Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie Paryžiaus olimpiadą užsiminusi R.Meilutytė: „Labai branginu šį medalį“

„Užtrukom, nebuvo lengva kelionė“, – perskridusi pusę pasaulio Vilniaus oro uoste atsiduso Rūta Meilutytė, dar užvakar traukusi aukso medalį iš baseino saulėtoje Australijoje, o šiandien jau stovėdama plikledžiu apšalusioje gimtinėje.

25-erių kaunietei pastarieji metai buvo itin emocingi – sugrįžimas į aukščiausio lygio varžybas, vėl nutviskę medaliai, fotografų blykstės ir sugrįžęs milžiniškas dėmesys.

Lyg to būtų maža, dramos nepagailėjo ir paskutinės metų varžybos – pasaulio plaukimo čempionatas trumpajame 25 m baseine.

100 metrų krūtine finale po kvapą gniaužiančių lenktynių su amerikiete Lilly King lietuvė gręžėsi į švieslentę pažiūrėti, kelinta finišavo, t. y. pirma ar antra, tačiau prie savo pavardės išvydo baisiausią ženkliuką DSQ, reiškusį, kad yra diskvalifikuota.

„Niekada iki šiol nebuvau diskvalifikuota dėl šios taisyklės, – teigė dėl dvigubo judesio vandenyje po starto nubausta plaukikė. – Sąmoningai to nepraktikuoju. Nebuvo net minčių, kaip tai galėtų nutikti. Bet taip įvyko.“

Į kitą rungtį R.Meilutytė grįžo su trenksmu. Lietuvos plaukimo žvaigždė 50 metrų krūtine įveikė greičiausiai nei kada nors istorijoje tai padariusi moteris – pagerino pasaulio rekordą (28,37 sek.).

„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė triumfavo 50 m krūtine finale.
„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė triumfavo 50 m krūtine finale.

Finale R.Meilutytė buvo šiek tiek lėtesnė (28,50 sek.), bet visas varžoves paliko toli už nugaros (0,59 sek.) ir suspindo aukso medaliu.

„Aš nelyginu tų medalių...“ – nuoširdžiai žodžius rinko plaukikė, per įsimintinus 2022-uosius čempione aukščiausio lygio varžybose tapusi tris sykius.

„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė pasaulio čempionate laimėjo auksą. Sidabrą pelnė Lara van Niekerk (kairėje), o bronzą – Lilly King.
„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė pasaulio čempionate laimėjo auksą. Sidabrą pelnė Lara van Niekerk (kairėje), o bronzą – Lilly King.

„Tiesiog labai branginu šį medalį, šį laimėjimą. Dėl to, ką jis simbolizuoja, ką aš išgyvenau savo vidumi. Tai smagus atspirties taškas ir pasitvirtinimas sau, kad aš galiu“, – paaiškino R.Meilutytė.

Praėjusią žiemą po pustrečių metų pertraukos į plaukimą grįžusi kaunietė greitai įgavo puikią sportinę formą, Kaune padedant trenerei Rasai Duškinienei, o paskui stovyklose ir varžybose Lietuvos rinktinės treneriui Žilvinui Ovsiukui.

Vasarą Rūta laimėjo aukso apdovanojimus 50 m krūtine pasaulio ir Europos pirmenybėse, atitinkamai Budapešte ir Romoje, o dar sykį pasaulio karaliene, pridedant ir planetos rekordą, tapo Melburne.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė Vilniaus oro uoste
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė Vilniaus oro uoste

– Ar tokios tolimos kelionės neišmuša iš vėžių prieš startus?

– Dėl to ir skridome beveik dvi savaites prieš čempionatą. Jeigu būtume atvykę vėliau, man būtų sunku. Danui (jis atvyko dvi dienos prieš čempionatą, – aut. past.) – viskas gerai, bet man tas laiko skirtumas ir skrydžiai tikrai labai jaučiasi. Labai džiaugiuosi, kad atvykome anksčiau ir turėjome laiko prisitaikyti prie pokyčių.

– Grįžote su vienu aukso medaliu, su pasaulio rekordu, bet galėjo būti ir dar geriau, 100 metrų rungtyje, ar ne?

– Visada gali būti geriau. Tikrai nėra apmaudu. Esu laiminga šiuo čempionatu ir šia patirtimi.

– Ar plaukdama 100 metrų finale nujautėte, kuo viskas gali baigtis?

– Ne. Visiškai nejaučiau... Sąmoningai to nedariau (dvigubo judesio, – past.). Tiesiog taip išėjo.

– Buvo šoko, kai pamatėte švieslentę?

– Na, nuostaba buvo, aišku. Visiškai nesitikėjau tokio dalyko. Bet taip jau būna. Tai yra normalu.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė

– Bandysite treniruotis, kad kitą sykį taip nenutiktų?

– Nereikia dėl to treniruotis. Tiesiog reikia daugiau sąmoningumo. Ir prisiminti, kad įšokant reikia dar stabiliau laikyti tas kojas. Daugiau dėmesio atkreipti į detales ir tiek.

– Plaukikai sako, kad net nesijaučia, kai tokia klaidelė yra padaroma. Ar taip ir yra?

– Įvairiai, manau. Yra žmonių, kurie tai galbūt daro sąmoningiau. Aš asmeniškai niekada iki šiol nebuvau diskvalifikuota dėl šios taisyklės. Sąmoningai to nepraktikuoju. Nebuvo net minčių, kaip tai galėtų nutikti. Bet taip įvyko.

„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė pasaulio plaukimo čempionate Melburne
„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė pasaulio plaukimo čempionate Melburne

– Žinome, kad pastaraisiais metais buvote padariusi pertrauką, ieškojote savęs. Dabar – vieną dieną esate diskvalifikuojama, kitą – pagerinate pasaulio rekordą. Ką dar sužinote apie save?

– Nemanau, kad tai mane motyvavo papildomai. Manau, būčiau taip pat pasirodžiusi. Buvau gerai pasiruošusi. Nejaučiau kažkokio noro revanšuotis prieš save.

Tiesiog... Galėjau permąstyti, kas yra ta sėkmė. Negavus to pasiekimo, tai truputį priminė, kodėl aš esu čia. Kad tai nėra medaliai ir rekordai, o mėgavimasis ir džiaugsmas.

Manau, viskas įvyko taip, kaip ir turėjo įvykti. Esu labai patenkinta ir laiminga.

– Tai ar labai apsidžiaugėte ir mėgavotės tuo, kai pamatėte pasaulio rekordo ženkliuką švieslentėje?

– Labai (šypteli). Kaip pasakyti. Labai. Daug. Labai smagu.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė

– Galvojote apie tai prieš startą? Pasakėte sau, kad šiandien plauksiu taip, kaip niekada?

– Visą laiką plaukiu taip, kaip niekada neplaukiau. Kiekvienas kartas yra skirtingas. Jaučiau, kad bus smagu. Pakeičiau pavaras po 100 metrų finalo ir, kaip jau minėjau, prisiminiau, kodėl esu čia.

Aišku, tas rekordas nebuvo kažkas neįtikėtino, nes buvau prie jo priartėjusi taurės etapuose. Tikrai atrodė realu. Bet vis tiek tai buvo didžiulė staigmena ir nuostaba, be abejo. Sunku suvokti, ką tai reiškia. Pasaulio rekordas...

Labiausiai džiaugiuosi dėl to, kad pačiai buvo smagu ir gera plaukti. Ir būti ten.

– Nemėgstate toli žiūrėti į priekį, bet gal yra daugiau aiškumo dėl 2024-ųjų Paryžiaus olimpiados?

– Nežinau...

– Dar per anksti?

– Aš manau, kad taip. Tiesiog nespaudžiu savęs. Bet apie tai tikrai galvoju. Nejaučiu poreikio tą sprendimą dabar priimti.

– Tikrai nesakote „ne“ olimpinėms žaidynėms?

– Ne.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė su aukso medaliu
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė su aukso medaliu

– Kuo šis aukso medalis jūsų kolekcijoje jums ypatingas?

– Aš nelyginu tų medalių... Sunku. Viskas kitaip. Nauja patirtis. Per kiekvieną startą, kiekvienas varžybas kažką išmoksti, kažką supranti.

Aš tiesiog labai branginu šį medalį, šį laimėjimą. Dėl to, ką jis simbolizuoja, ką aš išgyvenau savo vidumi. Tai smagus atspirties taškas ir pasitvirtinimas sau, kad aš galiu.

– Artėja šventės, kaip jas žadate sutikti?

– Su šeima, su mylimais žmonėmis, be jokios abejonės.

– Prie šventinio stalo turbūt galėsite sau leisti šiek tiek daugiau, nei per varžybas. Kokio maisto labiausiai pasiilgote?

– Ne, aš stengiuosi savęs per daug neriboti. Tiesiog su saiku viską leisti. Ačiū.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė

Tai – ketvirtasis R.Meilutytės titulas 25 m pasaulio pirmenybėse. 2012 ir 2014 metais ji irgi tapo čempione, o 2018 metais laimėjo sidabrą.

Trumpajame vandenyje tik keturi lietuviai yra lipę ant pasaulio pirmenybių prizininkų aukščiausios pakylos: R.Meilutytė, Danas Rapšys (2018 m.) ir Simonas Bilis (2016 m.).

Rūtai tebepriklauso 100 m krūtine pasaulio rekordas trumpajame baseine, pasiektas prieš 9 metus. 50 m krūtine ji buvo pagerinusi Europos rekordą pastarąjį spalį pasaulio taurės varžybose Berlyne (28,60 sek.), o dabar nustebino dar įspūdingesniu rezultatu Melburne.

Suprasti akimirksniu

  • Rūtai Meilutytei dabar priklauso du pasaulio rekordai 25 m baseine:
  • 100 m krūtine – 1 min. 2,36 sek. (pasiektas 2013 m.)
  • 50 m krūtine – 28,37 sek.

Už pasaulio rekordą R.Meilutytė nusipelnė pasaulio plaukimo organizacijos „World Aquatics“ (buvusi FINA) skiriamos 25 tūkst. dolerių premijos.

Dar 10 tūkst. dolerių čekis laukia ir už sekmadienį iškovotą čempionės titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas