Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos plaukiko drama prie ekrano: „Galvojau, kad pritrūks 0,01 sek.“

Andrius Šidlauskas atsiduso iš nusivylimo, sekdamas pasaulio plaukimo čempionato antrojo pusfinalio rezultatus. Jis jau buvo padaręs savo darbą, bet akimirką pagalvojo, kad to negana patekimui į 100 m krūtine rungties finalą. Tačiau tokia mintis buvo klaidinga ir tai buvo pats džiugiausias netikslumas Budapešto „Duna“ baseine šeštadienio vakarą.
Andrius Šidlauskas
Andrius Šidlauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pokalbių su žurnalistais erdvėje ekrane A.Šidlauskas pergyveno, kad pusfinalio finiše jam nepavyko priplaukti taip, kad sėkmingai finišuotų.

Finišo sienelę jis pasiekė, turėjęs kiek paslinkti ant vandens, o tuo metu varžovas iš Australijos jį aplenkė 0.01 sek.

Savo pusfinalyje A.Šidlauskas liko ketvirtas, o antrajame pusfinalyje užvirė tokia atkakli kova, kad lietuvio likimas nebuvo aiškus iki pat finišo.

Tačiau netrukus A.Šidlausko veidą nutvieskė šypsena, kai ekrane jis išvydo savo pavardę į pusfinalį patekusių plaukikų aštuonete ir įsitikino, kad pirmas skaičiavimas buvo netikslus ir jis nėra devintas.

Pusfinalio plaukimo rezultatai„Kai pamačiau rezultatus, man pasirodė, kad likau devintas. Labai nusiminiau, nes mano plaukime paskutinę akimirką vienas plaukikas mane aplenkė 0,01 sek,.dalimi. Galvojau, negi bus toks apmaudus jausmas, kad viena šimtoji sekundės lėmė finalą. Būčiau susikrimtęs, nors gal ir patenkintas, nes likčiau devintas pasaulyje, – būtų dvejopos emocijos“, – įspūdžiais dalinosi panevėžietis.

25 metų plaukikas distanciją pusfinalyje įveikė per 59,52 sek. ir penkerių metų pertraukos vėl pateko į pasaulio čempionato finalą, kuris sekmadienį vyks nuo 19 val.

– Andriau, po atrankos šeštadienį ryte tikėjotės pagerinti savo rezultatą (59,9 sek.) ir tai pavyko (pusfinalyje A.Šidlauskas plaukė 0,38 sek greičiau). Kaip tai vertinate?

– Džiugu, kad prasibroviau į finalą. Galvojau, kad pritrūks vienos šimtosios sekundės dalies ir liksiu už finalo borto. Bet likimas man buvo palankus. Aišku, džiaugiuosi šiuo rezultatu. Finale stengsiuosi pagerinti ir šį rezultatą, nes jaučiu, kad po rytinio plaukimo savijauta pagerėjo, susitvarkiau psichologiškai.

– Ko šiek tiek pritrūksta geresniam finišui?

– Nežinau, gal kažkuri treniravimo detalė, gal jaudulys, kai matai, kad kažkas šalia bando greičiau plaukti, pats išsimuši iš savo ritmo. Bet viskas pataisoma. Aišku, reikia gero psichologinio pasirengimo – prieš kiekvieną plaukimą bandau susidėlioti mintis, kokie gali būti scenarijai. Galvoje verda daug scenarijų, o plaukimo metu reikia pataisyti.

– Tai antras finalas pasaulio čempionate per jūsų karjerą. Ką tai jums reiškia?

– Lygiai prieš penkerius metus 2017 metais pirmą kartą atvažiavau į pasaulio čempionatą ir pirmu bandymu pavyko patekti į finalą – tai buvo neapsakomas dalykas (tada A.Šidlauskas užėmė 6 vietą).

Dabar džiugu, kad po penkerių metų tame pačiame baseine tame pačiame nuotolyje patekau į finalą vėl. Be galo džiugu.

– Koks tikslas finale?

– Aišku, norėtųsi išlipti iš 59 sek. barjero.

Suprasti akimirksniu

  • A.Šidlausko asmeninis rekordas – 59,12 sek.
  • Lietuvos rekordas – 58,96 sek. – nuo 2015 m. priklauso šiemet karjerą baigusiam Giedriui Titeniui.

Bet matysime, kaip jausiuosi, ar nepadarysiu kvailų klaidų. Atiduosiu save ir bandysiu mėgautis plaukimu, bandydamas padaryti ką galiu galiausiai.

Šiandien irgi padariau viską, nors finiše pajutau, kad mano lietimas gali kainuoti finalą. Bet viskas gerai baigėsi.

– Kaip galėtumėt paaiškinti sėkmę, kad po penkerių metų vėl patekote į finalą? Ar tai galima sieti su trenerių pasikeitimais (ilgametė trenerė Ina Paipelienė po Tokijo žaidynių pernai pasitraukė iš darbo su elitiniais plaukikais, o A.Šidlauskas perėjo į rinktinės trenerio Žilvino Ovsiuko rankas)?

– Aišku, porą dalykų pakeičiau. Startas ir išėjimas po vandeniu pagerėjo. Nemačiau dar kaip buvo per pusfinalį, bet jau nebėra, kad atsilieku tiek (rodo rankomis metrą, – red.) ir man nebereikia vytis kitų. Aišku, minusų dar yra – vis padarau kažką antrojoje distancijos pusėje. Bet tobulėju ir mokausi iš klaidų.

Suprasti akimirksniu

  • Šeštadienį ryte atrankos varžybose A.Šidlauskas pasidalino 7-8 vietas, parodęs identišką rezultatą – 59,9 sek. kaip ir japonas Ryuya Mura.

– Kitas panevėžietis Danas Rapšys 400 m laisvuoju stiliumi atrankoje liko 18-as, neslėpęs, kad tokį pasirodymą lėmė čempionato išvakarėse staiga surakintas kaklas. Kaip jis laikosi dabar?

– Aišku, labai liūdna dėl komandos draugo, kuriam prieš pat startą nutinka tokia trauma. Jis labai sunkiai dirbo ir tikrai būtų patekęs į finalą, gal ir kovojęs dėl medalio ir savo geriausio rezultato. Bet gyvenimo nenuspėsi – vieną dieną sveikas, o kitą – trauma.

– Pats finalą pasitiksite be įtampos?

– Nebus taip, kad eisiu žūtbūt kovoti dėl medalio. Eisiu kovoti su savimi. Bandysiu susitelkti į savo takelį, nežiūrėsiu, ką daro kiti. Sieksiu atiduoti viską, ką galiu geriausiai.

Suprasti akimirksniu: artimiausi startai

  • Sekmadienį ryte pasaulio čempionate pasirodys keturi Lietuvos plaukikai:
  • Nuo 10 val. 15 min. 100 m nugara atrankos varžybose pasaulio čempionate debiutuos Erikas Grigaitis;
  • Nuo 10 val. 32 min.:100 m krūtine varžybose startuos Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova;
  • Nuo 10 val. 51 min: 200 m laisvuoju stiliumi atrankoje turėtų pasirodyti Danas Rapšys, kuris šeštadienį liko 18-as 400 m distancijoje, po jos paaiškinęs lėto plaukimo priežastį – čempionato išvakarėse jam taip surakino kaklą, kad negali pasukti į dešinę pusę.
  • Nuo 19 val. 100 m krūtine finale plauks A.Šidlauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas