Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 4 metų čempionate startavusi Rūta Meilutytė šypsosi: „Tai nuteikia labai gerai“

Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova pirmą kartą pasirodė drauge pasaulio čempionate ir viename plaukime abi prasiskynė kelią į pasaulio čempionato pusfinalį. Budapešto „Duna“ baseine po finišo atrankos varžybose bandydamos įkvėpti daugiau oro abi lietuvės džiaugėsi gera pirmenybių pradžia ir vylėsi, kad rezervų dar yra.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr.

Po ketverių metų pertraukos Rūta Meilutytė vėl išniro aukščiausio lygio plaukimo varžybose.

Žaibiška reakcija, galingas šuolis – 25 metų plaukikė vėl laimėjo savo atrankos plaukime starto metu, o paskui plaukė taip, kad užfiksuotų geriausią savo sezono rezultatą.

„Sezono geriausias rezultatas. Kadangi dar plaukiu tik pusę metų, tai rytinį rezultatą vertinu puikiai. Atrodo, kad vakare turėčiau dar geriau plaukti, tai nuteikia labai gerai. Tad esu labai patenkinta“, – sakė R.Meilutytė.

Pastarąjį kartą aukšto rango varžybose ji startavo 2018 metais. 2019 metais paskelbusi apie karjeros pabaigą, ji ilgai ieškojo savęs, kol atsargiai grįžo į plaukimą ir pastaruoju metu vis bando jame pajausti save, plaukdama mažesniais krūviais nei anksčiau.

„Geras jausmas. Faina buvo, be įtampos. Kitaip, nei būdavo anksčiau, – sakė R.Meilutytė. – Dabar nejaučiu spaudimo. Nejaučiu didelės atsakomybės prieš daugiau nei save. Jaučiuosi labiau atsipalaidavusi ir mėgaujuosi. Anksčiau viskas atrodydavo labai rimta ir kontroliuojama.“

Dabar ji nebėra laikoma favorite ir į pusfinalį įplaukė devintuoju rezultatu.

Naujas vaidmuo, kai ji nebėra scenos dėmesio centre, regis, tinka R.Meilutytei.

„Smagu. Man patinka būti kartais ir spotlight (šviesos centre). Bet smagu ir taip“, – paklausta apie dėmesį, sakė 2012 metų olimpinė čempionė, buvusi pasaulio rekordininkė.

Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Rūta Meilutytė
Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Rūta Meilutytė

Nors į pusfinalį įplaukė devintuoju rezultatu tarp šešiolikos plaukikių, atrankos varžybose itin įspūdingų rezultatų nebuvo.

Kinė Qianting Tang plaukė greičiausiai (1 min. 5,99 sek.), o varžybų favoritės pasaulio rekordininkės amerikietės Lilly King bei planetos rekordininkės perpus trumpesnėje distancijoje Benedettos Pilato rezultatai buvo labai panašūs į Rūtos. O ji tiki, kad vakare pusfinalyje gali plaukti greičiau.

Atrankos varžybų rezultatai
Atrankos varžybų rezultatai

„Kontrolė. Viską atlikau taip, kaip ir norėjau atlikti. Jaučiausi gerai, nebuvo jausmo, kad visiškai išnaudojau jėgas, tai ir dėl to yra faina. Rezervų dar yra, – komentavo R.Meilutytė. – Vis tiek tai pirmasis plaukimas, pirmas blynas. Daugiau galvojimo, daugiau nežinomybės.

Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Rūta Meilutytė
Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Rūta Meilutytė

Prieš antrą plaukimą jau bus ramiau, be to, vakare visada greičiau plaukiasi nei ryte. Tiesiog kūnas labiau fiziologiškai pabudęs nei rytais.“

Ji teigė, kad pasaulio čempionate turėtų geriau pasirodyti 50 m krūtine, nes trumpesnei rungčiai lengviau pasirengti per pusmetį, bet svarbu ir 100 m.

Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Rūta Meilutytė
Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Rūta Meilutytė

Šioje rungtyje R.Meilutytė pirmą kartą startavo drauge su kita lietuve.

Kotryna Teterevkova buvo suvesta į vieną plaukimą su Lietuvos plaukimo žvaigžde. Nors jos plaukė toli viena nuo kitos, tai buvo istorinis momentas.

R.Meilutytė teigė nedalijusi K.Teterevkovai patarimų, nes ši ir neprašė, bet jausti tautietę šalia buvo smagu.

„Tai turbūt reiškia, kad Lietuvos plaukimas juda į priekį. O dėl to labai smagu“, – sakė R.Meilutytė.

Už ją penkeriais metais jaunesnė tautietė irgi buvo patenkinta.

„Aišku, visada faina plaukti su savais. Jautiesi ne viena, palaikai viena kitą“, – sakė K.Teterevkova, šiemet pavasarį Lietuvos pirmenybėse pirmą kartą aplenkusi R.Meilutytę 100 m krūtine, kai abi nuplaukė ties 1 min. 7 sek. riba.

Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Kotryna Teterevkova
Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Kotryna Teterevkova

Pasaulio čempionate 20-metė vilnietė finišavo per 1 min. 6,97 sek. ir pusfinalyje užėmė 12 vietą.

„Kadangi seniai plaukėme varžybose ir kadangi rytas, – viskas neblogai, tikiuosi, kad tokio rezultato užteks patekti į pusfinalį, – dar nežinodama galutinių rezultatų atrankoje sakė K.Teterevkova. – Bet tai pirmas plaukimas – reikėjo jį pajausti, buvo ir jauduliuko.“

Ji penktajame plaukime iš septynių nebuvo tarp pirmaujančių, bet laikėsi savo ritmo. „Pirmuosius 50 metrų plaukiau lengvai, o kitus 50 metrų stengiausi pagreitėti, – sakė K.Teterevkova. – Stengiausi žiūrėti savo taką, bet finiše, aišku, jau įjungi kovos režimą – svarbu, kas greičiau pasieks senelę.“

Ji turi tikslų pusfinaliui. „Aišku, reikia pagerinti rytinį rezultatą, būtų gerai pagerinti ir asmeninį rekordą (1 min. 6,35 sek.), o tada žiūrėti, ar patenku į finalą“, – sakė K.Teterevkova, kuri dar stipresnė yra 200 m krūtine rungtyje.

Suprasti akimirksniu

  • Sekmadienio vakare startuos keturi lietuviai:
  • Andrius Šidlauskas plauks 100 m krūtine finale nuo 19 val. 02 min.
  • Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova pasirodys 100 m krūtine pusfinalyje nuo 19 val. 29 min.
  • Danas Rapšys plauks 200 m laisvuoju stiliumi pusfinalyje nuo 20 val. 14 min.

Sekmadienį per pusfinalį sau tikslą patekti į pirmadienio vakarą vyksiantį finalą kelia ir R.Meilutytė, kurios rekordas (1 min. 4,35 sek.) yra buvęs ir geriausias pasaulio pasiekimas, kol jį pagerino L.King.

O iki pusfinalio – įprastos procedūros.

„Dabar atsimaudyti, nueiti į masažą, – pasakojo K.Teterevkova. – Tada pamiegoti ir toliau ruoštis vakarui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas