Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kirtis skandalingajam kinų plaukikui: už mėginių sudaužymą plaktuku – pati griežčiausia bausmė

Lozanoje (Šveicarija) penktadienio rytą priimtas sprendimas skandalingojo kinų plaukiko Sun Yango byloje. Už kraujo mėginių sudaužymą plaktuku atvykus dopingo kontrolieriams sportininkas sulaukė pačių griežčiausių sankcijų – triskart olimpinis ir 11 kartų pasaulio čempionas diskvalifikuotas net aštuoneriems metams.
Sun Yangas
Sun Yangas / „Scanpix“ nuotr.

Sporto Arbitražo teismas (CAS) patenkino Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) skundą po to, kai Tarptautinė vandens sporto federacija (FINA) padarė išvadą, jog Sun Yangas taisyklių nepažeidė.

CAS priimtas sprendimas pagrįstas skandalingu kino elgesiu. 2018 m. rugsėjį Sun Yango kraujo mėginys buvo sudaužytas plaktuku jo asmens sargybinio po to, kai tą paliepė padaryti plaukiko mama.

Toks veiksmas atliktas per dopingo kontrolierių vizitą pas sportininką. Iš pradžių buvo dvejojama, ar trys antidopingo specialistai tinkamai užpildė tikrinimo protokolus ir kitus dokumentus, tačiau teismas nustatė, jog tai buvo padaryta teisingai.

„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas
„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas

Pats plaukikas savo nekaltumą grindė tuo, jog dopingo kontrolieriams atvykus į jo namus, šie esą nesugebėjo jam patvirtinti savo tapatybių. Be to, jis neigė faktą, kad mėginiai buvo sudaužyti plaktuku.

Kinui grėsė nuo dvejų iki aštuonerių metų diskvalifikacija, tačiau įvertinęs aplinkybes ir tai, kad Sun Yangas nebendradarbiavo ir nepripažino savo kaltės, teismas nusprendė skirti pačias griežčiausias sankcijas.

Sun Yangas jau kelerius metus buvo itin prieštaringa asmenybė sporte. Protestai prieš jo dalyvavimą varžybose prasidėjo dar 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių metu, o praėjusiais metais per pasaulio čempionatą net keli kiti plaukikai atsisakė lipti ant prizininkų podiumo kartu su galimai susitepusiu kinu.

Sun Yango diskvalifikacija gali turėti tiesioginės įtakos ir Lietuvos plaukiko Dano Rapšio rezultatams. Kinas ir lietuvis varžosi tose pačiose laisvojo stiliaus rungtyse, o būtent 200 m distancijoje, kurioje įprastai žydi D.Rapšys, Sun Yangas iškovojo aukso apdovanojimą prieš ketverius metus Rio de Žaneire.

Kas tas Sun Yangas?

Kinijos plaukikas savo tėvynėje yra populiarus tarsi krepšinio žvaigždė Yao Mingas.

Sun Yangas tapo pirmuoju kinu, laimėjusiu olimpinį plaukimo aukso medalį, kai 2012 metais Londone triumfavo 400 m laisvuoju stiliumi rungtyje. Jis iškovojo dar vieną auksą 1500 m distancijoje Londone, o trečią olimpinį auksą pelnė 200 laisvuoju stiliumi rungtyje 2016 metais Rio de Žaneire.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Yang Sunas džiaugiasi iškovotu aukso medaliu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Yang Sunas džiaugiasi iškovotu aukso medaliu

Sun Yangas jau buvo diskvalifikuotas dėl dopingo trims mėnesiams 2014 metais, o savo tėvynėje buvo patekęs į avariją, nors savo „Porshe“ vairavo be teisių.

Praėjusių metų pasaulio čempionate Sun Yangas ketvirtą kartą laimėjo planetos pirmenybių 400 m laisvuoju stiliumi rungtį, kurioje D.Rapšys finišavo ketvirtas.

Kitoje rungtyje – 200 m laisvuoju stiliumi – D.Rapšys buvo greičiausias, bet lietuvis buvo diskvalifikuotas dėl nežymaus krustelėjimo prieš šuolį į vandenį, o antram finišavusiam Sun Yangui atiteko dar vienas aukso medalis.

Sun Yangas šiemet papildė pasaulio pirmenybių aukso medalių skaičių iki 11, bet tuo pat metu užsitraukė varžovų kritiką.

Australas Mackas Hortonas ir britas Duncanas Scottas atsisakė lipti ant tos pačios garbės pakylos drauge su dopingo skandalu įtariamu kinu.

„Scanpix“ nuotr./Įtampa ant apdovanojimų pakylos
„Scanpix“ nuotr./Įtampa ant apdovanojimų pakylos

D.Rapšys kino nekaltino ir su juo sutaria visiškai gerai. Bet vargu, ar lietuvis labai liūdės dėl nuosprendžio Šveicarijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas