet mačiau, kad labai brangūs dabar, nežinau (juokiasi).

27-erių panevėžietis yra vienas iš keturių Lietuvos plaukikų, tapusių pasaulio čempionu 25 m baseine. Auksą jis laimėjo 2018-aisias, o pernai Abu Dabyje pelnė sidabrą 400 ir bronzą 200 m laisvuoju stiliumi rungtyse.

Šie metai buvo sudėtingi D.Rapšiui, nes ilgojo baseino (50 m) pasaulio čempionatą Budapešte birželį jis pasitiko surakintu kaklu. Ir pasaulio čempionate Vengrijoje, ir Europos čempionate Romoje patyręs plaukikas liko be apdovanojimų.

D.Rapšys tuomet vėl ėmė dirbti su trenere Ina Paipeliene ir metų pabaigoje sugrįžo ant prizinės pakylos Australijoje.

„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys (dešinėje), Kieranas Smithas ir Thomas O'Neillas (kairėje).
„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys (dešinėje), Kieranas Smithas ir Thomas O'Neillas (kairėje).

Be D.Rapšio, su medaliu iš Australijos parvyko Rūta Meilutytė. 25-erių kaunietė parsivežė patį tauriausią, auksinį, apdovanojimą, pridėjusi dar ir planetos rekordą 50 m krūtine plaukimo rungtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas