Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio plaukimo čempionate startavęs 207 cm ūgio lietuvis patenkintas debiutu

Pagal savo ūgį Tomas Navikonis tiktų šiuo metu stovyklaujančiai Lietuvos krepšinio rinktinei, bet aukštas panevėžietis jautėsi gerai ir tarp pasaulio plaukimo čempionato dalyvių, nors startas Budapešte buvo debiutas 19-mečiui lietuviui.
Tomas Navikonis
Tomas Navikonis / Dariaus Kibirkščio nuotr.

Tomas Navikonis yra vienas aukščiausių pasaulio plaukimo čempionato plaukikų, o 207 cm ūgiu išsiskiria tarp startuojančių Budapešte.

Antradienį jis varžėsi vienoje populiariausių plaukimo rungčių – 100 m laisvuoju stiliumi – ir atrankoje finišavo 39-as tarp 101 plaukiko.

Lietuvis distanciją įveikė per 49,93 sek. Jam tik porą šimtųjų sekundės dalių trūko iki asmeninio rekordo.

„Planas buvo kuo geriau pradėti pirmąją pusę (26,51 sek.). Pažiūrėsime, kaip buvo, bet šiaip – gerai. Kadangi praėjusią savaitę dar sirguliavau, tad viskas neblogai“, – liko patenkintas T.Navikonis.

Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Navikonis
Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Navikonis

19-metis plaukikas ryškiau progresavo pastaraisiais metais, kai iš jaunimo varžybų peršoko į vyrų kovas.

Pernai Europos jaunimo pirmenybėse T.Navikonis pasiekė finalą, užėmęs aštuntą vietą, paskui išbandė save pasaulio taurės varžybose Budapešte ir Kazanėje, o metus baigė Europos čempionate 25 metrų baseine.

Dabar – debiutas pasaulio čempionate ir nauji įspūdžiai.

„Smagu pamatyti geriausius pasaulio plaukikus iš arti, kaip jie ruošiasi, kaip plaukia, kokios būna emocijos. Pats jaučiuosi gerai psichologiškai, – sakė T.Navikonis. – Pamatai skirtingas metodikas, pats susidedi į galvą. O paskui galima bus atsirinkti, kas labiausiai tinka.

Pasaulio taurės varžybose pernai buvo gerų plaukikų, bet čia suvažiavo visi elitiniai. Visi. Nėra net ką lyginti.“

Suprasti akimirksniu

  • 100 m laisvuoju stiliumi atrankoje greičiausiai plaukė rumunas 17-metis Davidas Popovici (47,6 sek.), JAV plaukimo superžvaigždė Caelebas Dresselis (47,95 sek.) ir serbas Andrejus Barna (48,15 sek.).
  • Iki pusfinalio T.Navikoniui trūko 1,42 sek.
Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Navikonis
Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Navikonis

Panevėžyje išaugęs plaukikas jaunystėje lankė krepšinį ir tinklinį, bet tai nebuvo rimta – labiau su draugais pasižaidimai po pamokų.

Pastaruoju metu jam teko daugiau pakeliauti su Lietuvos plaukimo rinktine, kad geriau pasirengtų varžyboms 50 metrų baseine.

„Panevėžyje nėra ilgo baseino, tad kiek užknisa važinėti į stovyklas į kitus miestus, kitas šalis“, – neslėpė T.Navikonis.

Nuo rudens T.Navikonis persikels į JAV, kur pradės studijas Floridos universitete drauge su kitu perspektyviu Lietuvos plaukiku Aleksu Savicku.

„Treneriai pastūmėjo ir tėvai. Nusprendžiau pabandyti – kodėl gi ne“, – paprastai paaiškino T.Navikonis.

Tokį jo sprendimą sveikino Lietuvos plaukimo rinktinei padedantis sporto mokslininkas Genadijus Sokolovas, dirbantis JAV. „Man įstrigo Tomas Navikonis – aukštas, labai gerai sudėtas ir talentingas plaukikas, – per interviu 15min sakė G.Sokolovas, pasaulio čempionate dirbantis Tarptautinei plaukimo federacijai. – Aišku, jo technika dar žalia, bet su amžiumi jis taps stipresnis fiziškai, dar labai stipriai tobulės ateityje bei plauks olimpinėse žaidynėse 2024 metais, taip pat ir 2028-aisiais.

Jis rengiasi persikelti studijuoti ir sportuoti į Floridą, o tai yra geras pasirinkimas. Svarbu, kad treneriai ten neperspaustų ir leistų jam toliau ruoštis 200 ir 400 laisvuoju stiliumi rungtims, o ne iš jo darytų sprinterį. JAV universitetuose mėgstama dirbti jėgai, o tai ne visada būna gerai.“

Kęsto Rimkaus nuotr./Tomas Navikonis
Kęsto Rimkaus nuotr./Tomas Navikonis

Šiame pasaulio čempionate T.Navikonis dar pasirodys 50 m laisvuoju stiliumi, o vasaros antrojoje pusėje startuos Europos čempionate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas