Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pro Trakus prasukusi buvusi Rusijos irkluotoja pasiskundė: „Lietuvoje pradėjo ant manęs burbėti“

Hanna Prakacen pernai buvo atvykusi treniruotis į Lietuvą kartu su Uzbekistano irklavimo rinktine. Iš Baltarusijos kilusi, paskui Rusijos rinktinei olimpinį sidabrą laimėjusi irkluotoja dabar teigė, kad ne visi ją sutiko svetingai.
Hanna Prakacen
Hanna Prakacen / Vida Press nuotr.

Pernai vasarą dėl Galvės ežere besitreniruojančios Hannos Prakacen mūsų šalyje pakilo bangos.

Tada treniruotis į Trakus bei dalyvauti „Gintarinių irklų“ regatoje buvo atvykę Uzbekistano irkluotojai, o tarp jų ir H.Prakacen – iš Minsko kilusi, jaunystėje iš Baltarusijos į Rusijos rinktinę persikėlusi irkluotoja, 2021 metais Tokijo olimpinėse žaidynėse su Rusijos olimpinio komiteto apranga vienviečių valčių varžybose laimėjusi sidabro medalį, o Europos čempionate – auksą.

Kai Rusija užpuolė Ukrainą, šalies-agresorės sportininkai liko tarptautinių varžybų užribyje, tad H.Prakacen darsyk pakeitė atstovaujamą šalį.

Ji priėmė Uzbekistano pasiūlymą, o gavusi šios šalies pilietybę, pradėjo atstovauti šiai Azijos valstybei.

Pernai vasarą lietuviai priėmė uzbekus, bet kai kuriems buvo netikėta, kad į Lietuvą atvyko ir Rusijai atstovavusi sportininkė.

„LIF administracijos dėka turėsim „malonumą“ Trakuose sportuoti kartu su didžiausia Rusijos irklavimo žvaigžde“, – feisbuke reagavo 2016-ųjų olimpinių žaidynių Rio de Žaneire dalyvis irkluotojas Dovydas Nemeravičius.

„Pernai ukrainiečiai glaudėsi, dabar rusai, perbėgę į Uzbekistaną, su rusų apranga sportuoja. Šaunuoliai LIF, vyriausiojo trenerio buvusius auklėtinius jau vilkt į savo kiemą pradėjom“, – piktinosi ir kitas olimpietis Martynas Džiaugys.

Federacijos generalinis sekretorius Saulius Ritteris ramino aistras.

„Taip, yra atvykusi Hanna Prakacen. Tačiau nemanome, kad reikėtų vartoti žodžių junginį „prisidengę Uzbekijos vėliava“. Treniruotis į Trakus atvyko Uzbekijos piliečiai, Uzbekijos irklavimo rinktinės nariai bei kandidatai, – tada15min tvirtino S.Ritteris.

Paklaustas, ar nebuvo minčių šios programos atsisakyti, kai sužinojo jog Uzbekistano rinktinei atstovauja buvusi Rusijos atletė, LIF generalinis sekretorius tikino, jog svarbiausia pačios sportininkės pažiūros. „Prieš atvykdami visi sportininkai patikino, kad smerkia karą Ukrainoje. Visi jie pasirašė deklaraciją prieš karą Ukrainoje“, – tikino S.Ritteris.

Šį penktadienį pasirodė H.Prakacen interviu propagandiniame Rusijos sporto dienraštyje „Sport-express“, kuris antraštėje akcentavo irkluotojos įspūdžius iš Lietuvos.

„Taip, buvo keli vaikinai. Jie pradėjo šiek tiek ant manęs, sakykime, burbėti, – sakė H.Prakacen. – Tiesiai į akis niekas nieko nesakė. Bendrai Lietuvoje mane priėmė labai gerai. Nebuvo jokių puldinėjimų. Tik vienas sportininkas žiniasklaidoje pasisakė, kad aš vaikštau su rusiška apranga. Bet to nebuvo! Aš puikiai supratau, kaip elgtis, kai atvyksti į Lietuvą. Užėjo kažkoks jo negatyvumas. Aš atvažiavau su Uzbekistano rinktine. Buvo neaktualu mane laikyti Rusijos sportininke. Galbūt jam susidarė nedraugiškas įspūdis. Aš į tai ramiai reagavau.“

Atstovaudama Uzbekistano rinktinei H.Prakacen varžėsi ir šiais metais Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Ten startas 32 metų irkluotojai nesusiklostė – iš kovos dėl medalių iškrito pusfinalyje.

Irkluotoja tvirtino, kad kol kas nesigaili, priėmusi Uzbekistano pilietybę, nors ir nėra įsitikinusi, kad sportuos iki pat 2028 metų olimpinių žaidynių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai