Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daktaras netiki, kad Ieva Adomavičiūtė dopingą galėjo vartoti tyčia

Dalius Barkauskas stoja į Ievos Adomavičiūtės pusę. Viena labiausiai tituluotų Lietuvos irkluotojų diskvalifikuota dvejiems metams dėl jos organizme aptikto higenamino, bet Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas įsitikinęs, kad atletė nevartojo draudžiamos medžiagos sąmoningai ir kelia klausimą, kodėl higenaminas apskritai atsirado draudžiamų medžiagų sąraše.
Dalius Barkauskas apie Ievą Adomavičiūtę: „Manau, kad sąmoningo vartojimo negalėjo būti.“
Dalius Barkauskas apie Ievą Adomavičiūtę: „Manau, kad sąmoningo vartojimo negalėjo būti.“

I.Adomavičiūtė praėjusią savaitę išgirdo, kad Lietuvos antidopingo taisyklių pažeidimus tyrusi komisija jai skyrė dvejų metų diskvalifikaciją.

26 metų irkluotoja, teigė nežinanti, kaip higenaminas atsirado jos organizme, o jos gynyba buvo paremta versija, jog uždrausta medžiaga galėjo patekti per azijietišką maistą.

Nors aiškių įrodymų pateikti nepavyko, Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas sportininke tiki.

„Kiek aš ją žinau, sąmoningai to negalėjo būti niekaip, – sakė jis portalui 15min. – Iš kitos pusės: nors negaliu kvestionuoti WADA sprendimų, tokios medžiagos atsiradimas draudžiamųjų sąraše apskritai yra diskutuotinas.

Realaus poveikio ši medžiaga nelabai ir turi. Tai panaši istorija, kokia su bromantanu. 1996 metais Atlantos olimpinėse žaidynėse buvo nuspręsta, kad tai yra dopingas. Tai buvo idealus atsparumą karščiui didinantis preparatas, naudotas karinėse struktūrose, dar Afganistane atidirbta medžiaga. Bet ji neturėjo dopingo poveikio.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas

D.Barkausko minėtame 1996 metų skandale dėl bromantano žaidynėse buvo pašalinti devyni posovietinių valstybių sportininkai, tarp jų ir Lietuvos dviratininkė Rita Razmaitė.

Tada Tarptautinio olimpinio komiteto medicinos komisijos pirmininkas Alexandre'as de Merode teigė, kad Lietuvos dviratininkė prisipažino vartojusi bromantaną likus 2–3 valandoms iki kiekvieno starto, tarp jų ir olimpinėse žaidynėse, o kariškiams pritaikytas stimuliatorius suteikdavo energijos, taip panaikindavęs nuovargį. Rusijos delegacija tada pateikė apeliaciją, kuri buvo patenkinta, išsiaiškinus, kad bromantanas nebuvo įtrauktas į draudžiamųjų preparatų sąrašą.

I.Adomavičiūtės organizme per 2020 metų rugpjūčio 19 dieną patikrinimą Trakuose rastas higenaminas juodajame WADA sąraše yra nuo 2017 metų.

„Higenaminas, kaip atskira medžiaga nėra naudojama, o dažniausiai yra sudėtinė prieštreniruotinių arba svorio metimui skirtų papildų dalis, 15min sakė Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Rūta Banytė. – Higenaminas, kaip ir kai kurios kitos draudžiamosios medžiagos, gali pasitaikyti ir maisto papilduose, kuriuose jis nėra nurodytas, kaip sudedamoji dalis. Todėl sportininkai turi papildus rinktis atsakingai ir tik iš patikrintų ir patikimų gamintojų bei tiekėjų.

Higenaminas taip pat aptinkamas ir rytų šalyse naudojamose žolelėse ir žolelių arbatose ar papilduose. Todėl sportininkams per mokymus akcentuojame, kad atsakingai ir atsargiai rinktųsi įvairius žolelių preparatus.“

Kęsto Rimkaus nuotr./Lietuvos irkluotojos Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė Europos čempionate Glazge iškovojo bronzą.
Kęsto Rimkaus nuotr./Lietuvos irkluotojos Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė Europos čempionate Glazge iškovojo bronzą.

Nuo 1996 metų jau devyneriose olimpinėse žaidynėse mūsų šalies sportininkus prižiūrėjęs D.Barkauskas svarstė, kodėl higenaminas buvo įtrauktas į draudžiamų medžiagų sąrašą.

„Šiuo atveju man sunku vertinti, kodėl higenaminas yra įtrauktas į draudžiamų medžiagų sąrašą. Galbūt buvo pastebėtas dažnesnis higenamino vartojimas ir dėl to jis buvo įtrauktas, – kalbėjo daktaras. – Tačiau aš niekaip nepatikėsiu, kad tai galėjo būti vartojama sąmoningai, nes viena – pažįstu žmogų, antra – ši medžiaga nesuteikia jokio privalumo sporto plotmėje.“

Jis mano, kad ir kaip padedančią lieknėti medžiagą higenaminą rinktis nebūtų tikslinga.

„Yra kitų priemonių, kuriomis svorį galima būtų reguliuoti žymiai efektyviau, – sakė D.Barkauskas. – Manau, kad sąmoningo vartojimo negalėjo būti.“

„Scanpix“ nuotr./Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė
„Scanpix“ nuotr./Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė

Pagal Lietuvos antidopingo taisykles nagrinėjančios komisijos sprendimą, I.Adomavičiūtės diskvalifikacija turėtų galioti nuo 2020 m. rugsėjo 15-os iki 2022 m. rugsėjo 15 dienos.

Sportininkė, 2018 metais su Milda Valčiukaite tapusi pasaulio irklavimo čempione porinėje dvivietėje, dar gali pateikti apeliaciją ir kreiptis į Sporto Arbitražo teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito