Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio rekordininkė paleido dviveidiškų replikų apie Rūtą Meilutytę

Italijos plaukimo naujoji žvaigždė Benedetta Pilato turėjo tenkintis sidabru, kai 50 m krūtine rungties finale ją aplenkė Rūta Meilutytė. Po paskutinio starto pasaulio čempionate Budapešte 17-metė italė gražiai atsiliepė apie varžovę atsakydama į 15min klausimą, bet paleido keistoką repliką šnekėdama su savo šalies žurnalistais.
Benedetta Pilato, Rūta Meilutytė ir Lara van Niekerk
Benedetta Pilato, Rūta Meilutytė ir Lara van Niekerk / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Benedetta Pilato buvo laikoma aiškia favorite prieš 50 m krūtine lenktynes paskutinę pasaulio vandens sporto šakų plaukimo varžybų dieną Budapešte.

Tokiam statusui 17-metė italė turėjo rimtų argumentų: ji yra šios rungties pasaulio rekordininkė, šios savaitės pradžioje iškovojo auksą 100 m krūtine, ji buvo greičiausia ir 50 m krūtine finalo išvakarėse pusfinalio varžybose.

Tačiau paskutinę varžybų dieną Rūta Meilutytė dominavo nuo starto iki finišo, laimėjusi aukso medalį pasaulio čempionate 50 metrų baseine po 9 metų pertraukos.

R.Meilutytei auksą atnešęs rezultatas – 29,7 sek., o B.Pilato finišavo antra – 29,8 sek. Jai buvo sunkoka nuslėpti apmaudo šešėlį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

„Aš vertinu sidabrą, bet pernai pagerinau pasaulio rekordą (29,30 sek.). 29,8 sek. nėra mano rezultatas, nėra geras laikas, – sustojusi pokalbiams su žiniasklaida sakė B.Pilato. – Nebuvau tokia gera kaip pernai.“

Italijos moterų rekordą ir pirmąjį pasaulio pirmenybių medalį (sidabrą) pasiekusi dar būdama 14-os metų 2019-aisiais, po metų ji pridėjo Europos čempionato auksą, o pernai gegužę sukūrė pasaulio rekordą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benedetta Pilato
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benedetta Pilato

Iki šio čempionato B.Pilato nebuvo susitikusi su R.Meilutyte.

25 metų Lietuvos plaukikė šiose varžybose porą kartų buvo paklausta apie B.Pilato, bet nepasakė apie jaunąją varžovę nieko, o štai italė kalbėjo kiek daugiau.

Prieš tai Italijos žiniasklaidai ji pasakojo, kad 2012 olimpine čempione tapusi R.Meilutytė (B.Pilato tada tebuvo septyneri) buvo jos trenerio Vito D'Onghia herojė: „Kai susitikome, jis man sakė: paprašyk jos nuotraukos, paprašyk jos nuotraukos.“

Ir šeštadienio vakarą, 15min paklausta nuomonės apie R.Meilutytės sugrįžimą, B.Pilato atsiliepė trumpai ir mandagiai.

„Tai mano pirmosios varžybos su ja, – sakė B.Pilato. – Ji visiems yra idealas ir aš esu laiminga galėdama plaukti su ja.“

Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo auksą pasaulio čempionate.
Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo auksą pasaulio čempionate.

Tačiau kelias minutes anksčiau kalbėdama su Italijos žiniasklaida B.Pilato leido sau įterpti kitokį minties atspalvį.

„Sidabras 50 m krūtine kiek nuvylė Benedettą Pilato, – rašė Italijos portalas corierre.it. – Lenktynėse, kuriose jai priklauso pasaulio rekordas, Benny norėjo bet kokia kaina paliesti sienelę pirma, bet vietoj to liko už lietuvės Meilutytės, kurios rezultatas (29,80 sek.) po šešerių metų pertraukos sulaukė Benny skepticizmo („Mergina, kuri neplaukia šešerius metus, negrįžta ir nepasiekia 29,7 sek.“).“

Verta patikslinti, kad iš tiesų R.Meilutytės pertrauka buvo trumpesnė – 2018 metų pabaigoje ji dar iškovojo sidabrą 25 m baseine pasaulio pirmenybėse Kinijoje, o apie karjeros pabaigą buvo paskelbusi 2019 metų gegužę.

Kita vertus, B.Pilato mėgsta kalbėti daug ir atvirai.

Šiame pasaulio čempionate ji pasakojo, kad prieš 100 m krūtine finalą turėjo bėdų dėl menstruacijų ciklo, o apie tai sportininkės kalba labai retai.

„Prieš 100 m man buvo priešmenstruacinis laikas, mano rezultatas nebuvo geras, nors ir laimėjau auksą. Ši problema mums – moterims – atsiliepia, – tada kalbėjo B.Pilato, kilusi iš Taranto miesto. – Aš esu labai atvira, man tai nėra tabu. Galiu kalbėti apie tai su bet kuo.“

Kitos varžovės apie R.Meilutytę atsiliepė gražiai

R.Meilutytė po auksinio plaukimo trumpai komentavo varžovių reakciją po 50 m krūtine finalo, pasakiusi, jog sulaukė varžovų pasveikinimų ir tiek.

Kitos plaukikės apie ją atsiliepė šiltai.

100 m krūtine sidabrą laimėjusi, o 50 m krūtine finale penkta (30,22 sek.) finišavusi vokietė Anna Elendt šeštadienį teigė, jog yra nustebusi dėl R.Meilutytės sugrįžimo, bet džiaugiasi dėl jos iškovoto aukso medalio.

Dariaus Kibirkščio nuotr./Ana Elendt (kairėje), Benedetta Pilato ir Rūta Meilutytė po 100 m krūtine rungties.
Dariaus Kibirkščio nuotr./Ana Elendt (kairėje), Benedetta Pilato ir Rūta Meilutytė po 100 m krūtine rungties.

Amerikietė Lilly King, Vengrijos sostinėje laimėjusi tris aukso medalius (200 m krūtine ir du estafetėse), o bendrą kolekciją padidinusi iki dešimties titulų pasaulio pirmenybėse, dar po 100 m rungties sakė apie R.Meilutytę: „Rūta yra mano herojė, ji tai žino. Man irgi buvo penkiolika metų, kai ji laimėjo Londone olimpinėse žaidynėse, o aš sėdėjau savo namuose ir galvojau: kaip nuostabu, mano bendraamžė laimėjo olimpinį auksą. Man smagu matyti, kad ji sugrįžo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas