Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dano Rapšio estafetėje sulaukę plaukikai džiaugėsi neišvydę raidžių DSQ

Lietuvos plaukikai pasitiko paskutinę Europos čempionato dieną Romoje gavę pastiprinimą estafečių varžyboms. Danas Rapšys pasitraukė iš asmeninių varžybų, nusprendęs, jog šiuo metu jis bus labiau naudingas komandai.
Lietuvos rinktinė estafetėje užėmė 11 vietą.
Lietuvos rinktinė estafetėje užėmė 11 vietą. / Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr.

Ketvertas Lietuvos plaukikų paskutinį kartą šoko į Romos baseiną, kai trečiadienį ryte startavo 4 po 100 m estafetėje kompleksiniu plaukimu.

Erikas Grigaitis nugara, Andrius Šidlauskas krūtine, Danas Rapšys peteliške, o Tomas Navikonis laisvuoju stiliumi įveikė distanciją per 3 min. 40,20 sek.

Tai lėmė 11 vietą tarp 14-os komandų. Iki finalo aštuoneto trūko bent trijų sekundžių, o iki Lietuvos rekordo, pasiekto prieš ketverius metus Glazge, – beveik septynių sekundžių.

„Pagaliau nebūsime diskvalifikuoti“, – ekrane išvydęs rezultatus nusišypsojo A.Šidlauskas, nusikratęs pastaruoju metu prilipusio prakeiksmo komandai.

„Tikrai svarbiausia, kad matome rezultatą, o ne DSQ“, – pridūrė E.Grigaitis, kai lietuviai atkreipė dėmesį į diskvalifikuotus norvegus.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Erikas Grigaitis
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Erikas Grigaitis

Planai keitėsi ne kartą

Šiai rungčiai Lietuvos rinktinės treneriui Žilvinui Ovsiukui teko perbraižyti estafetės sudėtį ne vieną kartą.

Buvęs pasaulio čempionas 25 m baseine Simonas Bilis šį sezoną praleido dėl peties traumos. Kai per treniruotę prieš čempionatą veidą susižeidė ir nebegalėjo užsidėti plaukimo akinukų Deividas Margevičius, lietuviai neteko peteliške greičiausiai plaukiančio komandos nario.

Peteliške greitas yra ir D.Rapšys, bet jis trečiadienio rytą planavo stoti į 400 m laisvuoju stiliumi rungtį, kurioje anksčiau yra nuraškęs daug svarbių titulų.

Tačiau nusivylęs 200 m laisvuoju stiliumi rezultatu (penkta vieta finale), o dar labiau prastu plaukimo pojūčiu po sudėtingos stovyklos šiltame Maljorkos atviro baseino vandenyje, vyriausias rinktinės narys pakeitė sprendimą.

„Atsisakiau plaukti 400 m laisvuoju būdu, nes nesijaučiau, kad galėčiau kovoti dėl medalių. Labiau norėčiau tokiose varžybose laimėti, o ne vien patekti į finalą. Matome, kad mano rezultatai nebuvo geri, tad reikia geriau pasirengti, – sakė D.Rapšys. – Šiemet tik vieną kartą plaukiau 100 m peteliške, bet įdomu, kai eini plaukti dėl komandos. Stengiasi visi, kaip gali.“

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Danas Rapšys
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Danas Rapšys

27 metų plaukikas papildė estafetės komandą, kurioje buvo planuojama A.Šidlauską leisti plaukti peteliške, o Aleksą Savicką – krūtine. Po D.Rapšio sprendimo, A.Šidlauskas buvo perstumtas atgal į 100 m krūtine distanciją, kurioje šiame Europos čempionate iškovojo bronzos medalį.

Po A.Šidlausko plaukimo lietuviai buvo įsiveržę į trečią vietą savo plaukime, bet pozicijos neišlaikė. „Dabar jau geriau jaučiuosi nei užvakar, – sakė devintą kartą šiame čempionate startavęs A.Šidlauskas. – Pastebėjau, kad pavyko patempti komandą. Padariau viską, ką galėjau dėl komandos ir savęs. O labiausiai džiaugiausi, kad nediskvalifikavo, man tai būtų trečias iš eilės DSQ.“

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas

Kai birželį per pasaulio čempionatą Lietuvos rinktinė buvo diskvalifikuota net dusyk, juokų buvo mažiau šįkart.

„Treneris sakė diskvalifikacijos negauti ir tiek, – savo užduotį aiškiai įvardino T.Navikonis. – Užėmėme plaukime šeštą vietą, tai jausmas ne toks aštrus kaip pirmą dieną (estafetėje 4 po 200 m laisvuoju stiliumi lietuviai liko paskutiniai – dešimti). Pakankamai gerai.“

Liko vienas startas – R.Meilutytės finalas

Iš devynių Lietuvos plaukimo rinktinės narių aštuoni jau gali pradėti atostogas po daug jėgų pareikalavusio sezono pabaigos.

„Šis čempionatas man buvo šansas laimėti medalį, – apibendrino A.Šidlauskas. – Nebuvo pasaulio rekordininko Adamo Peaty, gal ir kiti nebuvo superinės formos, tad džiaugiuosi išnaudojęs progą užsikabinti medalį. Rezultatais nesu itin patenkintas, bet plaukiau geriau nei pasaulio čempionate, – tai motyvavo. Kitą sezoną reikia tobulėti, mokytis iš klaidų ir judėti pirmyn. O dabar atostogos – tiesiog išvažiuosime į užsienį pailsėti su mergina ir praleisti turiningai laiką.“

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas laimėjo bronzą.
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas laimėjo bronzą.

„Dabar reikia išsidėlioti mintis, – sakė D.Rapšys, šiemet turėjęs ir įvairių sveikatos bėdų. – Visiems bus įdomu peržvelgti, gal buvo klaidų, kurias ištaisius galima sulaukti geresnių rezultatų kitąsyk. Turime planų padaryti taip, kad kitą kartą nereikėtų ryto pradėti žodžiais po varžybų „nepasisekė“. Turi sektis nuo pat ryto.“

E.Grigaičiui šiame čempionate buvo sunkiau plaukti ir dėl atviro baseino, kuriame sunkiau orientuotis nugara plaukiantiems atletams, bet 19-metis kaunietis buvo savikritiškas pirmiausia sau: „Varžybas vertinu geru trejetu iš dešimt. Rezultatai labai prasti, bet buvo gera patirtis. Dabar atostogos ir toliau ruošimės kitam sezonui.“

19-mečio panevėžiečio T.Navikonio laukia studijos JAV universitete.

„Tikėjomės geriau, bet prieš varžybas sirgome. Dabar žiūrėsime, kiek galima tobulėti“, – sakė jis.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Navikonis
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Navikonis

Didingo grožio „Foro Italico“ sporto komplekse liko vienintelis lietuviams itin rūpimas startas – 50 m krūtine finalas, kuriame viena favoričių yra Rūta Meilutytė.

Antradienį 25 metų kaunietė maloniai pribloškė įspūdingu rezultatu pusfinalyje – 29,44 – sek., kai pagerino savo 2013 metų Lietuvos rekordą, tuo metu buvusį ir pasaulio rekordu.

Pasiekusi ketvirtą pagal gerumą laiką per visą 50 m krūtine rungties istoriją, finale R.Meilutytė susitiks su plaukike, kuriai priklauso du patys greičiausi plaukimai šioje sprinto rungtyje.

Benedetta Pilato pernai, dar būdama 16-os, nuplaukė per 29,30 ir 29,35 sek., bet birželį pasaulio čempionate Budapešte auksą iš pasaulio rekordininkės paveržė R.Meilutytė.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė

Atrankos varžybose prieš parą B.Pilato plaukė greičiausiai, bet pusfinalyje jau R.Meilutytė išgąsdino varžoves super greitu plaukimu.

Būtų nuostabu tai pakartoti finale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas