Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Byla plaktuku sudaužius mėginį – Dano Rapšio varžovui gresia skausminga bausmė

Kinijos plaukikas Sun Yang'as gali ilgam netekti teisės varžytis plaukimo baseine – dėl skandalingų veiksmų prieš dopingo kontrolierius jam gresia nuo dvejų iki aštuonerių metų diskvalifikacija.
Sun Yang'as
Sun Yang'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Danui Rapšiui gali netekti kitąmet olimpinėse žaidynėse varžytis su Sun Yang'u.

Kaip lietuvis, ypač galingai plaukiantis 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi rungtis kinas penktadienį stos prieš Sporto Arbitražo teismą Šveicarijoje.

Jo atvejo svarstymas bus viešas, nors taip būna retai, o gresianti bausmė – didelė.

Tris kartus olimpiniu čempionu tapęs Sun Yang'as stos prieš Pasaulio antidopingo agentūrą (WADA), kuri siekia aštuonerių metų diskvalifikacijos dėl dopingo testo pažeidimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos plaukikas Sunas Yangas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos plaukikas Sunas Yangas

Atvejis skandalingas, nes Kinijos plaukikas kaltinamas savo kraujo mėginio sudaužymu – tai per 2018 metų rudenį ne varžybų metu atliktą testą plaukiko motinos nurodymu padarė Sun Yango asmeninis sargybinis.

Per dopingo kontrolierių vizitą Kinijoje kilo konfliktas, bet lieka neatsakytų klausimų – ar plaukimo žvaigždę aplankę trys dopingo kontrolieriai tinkamai užpildė tikrinimo protokolus ir kitus reikiamus dokumentus.

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) yra užstojusi Sun Yang'ą, pavadinusi jo elgesį „labiau probleminiu nei agresyviu“.

Tačiau WADA įsitikinusi, kad Kinijos plaukikas pažeidė taisykles, atsisakęs pateikti kraujo ir šlapimo mėginius.

Daugiau nei šimtas žiniasklaidos atstovų jau susirinko Šveicarijoje, kur laukiama teisinė kova. „Gaila, kad negalime parduoti bilietų, – pastebėjo Sporto Arbitražo atstovas Johnas Coatesas. – Susidomėjimas yra milžiniškas.“

Kas tas Sun Yang'as?

Kinijos plaukikas savo tėvynėje yra populiarus tarsi krepšinio žvaigždė Yao Ming'as.

Sun Yang'as tapo pirmuoju kinu, laimėjusiu olimpinį plaukimo aukso medalį, kai 2012 metais Londone triumfavo 400 m laisvuoju stiliumi rungtyje. Jis iškovojo dar vieną auksą 1500 m distancijoje Londone, o trečią olimpinį auksą pelnė 200 laisvuoju stiliumi rungtyje 2016 metais Rio de Žaneire.

Sun Yangas jau buvo diskvalifikuotas dėl dopingo trims mėnesiams 2014 metais, o savo tėvynėje buvo patekęs į avariją, nors savo „Porshe“ vairavo be teisių.

Šių metų pasaulio čempionate Sun Yang'as ketvirtą kartą laimėjo planetos pirmenybių 400 m laisvuoju stiliumi rungtį, kurioje D.Rapšys finišavo ketvirtas.

„Scanpix“ nuotr./Sun'as Yangas – Kinijos plaukimo superžvaigždė.
„Scanpix“ nuotr./Sun'as Yangas – Kinijos plaukimo superžvaigždė.

Kitoje rungtyje – 200 m laisvuoju stiliumi – D.Rapšys buvo greičiausias, bet lietuvis buvo diskvalifikuotas dėl nežymaus krustelėjimo prieš šuolį į vandenį, o antram finišavusiam Sun Yangui atiteko dar vienas aukso medalis.

Sun Yang'as šiemet papildė pasaulio pirmenybių aukso medalių skaičių iki 11, bet tuo pat metu užsitraukė varžovų kritiką.

Australas Mackas Hortonas ir britas Duncanas Scottas atsisakė lipti ant tos pačios garbės pakylos drauge su dopingo skandalu įtariamu kinu.

„Scanpix“ nuotr./Įtampa ant apdovanojimų pakylos
„Scanpix“ nuotr./Įtampa ant apdovanojimų pakylos

D.Rapšys kino nekaltino ir su juo sutaria visiškai gerai. Bet vargu, ar lietuvis labai liūdėtų, jei nuosprendis Šveicarijoje eliminuotų kiną iš Tokijo olimpinių žaidynių.

Teismo posėdis penktadienį prasidės penktadienio rytą, o nuosprendis laukiamas vakare. Sporto Arbitražas yra paskelbęs, kad Sun Yang'as neatsakys į žurnalistų klausimus. Neatsakys ir teisėjai, bet tai padaryti rengiasi abiejų pusių teisininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas