Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 20 /17:19

Auksu Europos čempionate suspindęs H.Žustautas: „200 m išlieka mano arkliukas“

Miunchene vykstančiuose Europos čempionatuose Lietuva antrą dieną iš eilės gali džiaugtis aukso medaliu. Šeštadienį olimpiniame kanale triumfavo kanojininkas Henrikas Žustautas.
Henrikas Žustautas
Henrikas Žustautas / BKI nuotr.

Dramatiškame 200 m vienviečių kanojų finale jis buvo pats greičiausias (39,832 sek.), antrą vietą užėmusį ispaną Pablo Graną aplenkęs 0,062 sek. Bronzą laimėjęs lenkas Oleksii Koliadychas atsiliko jau 0,334 sek.

„Skiriu šį medalį žmonai pagaliau, nes visada kažkam kitam paskirdavau. Žmona, čia – tau“, – linkėjimus perdavė naujasis Europos čempionas.

„Kai finišavau, žinojau, kad esu pirmas arba antras. Labai lygus plaukimas buvo ir tik pačiame finiše išlindau į priekį. Laimėjau paskutiniuose centimetruose. Tikrai labai smagu ir džiaugiuosi. Kai toks lygus plaukimas, įkišti tą valties nosį – džiaugsmo dar daugiau“, – tęsė H.Žustautas.

BKI nuotr./Henrikas Žustautas
BKI nuotr./Henrikas Žustautas

2019-aisiais šioje rungtyje jis tapo ir pasaulio čempionu, tačiau 200 m nėra olimpinė sporto šaka, todėl prioritetą 28-erių lietuvis skiria 500 m dvivietei kanojai, kurią irkluoja kartu su Vadimu Korobovu.

„Tiesą sakant, šiai rungčiai iš viso nesiruošiau. Prieš Europos čempionatą net nežinojau, ar startuosiu. Rytoj laukia dar du finalai, iš viso bus trys rungtys – nemažai tų startų. Tačiau porininkas nesupyko, leido startuoti, nors prioritetas vis tiek yra dvivietė 500 metrų.

Dėl tų visų pokyčių per savo karjerą jau turbūt ketvirtą rungtį keičiu. Labai smagu, kad 200 metrų išlieka mano arkliukas. Smagu, kad vis dar galiu varžytis su geriausiais ir konkuruoti dėl pirmos vietos.

BKI nuotr./Henrikas Žustautas
BKI nuotr./Henrikas Žustautas

Meistriškumas, sukaupta patirtis išlieka. Reikia tik susikaupti, nes atrankoje buvau penktas, pusfinalyje – antras. Raumenys atsimena“, – pridūrė H.Žustautas, rytoj kartu su V.Korobovu sieksiantis sužibėti ir pagrindinėje – 500 m dviviete kanoja – rungtyje.

Dvivietei baidarei iki aukso trūko 0,016 sek.

Dar vieną medalį – bronzos – šeštadienio popietę iš olimpinio kanalo ištraukė baidarininkai. Į dvivietę taip pat neolimpinėje 200 m rungtyje sėdę Artūras Seja bei Ignas Navakauskas finišavo treti (31,678 sek.).

BKI nuotr./Artūras Seja ir Ignas Navakauskas
BKI nuotr./Artūras Seja ir Ignas Navakauskas

Finišas buvo itin dramatiškas. Iki auksą laimėjusių italų trūko vos 0,016 sek., o sidabrą išplėšusių lenkų – mikroskopinių 0,005 sek.

„Pritrūko labai nedaug. Kaip bebūtų, džiaugiamės. Yra kaip yra“, – atsiduso I.Navakauskas.

Į dvivietę baidarę jie turėjo šokti prieš tai irklavę kitame finale – pagrindinės savo rungties, olimpinės, 500 metrų keturvietės.

„Per 50 min. turėjome du startus. Realiai nespėjom atsigauti. 20 min. pagulėjome ant tiltuko, treneris išnešė valtį ir turėjome irkluoti. Irklavome gerai ir pritrūko labai nedaug iki aukso. Norėjome laimėti. Kaip bebūtų – prizinė vieta Europos čempionate. Džiaugėmės“, – pridūrė A.Seja.

„Kiti metai laukia svarbesni. Vyks atranka į olimpiadą, bandysime patekti su keturviete 500 m. Ir dar vyks Europos žaidynės. 500 m mes irkluojama dėl Lietuvos, dėl komandos, dėl olimpinių žaidynių, o 200 m – dėl savęs“, – tęsė A.Seja.

BKI nuotr./Artūras Seja
BKI nuotr./Artūras Seja

„Taip, 200 m nėra prioritetas, bet jeigu bus galimybė ateityje – ir vėl startuosime. Nors visas mūsų pasiruošimas ir jėgos skiriamos keturvietei“, – sutiko bronzą laimėjęs I.Navakauskas.

Keturvietė baidarė – šešta

Olimpinėje 500 m keturviete baidare rungtyje lietuviai šeštadienį finišavo šešti. Tik šeimininkai vokiečiai buvo itin greiti, aplenkęs visus daugiau nei puse sekundės, o kiti yrėsi greta.

BKI nuotr./Keturvietė baidarė
BKI nuotr./Keturvietė baidarė

Nuo bronzos mūsiškius skyrė 0,219 sek.

Vyrų keturvietę baidarę kartu su I.Navakausku ir A.Seja taip pat irkluoja broliai Mindaugas bei Simonas Maldoniai.

„Labi kovingas finalas. Visi varžovai tie patys, kaip ir pasaulio čempionate. Konkurencija didžiulė, bet žinojome, kad galime kovoti ir tikrai kovojome. Pritrūko labai mažai“, – teigė S.Maldonis.

„Atranka į olimpiadą vyks kitąmet, pasaulio čempionate. Svarbiausia bus patekti į septintuką tarp europiečių. Bus labai svarbus startas, nes antros galimybės pasitaisyti nebus.

Džiugina, kad kiekvienose varžybose pasirodome vis geriau, mažiname atsilikimą iki lyderių. Prieš dvejus metus skirtumas buvo 2 sekundės, dabar – jau po kablelio“, – pasidžiaugė S.Maldonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas