Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ore ne tik olimpinis sidabras: Jevgenijus Šuklinas gali prarasti didelę sumą

Jei baisiausi įtarimai pasitvirtins, dopingo vartojimu įtariamas Jevgenijus Šuklinas praras ne tik olimpinį sidabro medalį, bet ir maždaug 100 tūkst. eurų.
Šventės akimirka
Jevgenijus Šuklinas / Luko Balandžio nuotr.

Svari valstybinė premija, kas mėnesį gaunama renta, o galbūt ir pasirengimui olimpinėms žaidynėms išleistos lėšos – visa tai J.Šuklinui tektų grąžinti, jei pasitvirtintų įtarimai, kad 2012 metais Londone sidabro medalį 200 m kanoja sprinte jis iškovojo nesąžiningai.

Prieš dvejus metus karjerą baigęs 33 metų visaginietis, preliminariais skaičiavimais, gali netekti apie 100 tūkst. eurų.

Iš jų 58 tūkst. eurų (tuomet 200 tūkst. litų) čekiu jis buvo apdovanotas iškart po žaidynių, nes valstybė skiria tokią sumą už olimpinį sidabro medalį.

Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr./Jevgenijus Šuklinas
Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr./Jevgenijus Šuklinas

Nuo tada, kai neprasimušęs į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes jis baigė karjerą 2016 metais, J.Šuklinas gauna ir nusipelniusiems atletams skirtą valstybinę rentą.

„Viskas turėtų būti grąžinta, nes vertintume, kad laimėjimo nėra“, – tamsaus scenarijaus atveju padėtį apibūdino Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento generalinės direktorės funkcijas atliekanti Kornelija Tiesnesytė. Ji pridūrė, kad reikėtų peržiūrėti ir prieš žaidynes mokėtos olimpinės stipendijos sutarties sąlygas – taip grąžinamų pinigų suma dar labiau išaugtų.

K.Tiesnesytės vadovaujamas departamentas jau turėjo patirties išieškant valstybinę premiją iš Živilės Balčiūnaitės.

2010 metais Europos lengvosios atletikos pirmenybėse ji pirma kirto finišo liniją maratono rungtyje, bet dėl pažeistų antidopingo taisyklių neteko aukso medalio, taip pat ir 20 tūkst. litų (5,8 tūkst. eurų) premijos.

Ši suma etapais buvo sugrąžinta į valstybės kasą, kaip ir bėgikės treneriui Romui Sausaičiui skirti pinigai.

Alfredo Pliadžio/pliadisfoto.lt nuotr./Živilė Balčiūnaitė
Alfredo Pliadžio/pliadisfoto.lt nuotr./Živilė Balčiūnaitė

„Jei tai pasikartos, mes pasielgtume taip pat“, – sakė K.Tiesnesytė apie J.Šuklino atvejį.

KKSD vadovė mano, kad prieš akis dar bus teisinių skundų ir procesų, apie ką byloja ir J.Šuklino pasiryžimas gintis.

Pats paviešinęs iš Tarptautinės tyrimų agentūros gautą laišką apie pertikrintus 2012 metų olimpinėse žaidynėse atlikto dopingo testo rezultatus, J.Šuklinas šią padėtį vadina nesusipratimu.

Visagino mero posto siekiantis buvęs atletas net kelia sąmokslo teoriją, kad iš Tarptautinės tyrimų agentūros gautas laiškas galėtų būti politinės kovos Visagine įrankis.

Tačiau Lietuvos antidopingo agentūra šią padėtį vertina labai rimtai, nors apie atleto kūne rastą dehidrohlormetiltestosteroną buvo pranešta praėjus 7 metams nuo starto Londono vandens kanale.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olimpinis vicečempionas Jevgenijus Šuklinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olimpinis vicečempionas Jevgenijus Šuklinas

„Pagal tarptautinius standartus visi olimpiniai mėginiai saugomi 10 metų tam, kad patobulėjus laboratorijos metodikai būtų galima juos iš naujo išanalizuoti. Nuo 2016 buvo darkart analizuoti Londono olimpinių žaidynių mėginiai. Didžioji teigiamų mėginių dalis buvo būtent su šia medžiaga“, – 15min sakė Lietuvos antidopingo agentūros laikinoji vadovė Kristina Jagminienė.

Ji paaiškino, jog dehidrohlormetiltestosteronas yra metandianono, priklausančio anabolinių steroidų grupei, vienas iš metabolitų. Ši medžiaga skirta jėgos padidinimui, riebalų mažinimui, raumeninės masės augimui.

Per šimtą kilogramų savo geriausiais karjeros metais svėręs raumenų kalnas iš Visagino tikisi, kad laiške įsivėlė klaida. J.Šuklinas mano, kad laiškas buvo skirtas ne jam, o Armėnijos sunkiaatletei Melanie Daluzyan.

Facebook.com/Jevgenijus Šuklinas pasidalino gautu laišku
Facebook.com/Jevgenijus Šuklinas pasidalino gautu laišku

„Kalbant apie paviešintą lydintį laišką, kadangi tai ruošia žmonės, tai natūralu, kad gali būti žmogiškasis faktorius, gali būti įvelta klaida, tačiau pateiktuose dokumentuose yra nurodyti teisingi sportininko duomenys, – pažymėjo K.Jagminienė. – Lydinčiame laiške visa kita informacija sutampa su sportininko duomenimis.“

Nors laiškus apie teigiamą dopingo testą gavo J.Šuklinas, Lietuvos antidopingo agentūra ir Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, toliau procesą kontroliuos tarptautinės instancijos.

Tai nebus Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija, informavusi 15min redakciją, jog ji kol kas neturi jokio vaidmens J.Šuklino atvejo procese.

„Kadangi mėginys buvo paimtas didžiųjų žaidynių metu, visus rezultatus nagrinės Tarptautinė testavimų agentūra, bus peranalizuotas B mėginys ir bus sprendžiama dėl sankcijos sportininkui. Šį sprendimą priims Sporto arbitražo teismas“, – sakė K.Jagminienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Jevgenijus Šuklinas
Asmeninio archyvo nuotr./Jevgenijus Šuklinas

Jei J.Šuklinui nepavyks apsiginti, sidabro medalį iš jo turės paimti Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), už pasiekimą Londone atletui dovanojęs BMW automobilį.

LTOK buvo tarpininkas, kai lengvaatletei Austrai Skujytei praėjusį gruodį jaudinančioje ceremonijoje Vilniuje buvo įteiktas 2012 metų Londono žaidynių olimpinis bronzos medalis, atimtas iš dopingą vartojusios varžovės.

Šįkart gresia panaši procedūra. Deja, atvirkštinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas