Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 28 /15:53

Danas Rapšys – apie savo silpnybę, Lietuvos išskirtinumą ir irkluotojų skausmą

Kaip anksti Tokijuje leidžiasi saulė, taip anksti pasirodymus savo rungtyse baigė trečiadienio vakarą Japonijos laiku startavę Lietuvos plaukikai Kotryna Teterevkova ir Danas Rapšys.

Viena didžiausių Lietuvos olimpinių vilčių D.Rapšys medalį tikėjosi užsikabinti žvelgdamas į savo pagrindinį arkliuką – plaukimą laisvuoju stiliumi, bet ten neiškovojęs apdovanojimo į Tokijo olimpinį baseiną trečiadienį šoko su pasimėgavimu.

Lietuvis startavo 200 m plaukime kompleksiniu būdu ir nuplaukęs distanciją per 1:59,90 min. finišavo septintas.

Bendroje įskaitoje lietuvis liko 33-oje vietoje. D.Rapšys yra Lietuvos rekordininkas šioje plaukimo rungtyje – 1:59,14 min., bet ir šio prieš dvejus metus jo užfiksuoto laiko nebūtų užtekę patekimui į pusfinalį.

D.Rapšys ypač daug laiko prieš varžovus prarado plaukdamas krūtine, kai iš antrosios vietos nukrito į septintą.

Vis dėlto didelių lūkesčių neturėjęs panevėžietis po pasirodymo nesikrimto ir pripažino savo didžiausią silpnybę.

„Tai rungčiai nusiteikimas buvo toks, kad nesvarbu koks rezultatas, bet noriu pabandyti labai gerai išpildyti visas situacijas. Žinau, kad mano plaukimas krūtine yra pakankamai silpnas, norėjau pasistengti kiek įmanoma jį greičiau praplaukti. Pažiūrėsiu, kiek patobulėjau, nes paskutinį kartą tą nuotolį plaukiau gal prieš dvejus metus, tai džiaugiuosi, kad esu labai netoli. Jei plaukčiau porą kartų būtų tikrai geriau. Bet matome, kad tie, kurie yra plaukimo asai, stengiasi jau atrankoje“, – sakė lietuvis.

Anot Lietuvos plaukimo rinktinės lyderio, kitais stiliais plaukdamas jis beveik nesitreniruoja – didžiąją dalį resursų skiria plaukimui laisvuoju stiliumi.

„Labai mažai, beveik neplaukiu, nes treniruojuosi tiktai savo rungčiai – ištvermei, jėgai, o visi kiti būdai yra tik tam tikri pratimai. Bet šiaip beveik neplaukiu“, – apie kitus plaukimo būdus kalbėjo Danas.

O ar galėtų kompleksiniu stiliumi plaukti rimčiau? D.Rapšys mano, kad taip – jei tik išlavintų plaukimą krūtine.

„Galėčiau galbūt užsiimti, jeigu rimčiau pažiūrėčiau į plaukimo krūtine nuotolį. Bet tam reikia labai daug pastangų, labai daug įdėti. Jeigu tą atkarpą galėčiau plaukti bent dviem sekundėmis greičiau, rezultatas būtų visiškai kitoks. Bet ateityje matysime“, – sakė lietuvis.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys

Jis į Tokijo olimpinį baseiną šoko jau ketvirtą dieną iš eilės, tačiau ypatingai didelio nuovargio teigia nejuntąs.

„Pakankamai dar neblogai. Ankstesnėse varžybose, kiek prisimenu, būdavo labai sunku. Gal esu patobulėjęs ties atsigavimu. Džiaugiuosi, kad einam teisingu keliu, bet ateityje dar reikės pataisyti klaidas“, – teigė plaukikas.

Po nesėkmingai antradienio rytą pasibaigusio 200 m laisvuoju stiliumi plaukimo finalo D.Rapšys daug nekalbėjo apie savo klaidas ir teigė, jog jas teks analizuoti vėliau. Dabar plaukikas dar pridūrė, jog į savianalizę pasiners jau grįžęs į Lietuvą.

„Tam, kad išanalizuočiau, reikės peržiūrėti ir visą planą buvusių metų, nes dabar labai sunku kažką pasakyti, kodėl tie 50 metrų buvo nepakankamai greiti. Ar pakankamai nejaučiau vandens tuo momentu ir jei taip, tai kodėl nejaučiau. Net nenoriu labai kažko klausti, nes tos rungties jau nebebus. Kai grįšime namo turėsime daug laiko ir galėsime išanalizuoti, o tada galėsiu kažką papasakoti žurnalistams, nes dabar labai sudėtinga“, – sakė D.Rapšys.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys

Nors individualiose rungtyse nebedalyvaus, Tokijuje jo pasirodymas nebaigtas – D.Rapšys su komandos draugais Andriumi Šidlausku, Deividu Margevičiumi ir Simonu Biliu plauks 4x100 m estafetėje.

Prieš ją D.Rapšys pasidžiaugė Lietuvos išskirtinumu.

„Kas yra įdomu, tai kad mes esame viena mažiausių valstybių olimpinėse žaidynėse, bet turime keturis plaukikus, kurie yra savo plaukimo stiliaus asai. Jei bent vienas plaukikas iš mūsų iškrenta, mes nebeturėtume estafetės. Kaip tik šiandien šnekėjau su italu ir sakau: „jums tai gerai – jei vienas silpnai jaučiasi, kitą galite pastatyti. Jei ir tas blogai jaučiasi – dar kitą pastatot“. Tai labai didelė šeima ir iš jos gali bet kurį žmogų įdėti. O mes neturime jokio pasirinkimo – jei yra kažkas pavargęs, vis tiek turėsi atiduoti viską ir plaukti. Galbūt tai net motyvuoja, kad nuo tavęs priklauso visas komandos likimas. Bus įdomu“, – į rungtį, kurioje plauks penktadienį, jau žvalgėsi lietuvis.

Jei bent vienas plaukikas iš mūsų iškrenta, mes nebeturėtume estafetės.

Tokijuje Lietuvos medalių sąskaita lieka tuščia, o jos trečiadienį anksti ryte nepapildė ir irkluotojos Milda Valčiukaitė bei Donata Karalienė, likusios ketvirtos.

D.Rapšys teigė sutikęs M.Valčiukaitę olimpiniame kaimelyje bei pasiuntė žinutę Lietuvoje esantiems žmonėms, kad šie nenustotų palaikyti per žingsnį nuo medalių likusios irkluotojų poros.

„Važiavau į baseiną ir tik mačiau, kaip sekėsi. Susitikau ir su Milda, tai žinote, tokios ir nuotaikos. Ketvirta vieta yra dar skaudesnė nei aštunta. Aš tą pilnai suprantu ir tikiuosi, kad žmonės lygiai taip pat supras, kad reikia palaikyti net tik tada, kai žmogus laimi, bet ir tada, kai jis pralaimi – tada reikia dukart stipriau palaikyti. Laimėjimai ateis ateityje, tikiuosi, kad visi prisimins“, – tikino D.Rapšys.

Į pusfinalį nepateko ir K.Teterevkova

Pirmajame 200 m krūtine atrankos plaukime jėgas išbandžiusi 19-metė Kotryna Teterevkova finišavo per 2:26,82 min. ir užėmė trečiąją vietą.

Po pirmųjų 100 metrų lietuvė plaukė trečia ir šią poziciją išlaikė iki finišo, kuriame 0,05 sek. aplenkė meksikietę Melissą Villanuevą.

Vis dėlto likusiuose atrankos plaukimuose daug konkurenčių buvo greitesnės, tad bendroje įskaitoje K.Teterevkova liko 23-oje vietoje.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Kotryna Teterevkova
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Kotryna Teterevkova

Olimpinį rekordą jau atrankoje pagerino Tatjana Schoenmaker, kuri atplaukė per 2:19,16 min. ir artimiausią varžovę aplenkė net 2,94 sek.

K.Teterevkova jau dalyvavo perpus trumpesnėje 100 m plaukimo krūtine rungtyje. Ten prasibrovusi į pusfinalį jaunoji Lietuvos plaukikė užėmė 14 vietą.

„Iki asmeninio rezultato trūko sekundės. Ilgai užtrukau, kol atsigavau po 100 m plaukimo pusfinalio. Prastai kitą dieną jaučiausi, šiandien truputį geriau, bet dar nesijaučiu pilnai pailsėjusi“, – po pasirodymo Tokijo baseine kalbėjo plaukikė.

Jos treneris Michailas Romanovskis yra užsiminęs, kad K.Teterevkovai ilgesnė distancija gali būti net palankesnė nei 100 m. Pati plaukikė šioje situacijoje mato argumentų į abi puses.

„Man 200 metrų yra sunkiau psichologiškai, bet manau, kad fiziškai esu pasiruošusi geriau 200 m nei 100 m. Tai perpus ilgesnis nuotolis, tai reikia „susidoroti su smegenimis“, kad tai dvigubai ilgesnė distancija, reikia dvigubai ilgiau kentėti skausmą“, – sakė K.Teterevkova.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Kotryna Teterevkova
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Kotryna Teterevkova

200 m atrankoje jai teko plaukti pirmajame plaukime, tarp sąlyginai silpnesnių varžovių.

Ar tai, kad pateko į pirmąjį plaukikių aštuntuką, nesulėtino pačios lietuvės?

„Aš visada stengiuosi plaukti su savimi, nes nuo varžovių labai daug kas priklauso. Jos gali suplaukti greičiau, gali lėčiau, pas visas – skirtinga taktika. Aš, pavyzdžiui, stengiuosi šiek tiek lėčiau pradėti ir geriau finišuoti“, – pasakojo 19-metė lietuvė.

Viskas būtų puiku, jei dar būčiau pagerinusi 200 m plaukimo asmeninį rekordą.

Jos pasirodymas Tokijuje – baigtas. Olimpinėse žaidynėse debiutavusi plaukikė liko patenkinta tuo, kaip pasirodė Japonijos sostinėje.

„Manau, kad viskas būtų puiku, jei dar būčiau pagerinusi 200 m plaukimo asmeninį rekordą, bet nepasigerinau. Bet nebuvo toli nuo geriausio. Vertinčiau labai gerai, ypač 100 metrų, nes važiavau su „laukiniu bilietu“, į 100 metrų taip netyčia pakliuvau. Aš neseniai, tik likus maždaug mėnesiui sužinojau, kad važiuosiu į olimpiadą. Tai labai didelė patirtis, kuri padės mano vėlesniame tobulėjime“, – sakė K.Teterevkova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas