Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nematomos kovos dalis: treneris papasakojo apie Julijos Jefimovos provokacijas

Pasaulio plaukimo čempione 100 m krūtine rungtyje tapusi Lilly King turėjo laimėti ne tik sportines, bet ir psichologines varžybas. Rusijos 25-metė plaukikė Julija Jefimova lyg tyčia atsirasdavo šalia penkeriais metais jaunesnės amerikietės prieš lemiamą startą pasaulio pirmenybėse Budapešte.
Pirmąją Lilly King ir Julijos Jefimovos kovą laimėjo amerikietė.
Pirmąją Lilly King ir Julijos Jefimovos kovą laimėjo amerikietė. / „Scanpix“ nuotr.

Jų kova prasidėjo prieš metus Rio de Žaneire, kur olimpine čempione tapusi L.King atvirai kritikavo dopingo istorijų šleifo paženklintus sportininkus, tarp kurių yra ir J.Jefimova, 2013 metais pirmą kartą pagauta su draudžiamais preparatais organizme, o 2016 m. – su meldoniumu.

Abi pernai mojavo pirštais po sėkmingų etapų varžybose, tarsi parodydamos, kuri yra Nr.1 olimpiniame baseine.

Ši kova persikėlė į Budapeštą, kur pasaulio pirmenybių 100 m krūtine pusfinalio plaukime J.Jefimova buvo pirma, vos 0,01 sek. atsilikusi nuo tuomet dar Rūtai Meilutytei priklausiusio pasaulio rekordo (1 min. 4,35 sek.).

L.King rezultatas pusfinalyje buvo antras, bet amerikietė tvirtino, jog tąsyk plaukė dar nenusiskutusi – kaip žinia visi plaukikai svarbiausius startus pasitinka švariai nusiskutę, kad kūnas kuo geriau slystų vandeniu.

Per apšilimą prieš finalą antradienį nematoma kova tęsėsi. JAV komandos treneris Ray Looze'as pasakojo „IndyStar“, jog J.Jefimova įšoko į tą patį takelį, kuriame plaukė L.King.

„Galima buvo pasirinkti iš 20 takų, – pasakojo R.Looze'as. – Jos vaikščiojo viena prieš kitą. Sėdėjo viena prieš kitą. Atrodė, kad Julija vis bandė pastumti į nugarą truputį.“

„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova
„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova

L.King vėliau pasakojo, jog per apšilimą jautėsi ramiau nei prieš pat lenktynes. Įtampa veržėsi pro kraštus laukiamajame kambaryje, kur plaukikės susirenka prieš pat startą.

Net ir J.Jefimovos treneris, vaikščiodamas baseine, atsistojo prie pat R.Looze'o.

Ant starto bokštelio L.King pakreipė žvilgsnį į kairę, pažiūrėjo kelias sekundes į J.Jefimovą. Lenktynės prasidėjo, o jose jauna amerikietė atrodė stipresnė ne tik psichologiškai, bet ir taktiškai.

Amerikiečiai buvo išanalizavę, kad per pusfinalio plaukimus J.Jefimova šovė kaip raketa nuplaukus 50 metrų, t.y. po posūkio, o L.King šioje atkarpoje nebuvo greita.

Todėl R.Looze'as patarė L.King laisviau atlikti pirmuosius tris grybšnius, kad ji išsaugotų daugiau jėgų.

Pirmoji į priekį kaip visada šovė Rūta Meilutytė, garsėjanti savo žaibiška reakcija, galingu šuoliu ir technišku išplaukimu po vandeniu.

Tačiau L.King neatsiliko ir greitai įsiveržė į priekį.

„Scanpix“ nuotr./Pirmąją Lilly King ir Julijos Jefimovos kovą laimėjo amerikietė.
„Scanpix“ nuotr./Pirmąją Lilly King ir Julijos Jefimovos kovą laimėjo amerikietė.

Po pirmųjų 50 m distancijos ji atsimušė į sienelę rezultatu 29,80 sek. Tuo metu antroje vietoje jau buvusios J.Jefimovos laikas buvo 30,34 sek. Tačiau skirtumas išsiplėtė dar labiau.

„Po 75 metrų Julija jau nebebuvo ten, kur norėjo būti, ir supakavo savo palapinę“, – konstatavo L.King treneris.

„Scanpix“ nuotr./Pirmąją Lilly King ir Julijos Jefimovos kovą laimėjo amerikietė.
„Scanpix“ nuotr./Pirmąją Lilly King ir Julijos Jefimovos kovą laimėjo amerikietė.

L.King palietė finišo sienelę, užfiksavusi pasaulio rekordą – 1 min. 4,13 sek. Indianos universiteto plaukikė pagerino ir JAV rekordą, kuris priklausė Jessicai Hardy nuo 2013 metų.

O J.Jefimovą aplenkė ir kita amerikietė Katie Meili, išplėšusi sidabrą. R.Meilutytė šiose nuožmiose lenktynėse nebuvo tokia greita, kaip pusfinalyje, ir finišavo ketvirta.

„Scanpix“ nuotr./K.Meili, L.King, J.Jefimova.
„Scanpix“ nuotr./K.Meili, L.King, J.Jefimova.

Tai nebuvo paskutinė superplaukikių akistata. L.King ir J.Jefimova ketvirtadienį pradės varžytis 200 m krūtine rungtyje ir tikriausiai vėl susidurs finale penktadienį.

Jos, taip pat ir R.Meilutytė bei K.Meili, turėtų susitikti ir 50 m finale sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas