Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dopingo byloje turi atsakymus: ką praranda Lietuva ir kodėl ją puolė dėl antsvorio?

Lietuvos akademinį irklavimą užklupo iki šiol neregėta audra. Daug metų šio sporto atletai nešė žinią apie gilias tradicijas turintį romantišką ir grakštų sportą bei plukdė į Lietuvą medalius. Bet dabar užtiško dopingo istorijos purslai, kai pasaulio čempionė Ieva Adomavičiūtė buvo diskvalifikuota dvejiems metams dėl jos organizme rasto higenamino. „Aš iki šiol manau, kad tai nesusipratimas, kad tai nėra didelė kaltė ar nusižengimas. Tokį žmogų prarasti būtų nuostolis visiems“, – sakė Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas Dainius Pavilionis.
Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas Dainius Pavilionis apie Ievą Adomavičiūtę: „Ji yra neeilinė sportininkė.“
Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas Dainius Pavilionis apie Ievą Adomavičiūtę: „Ji yra neeilinė sportininkė.“

Dainius Pavilionis beveik dešimt metų vadovauja Lietuvos irklavimo federacijai, bet jam pirmą kartą teko dalyvauti tokioje byloje.

Kaip liudytojas jis dalyvavo Lietuvos antidopingo taisyklių pažeidimus nagrinėjančios komisijos posėdyje, kuriame buvo svarstomas I.Adomavičiūtės atvejis.

Tarp įvairių klausimų D.Pavilioniui teko paaiškinti, kodėl anksčiau irkluotojai teko mesti svorį. Būtent svorio metimo produktuose gali būti higenamino, kurį Tarptautinė antidopingo agentūra uždraudė 2017 metais.

Suprasti akimirksniu

  • Kasmet virš porą šimtų sportininkų patikrinanti Lietuvos antidopingo agentūra I.Adomavičiūtę testavo 2020 m. rugpjūčio 19 dieną ne varžybų metu Trakuose.
  • 2020 m. rugsėjo 15 dieną irkluotoja gavo laišką, kad ištyrus šlapimo mėginį Lenkijos laboratorijoje jos organizme aptikta higenamino.
  • Sportininkės organizme higenamino koncentracija 23,03 ng/ml nėra aukšta, bet dusyk viršija leistiną normą (10 ng/ml).
  • I.Adomavičiūtė portalui 15min teigė, nežinanti, kaip ši medžiaga galėjo atsidurti jos organizme. Anot sportininkės, į laboratorijas Lenkijoje ir Vokietijoje buvo siunčiami jos vartoti maisto papildai ir net žalioji arbata, bet higenamino nerasta.
  • 2021 m. vasario 8 d. Lietuvos antidopingo taisyklių pažeidimo bylų nagrinėjimo komisija paskelbė, kad irkluotoja diskvalifikuojama dvejiems metams.

– Kaip visa istorija atrodo jūsų akimis? 15min paklausė D.Pavilionio.

– Kaip federacijos prezidentą ši negera žinia mane pasiekė vieną pirmųjų. Aišku, – tai buvo šokas.

Tuo metu rugsėjį kaip tik vyko atrankos varžybos į Europos čempionatą vienviečių klasėje. Ieva laimėjo pirmąjį plaukimą, o prieš antrąjį gavo žinią, kad yra įtariama vartojus dopingą.

LIF nuotr./Dainius Pavilionis
LIF nuotr./Dainius Pavilionis

Aš iškart pranešiau Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui, bet iš pradžių žinojome tik apie A mėginį, o higenamino kiekis jos organizme nebuvo žinomas.

Su mūsų rinktinės gydytoju Mantvydu Šilkūnu nuvykome į Lietuvos antidopingo agentūrą aiškintis, teirautis dėl higenamino koncentracijos. Ši medžiaga yra gamtinė, ne sintetinė. Mūsų žiniomis, ji gali atsirasti bent šešiais pavadinimais įvairiuose maisto prieduose.

Pasirodo, kad ši medžiaga naudojama lieknėjimui, tad iš pradžių Ieva buvo atakuojama dėl esą turėtos antsvorio problemos.

Ieva yra sąžininga mergina. Ji sureagavo labai skausmingai, o mes pradėjome aiškintis, iš kur viskas galėjo atsirasti. Iš pradžių išsiuntėme į laboratoriją visus maisto papildus ištirti. Kai nieko nerado, siuntėme kremus. Kai ir juose nieko nerado, pradėjome galvoti apie maistą. Prisidėjus rimtai advokatei, pradėjome aiškintis dėl maisto, bet taip ir nepavyko už ko nors realiai užkibti, kad paaiškintume, kaip jos organizme galėjo atsirasti higenaminas.

Sumokėjome krūvą pinigų, bet nieko nerado. Prieš pat testą ji vakarieniavo Šventojoje azijietiškos virtuvės kavinėje, tad mūsų advokatė aiškinosi, koks maistas ten galėjo būti. Bet Lietuvos antidopingo agentūros atstovė irgi siuntė užklausas ir gavo atsakymą, kad tame patiekale nieko nebuvo (kalbama apie kinišką patiekalą, kuriame galėjo būti laukinio imbiero – red. past.).

Realiai higenaminas irklavime beveik nieko nepadeda. Testas buvo atliktas ne prieš svarbias varžybas. Ji neturėjo tikslo ką nors vartoti, nes jau buvo patekusi į Tokijo olimpines žaidynes porinių dviviečių valčių klasėje.

„Scanpix“/AP nuotr./Milda Valčiukaitė (dešinėje) ir Ieva Adomavičiūtė 2018 m. triumfavo pasaulio pirmenybėse Bulgarijoje.
„Scanpix“/AP nuotr./Milda Valčiukaitė (dešinėje) ir Ieva Adomavičiūtė 2018 m. triumfavo pasaulio pirmenybėse Bulgarijoje.

Tai pamoka, kad sportininkas turi būtų labai atsargus visur ir visada. Kita vertus, mes pirmą kartą patekome į padėtį, kai sportininkas tampa jei ne kalinio, tai kaltinamojo vietoje. Tokioje situacijoje jam niekas negali padėti, jam sunku apsiginti. Aš esu prieš dopingą, bet antidopingo atstovų veiksmai neatrodė žmogiški.

– Kiek svarbios buvo tos varžybos, kuriose I.Adomavičiūtė dalyvavo ir kurioms rengėsi – ji yrėsi Baltijos čempionate ir Lietuvos atrankos varžybose į Europos čempionatą?

– Ji laimėjo pirmąjį atrankos plaukimą, aplenkusi antrąją vietą užėmusią sportininkę 11 sekundžių. Tokios didelės persvaros maža higenamino koncentracija niekaip negalėjo sukurti.

Mūsų sportas yra jėgos, greičio ir ištvermės – kažkokia augalinė medžiaga negali paveikti, kad laimėtum 11 sekundžių. Ieva buvo stipresnė visa galva ir jai nebuvo tikslo ką nors naudoti.

– Kiek svarbus būtų buvęs Europos čempionatas, jei ji ten būtų startavusi?

– Atrankoje Lietuvoje antra buvusi Lina Šaltytė-Masilionė startavo Europos čempionate ir užėmė dešimtą vietą. Nukirpkite 11 sekundžių ir pamatysite, kur galėjo būti I.Adomavičiūtė.

– Ar galėjo būti pirma?

– Pirma galbūt ne, bet prizinę vietą galėjo užimti laisvai.

Suprasti akimirksniu

  • Europos irklavimo pirmenybėse Poznanėje spalį vienviečių valčių rungtyje prizininkės 2 km įveikė per 7 min. 36 sek. – 7 min. 40 sek.
  • I.Adomavičiūtė Baltijos čempionate Trakuose rugpjūčio 8 dieną yrėsi per 7 min. 39 sek.

– Kodėl jai anksčiau yra tekę mesti svorį?

– Iš tiesų, ji neturėjo tos problemos, tai tik prieš metus ją dėl to atakavo treneriai. Buvęs rinktinės treneris Mykolas Masilionis ir konsultantas iš Italijos Giovanni Postiglione regėjo antsvorį, sakė, kad ji yra per sunki.

Anksčiau mes darėme tokius tyrimus, nes ji turėjo problemų dėl skydliaukės, papildomai gėrė tam tikrus vaistus. Gal organizmas nuo jų ir buvo linkęs į papildomus kilogramus.

Bet realiai tiek pat sverdama ji dusyk laimėjo pasaulio jaunimo pirmenybes vienvietėje.

Aš dėl to didelės problemos nemačiau, bet treneris akcentavo, tad ji papildomai bėgiojo krosus, važiavo dviračiu, reguliavo svorį ištvermės treniruotėmis.

Dabar jai tikrai nereikėjo mesti kilogramų. Jos treniruočių apimtys yra tokios didelės! Pamatytumėte, kiek jie treniruojasi. Sudegina tiek daug kalorijų, kad net kalbos apie tai negali būti.

LIF nuotr./Ieva Adomavičiūtė, Lina Šaltytė ir Elza Gulbe
LIF nuotr./Ieva Adomavičiūtė, Lina Šaltytė ir Elza Gulbe

– Kodėl Lietuvos irklavimo federacija beveik pusmetį neinformavo visuomenės apie tai, kad sportininkė yra suspenduota ir vyksta tyrimas?

– Kol nebuvo galutinio nuosprendžio, informacija yra konfidenciali.

Man šis atvejis buvo pirmas gyvenime, tad elgiausi, kaip man sakė Lietuvos antidopingo agentūra. Po testo apie jo rezultatą turėjo būti informuotas tik federacijos prezidentas ir atitinkamos institucijos, kurios sustabdė finansavimą. Tai ir buvo padaryta.

Skelbti, kol dar ieškojome galų, kol nebuvo Lietuvos antidopingo agentūros sprendimo, būtų neetiška.

– Ką patartumėte I.Adomavičiūtei daryti dabar – ar verta teikti apeliaciją Sporto arbitražo teismui Lozanoje?

– Dabar galvojame apie tai. Galbūt dar ir teiksime. Dar tariamės, kokių veiksmų imtis.

Ieva turi labai profesionalią advokatę. Salomėja Zaksaitė padarė didelį darbą, ji labai įsigilinusi į bylą.

Mano nuomone, dvejų metų diskvalifikacija nėra adekvati nusižengimui, tad Ieva turi visišką teisę skųstis aukštesnei instancijai.

– Jei to nebus, ar olimpinėse žaidynėse porinę dvivietę turėtų irkluoti Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė?

– Šiuo metu ruošiamės tokiam atsarginiam variantui.

Alfredo Pliadžio nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė

– Kaip jaučiasi šios irkluotojos, kurių viena po nugaros operacijos, o kita po trejų metų motinystės pertraukos?

– Normaliai. Pats buvau irkluotojų stovykloje Italijoje. Jos treniruojasi tris savaites užsienyje, paskui savaitei grįžta į Lietuvą. Treniruojasi kaip įprasta, šalia yra sporto gydytojas. Viskas gerai.

– Galbūt rudenį ir pakvietėte D.Karalienę sugrįžti į irklavimą, kai sužinojote, kad I.Adomavičiūtės testas yra teigiamas?

– Taip viskas susiklostė, pati Donata išreiškė norą. Patys suprantate, kad motinai su dviem mažais dvynukais nėra taip paprasta susireguliuoti, tai nėra penkių minučių sprendimas.

Manau, kad ji pati buvo nusprendusi grįžti ir tam ruošėsi. Iš pradžių su ja tikrai nekalbėjome apie dvivietę.

– Ar I.Adomavičiūtė galės toliau irkluoti šalia komandos?

– Su rinktine dabar ji negalės treniruotis, pagal taisykles federacija negalės padėti.

Galėsime tik palaikyti morališkai – to mums niekas negali uždrausti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Adomavičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Adomavičiūtė

– Jeigu I.Adomavičiūtė nepateiks apeliacijos, ar manote, kad ji sugrįš į irklavimą po dvejų metų?

– Ji yra neeilinė sportininkė. Tokią sportininkę prarasti būtų labai apmaudu.

Lietuva yra tiek investavusi į ją, o ji pati jau daug davusi šaliai.

Aš iki šiol manau, kad tai nesusipratimas, kad tai nėra didelė kaltė ar nusižengimas. Tokį žmogų prarasti būtų nuostolis visiems. Tokios pasaulio čempionės negimsta kasmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento