Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Premiją pridės ir Lietuva: Rūtos Meilutytės už žygdarbius laukia šešiaženklė suma

Rūta Meilutytė pradžiugino tūkstančius lietuvių savo rezultatais pasaulio plaukimo čempionate, o už savo išskirtinius pasiekimus sulauks ir valstybinio atlygio. Bendra čempionato rengėjų ir Lietuvos valstybės skiriamų premijų suma leis 26 metų plaukikei džiaugtis didžiausia premija per jos karjerą.
Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato auksą ir pagerino planetos rekordą
Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato auksą ir pagerino planetos rekordą / „Scanpix“/AP nuotr.

Rūta Meilutytė sužibo aukso medaliais ir pasaulio rekordais Fukuokoje.

26 metų kaunietė įspūdinga persvara iškovojo pirmąsias vietas 100 ir 50 m krūtine finaluose, o trumpesnėje distancijoje sugebėjo pakartoti pasaulio rekordą per pusfinalį, o per finalą ir pagerinti rekordą.

Visa tai lėmė, jog R.Meilutytė iš Fukuokos grįžta ne tik su titulais, bet ir užsitikrinusi bendrą 126,4 tūkst. eurų premiją.

Tai nereiškia, kad Lietuvos plaukimo žvaigždė pateks į daugiausiai per metus uždirbančių Lietuvos sportininkų penkioliktuką, bet kaip plaukimo atstovei, – tai labai solidi piniginė premija.

Kartu tai didžiausia R.Meilutytės per vienerias varžybas uždirbta suma, sudaryta iš kelių šaltinių.

Iš Lietuvos valstybės ji bus apdovanota dosniausiai už aukso medalį 100 m rungtyje. Pagal Lietuvos įstatymus per Nacionalinę sporto agentūrą R.Meilutytę už pergalę šioje rungtyje pasaulio čempionete pasieks 29 890 eurų.

Dar 14 945 eurų už pasaulio čempionės titulą numatyta treneriui, – šiuo atveju Tadui Duškinui, kurį Rūta pakvietė jai padėti praėjusį kovo mėnesį.

Rungtyje, kurioje R.Meilutytė ne tik tapo pasaulio čempionė, bet ir dukart fiksavo pasaulio rekordus, valstybinė premija bus mažesnė: už titulą 50 m krūtine varžybose – 5 635 eurų (treneriui – 2 817,5 eurų).

Taip skaičiuojama, nes pagal mūsų šalies sporto įstatymus titulas olimpinėje distancijoje vertinamas kelis kartus labiau nei neolimpinėje rungtyje, o plaukiant krūtine olimpinė yra 100 m rungtis.

O štai iš pasaulio čempionato rengėjų Rūtai didžioji premijos dalis atplaukia iš 50 m lenktynių.

Pusfinalyje pakartojusi pasaulio rekordą (29,30 sek.), ji buvo apdovanota 30 tūkst. dolerių premija, o sekmadienį pasiekus naują planetos rekordą (29,16 sek.) – dar kartą pozavo su nauju 30 tūkst. dolerių čekiu.

„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato auksą ir pagerino planetos rekordą
„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato auksą ir pagerino planetos rekordą

Po 30 tūkst. dolerių premijos buvo numatytos už pasaulio rekordus, kurių Fukuokoje iš viso pagerinta dešimt.

Dar po 20 tūkst. dolerių „World Aquatic“ skiria už pirmąją vietą kiekvienoje rungtyje, tad čempionato rengėjai R.Meilutytei 40 tūkst. pridėjo už čempionės titulus abejose rungtyse.

Iš viso iš varžybų organizatorių plaukikę turi pasiekti 100 tūkst. dolerių (90,8 tūkst. eurų).

Suprasti akimirksniu

  • Swimswam.com paskaičiavo pasaulio čempionato rengėjų premijuotus plaukikus. R.Meilutytė rikiuojasi antroje vietoje.
  • Tik australė Mollie O'Callaghan uždirbo daugiau – 103,7 tūkst. JAV dolerių. Skirtumas toks, kad 100 ir 200 m laisvuoju stiliumi čempione tapusi Australijos plaukikė iš viso varžėsi net šešiose rungtyse, o pasaulio rekordus pasiekė ir asmeninėse varžybose (200 m per 1 min. 52,85 sek.), ir estafetėje 4 po 100 m laisvuoju stiliumi.
  • Tarp vyrų daugiausiai čempionate uždirbo kinas Quinas Haiyangas, laimėjęs 50, 100 ir 200 m krūtine rungtis, dar pridėjęs auksą ir sidabrą estafetėse, pasiekęs vieną pasaulio rekordą. Jis iš čempionato organizatorių sulauks 95 tūkst. dolerių.
  • Nuo kino nedaug (2,6 tūkst. dolerių) atsiliko Prancūzijos plaukimo žvaigždė Leonas Marchand'as, laimėjęs tris aukso medalius ir pagerinęs Michaelui Phelpsui priklausiusį planetos rekordą.
  • Tarp dešimties daugiausiai uždirbusių plaukikų Fukuokoje yra 8 moterys.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė pagerino pasaulio rekordą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė pagerino pasaulio rekordą

Pasaulio čempionate skirtingos premijos skiriamos už pirmąsias aštuonias vietas, tad iš rengėjų bendro aruodo (5,67 mln. dolerių), 4 tūkst. dolerių atiteks ir Kotrynai Teterevkovai, kuri 200 m krūtine finale užėmė šeštąją vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas