Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į varžybų ritmą pagaliau sugrįžęs D.Rapšys: „Įsivažiuoti buvo nelengva“

Ilgiausios Dano Rapšio atostogos karjeroje baigėsi. Pajėgiausias šalies plaukikas antradienio pavakarę paniro į Vilniaus Fabijoniškių baseino vandenį ir sudalyvavo pirmosiose pokarantinėse Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) organizuotose varžybose – LPF Sprinto taurėje.
Danas Rapšys
Danas Rapšys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dvi dienas truksiančiose varžybose 25-erių panevėžietis startavo pergalingai.

200 metrų laisvu stiliumi rungtyje D.Rapšys konkurencijos neturėjo. Su 1:42.13 min. laiku panevėžietis daugiau nei keturiomis sekundėmis aplenkė sidabrą iškvojusį ir Lietuvos septyniolikmečių rekordą pagerinusį Klaipėdos Gintaro SC auklėtinį Danilą Pancerevą (1:46.61).

Paflirtuoti su daugiau nei dešimtmetį gyvuojančiu vokiečio Paulo Biedermanno planetos rekordu (1:39.37) arba pačiam Danui priklausančiu Lietuvos geriausiu pasiekumu (1:40.85) sutrukdė praktikos stygius ir aukštiems rezultatams nelabai parankus Fabijoniškių baseinas – jame takų virvės silpnokai sulaiko bangavimą.

Oficialaus starto dvasios Lietuvos plaukimo lyderis nejautė nuo sausio pabaigos, kai Kinijoje dalyvavo Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) rengtose Čempionų lygos varžybose.

Žinomo apie plaukimą rašančio portalo „SwimSwam“ ekspertai visai neseniai pateikė skaičiavimus, pagal kuriuos šioje bei dvigubai ilgesnėje rungtyje D.Rapšiui Tokijo olimpinėse žaidynėse, jei jos būtų vykę šiemet, prognozavo du aukso medalius.

Visgi pandemija stipriai nuplovė pajėgiausių planetos plaukikų planus.

Varžybos Fabijoniškių baseine taip pat nebuvo tokios, prie kurių D.Rapšys buvo įpratęs pastaruoju metu – pagal Vyriausybės parengtą Kultūros ir sporto renginių dalyvių (žiūrovų) skaičiaus didinimo planą, baseine vienu metu galėjo būti iki 500 žmonių, o varžybų išvakarėse LPF savo oficialioje svetainėje netgi ragino sirgalius nevykti į baseiną.

Trečiadienį D.Rapšys dar ketina dalyauti 100 metrų peteliške varžybose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys

„Tikslas buvo pasirodyti kuo geriau. Manau, jog pavyko tikrai neblogai ir šiuos lūkesčius pavyko išpildyti. Norėjau pajausti, kaip atrodau savo nuotolyje“, – vos išniręs iš baseino kalbėjo pajėgiausias Lietuvos plaukikas.

– Ar po tokios priverstinės pertraukos vėl plaukti varžybose buvo sunkiau nei įprastai?

– Tikrai nelengva, nes nežinai nei ko tikėtis, nei kas tavęs laukia. Vanduo buvo šiltas, stipriai bangavo, pavojingi buvo ir konkurentai. Visgi plaukimu likau patenkintas.

– Trenerė (Ina Paipelienė – aut.past.) pasirodymu irgi liko patenkinta?

– Trenerė norėjo, kad plaukčiau dar greičiau ir galbūt net pagerinčiau asmeninį rekordą. Visgi įsivažiuoti po to pertraukos nebuvo lengva – pats nesupranti, ką gali padaryti.

– Tokia ilga pertrauka jūsų karjeroje buvo pirmoji. Ar jau pasiilgote varžybų su rimtais priešininkais?

– Tikrai tokios ilgos pauzės karjeroje dar niekada nebuvo. Anksčiau gaudavai pailsėti daugiausiai mėnesį. Dabar viskas kitaip ir net nežinau, kaip vertinti. Kai prasidės rimtos varžybos, matysime, kaip pavyko patobulėti. Manau, kad padirbėjome neblogai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys

– Trenerė buvo užsiminusi, kad per šitą pandemijos pertrauką mėginsite pagerinti kompleksinio ir ypač plaukimo krūtine įgūdžius. Kaip sekasi?

– Šiek tiek bandome, bet vis tiek pagrindinis dėmesys yra plaukimui laisvu stiliumi. Visgi tikiuosi, kad ateityje pavyks patobulėti, jaučiu, kad turiu rezervo ir plaukti kompleksiniu.

– Kokie yra artimiausi planai, kai situacija pasaulyje yra tokia neapibrėžta?

– Dabar tikslas yra užbaigti šias varžybas Vilniuje ir toliau treniruotis. Ruošimės ir lauksime, kol bus kažkokios varžybos užsienyje. Visgi visus gąsdina ta antroji koronaviruso banga, tad net nežinome ko tikėtis. Jau buvome suplanavę dalyvauti vienose varžybose, tačiau jos buvo atšauktos. Gyvensime nežinioje, treniruosimės ir lauksime.

– O treniruotės jau yra pilnavertės?

– Pastarąjį mėnesį jau tikrai dirbame pilna jėga, jokių apribojimų nėra. Žinoma, problema ta, kad iš Lietuvos išvykti šiuo metu beveik neturime galimybės. Bet ir Lietuvoje treniruojamės labai rimtai.

– Neseniai „SwimSwam“ ekspertai pažymėjo, kad dėl pandemijos jūs šiemet veikiausiai netekote dviejų olimpinių aukso medalių. Kaip reagavote į šiuos pasvarstymus?

– Kai kartais paskaitai apie tuos iš anksto kabinamus ant kaklo medalius, būna šiek tiek juokinga. Tikrai negalvoju, kaip viskas būtų buvę. Pauzė galbūt net išeis į naudą, gal net geriau pasiruošiu kitiems metams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys

LPF Sprinto taurės varžybose startuoja virš 260 plaukikų, tarp jų – šalies plaukimo rinktinės nariai, būsimi olimpiečiai ir kandidatai į olimpinę rinktinę. Varžybose išvysime Daną Rapšį, Andrių Šidlauską, Deividą Margevičių, Arijų Pavlidį, Kotryną Teterevkovą, Ugnę Mažutaitytę, Giedrių Titenį ir kitus Lietuvos plaukikus.

LPF Sprinto taurėje dalyvausiantys sportininkai išsidalys 3 600 eurų prizinį fondą. Dalis jo atiteks geriausiai vieną pasirinktą plaukimo stilių įvaldžiusiems plaukikams, jeigu 50, 100 ir 200 m nuotoliuose (plaukiant kompleksiniu būdu – 100 ir 200 m) jiems pasiseks surinkti didžiausią Tarptautinės vandens sporto šakų federacijos (FINA) reitingo taškų sumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas