Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje veikiančių baseinų pasigedęs plaukikas tikisi sugrįžti į JAV

Simonas Bilis lengviau atsikvėpė po 50 metrų laisvuoju stiliumi rungties. Europos čempionate Glazge 24 metų plaukikas trečiadienį prasibrovė į sprinto varžybų pusfinalį, tad artimiausi planai yra aiškūs – kovoti dėl bilieto į finalą trečiadienį vakare. Bet tolimesni gyvenimo horizontai buvusiam pasaulio pirmenybių prizininkui yra labiau migloti.
Simonas Bilis
Simonas Bilis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rytinėse varžybose Glazgo „Tollcross“ baseine S.Bilis parodė 15-ąjį rezultatą tarp 66 finišavusių plaukikų.

22,42 sek. atvėrė kelią į pusfinalį, bet pernelyg nepradžiugino panevėžiečio, nes iki atrankos lyderių – graiko Kristiano Gkolomeevo ir brito Benjamino Proudo (21,68 sek.) skyrė daugiau nei septynios dešimtosios sekundės dalys, kaip ir nuo Lietuvos rekordo (21,71 sek.), kurio autorius yra pats S.Bilis.

Greičiausioje ir trumpiausioje viso Europos čempionato rungtyje net ir pusės sekundės vertė išauga.

„100 metrų geriau plaukiau (per 49,08 ir buvo dvyliktas), dabar nesu labai patenkintas, – savikritiškai kalbėjo S.Bilis. – Plačiau dar sunku įvertinti. Per 20 sekundžių viskas vyksta labai greitai, reikės dar su treneriu pasikalbėti, kaip jam iš šalies atrodė.“

Šiais metais S.Bilį treniruoja Paulius Andrijauskas – buvęs olimpietis, 2017 metais treniravęs Rūtą Meilutytę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas ir Simonas Bilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas ir Simonas Bilis

S.Bilis jau atrado gerą ryšį su nauju treneriu, jam patinka lanksti treniruočių metodika, bet plaukikas vis tiek dairosi galimybės sugrįžti ten, kur praleido didžiąją savo karjeros dalį – į Jungtines Valstijas.

Būtent iš ten jis vyko į Rio de Žaneirą, kur netikėtai pateko į olimpinių žaidynių finalą, o tų pačių 2016-ųjų pabaigoje iškovojo auksą ir bronzą pasaulio trumpojo baseino (25 m) pirmenybėse.

Nuo tada S.Bilio apdovanojimų kraitis svarbiose tarptautinėse varžybose nepasipildė, galbūt ir todėl, kad jam teko dalyti dėmesį ne vien plaukimui.

Pernai pasaulio čempionate Budapešte jis varžėsi tarp startų laikydamas egzaminus nuotoliniu būdu.

Dabar mokslai pabaigti – technologijų ir visuomenės integravimo į jas studijų bakalauro diplomas tvarkingai guli S.Bilio būste JAV. Tačiau yra kitas rūpestis – dėl pasibaigusios vizos teko palikti JAV ir sugrįžti į Lietuvą.

Vis dėlto savo gimtinėje jis yra laikinai – dėl geresnio sąlygų treniruotėms plaukimo sprinteris vėl norėtų sugrįžti į kitą Atlanto pusę.

„Ten baseinų po 8–10 kiekviename didesniame mieste. O Lietuvos sostinėje iš viso nėra“, – Vilniaus padėtį dėl 50 metrų baseino priminė S.Bilis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statomas Lazdynų baseinas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statomas Lazdynų baseinas

Iki naujojo baseino Klaipėdoje reikėtų keliauti kelias valandas, o Kauno „Girstučio“ baseino durys vasarą užsidarė.

„Kaune būtų gerai, bet uždaro, kada tik nori. Dabar jis buvo uždarytas likus keturioms savaitėms iki Europos čempionato“, – stebėjosi S.Bilis.

Derintis prie Panevėžio plaukikų – Dano Rapšio, Andriaus Šidlausko ir Deivido Margevičiaus grupės jam kiek sunku, nes labai skiriasi treniruočių planai.

Nors S.Bilis dalyvavo bendrose treniruočių stovyklose užsienyje, sprinteris dirba kitokiais metodais nei D.Rapšys, antradienį iškovojęs sidabrą 200 m laisvuoju stiliumi.

Už baseino ribų S.Bilis gyvena laukimu. Jis tikisi gauti Žaliąją kortą, bet atsakymas dėl jos ateis veikiausiai tik rugsėjo pabaigoje.

Todėl jis nežino, ar grįžtų į Šiaurės Karoliną pas trenerį Toddą DeSorbo, kuris iki šiol konsultuoja plaukiką – taip ir Europos čempionato metu.

„Labai sunku planuoti kur plauksiu, kai iš viso dar nežinau, ar galėsiu grįžti į JAV“, – sakė S.Bilis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Simonas Bilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Simonas Bilis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas