Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sidabro Rūta Meilutytė neteko dėl aiškaus pažeidimo: „Labai gaila, bet yra VAR“

Rūta Meilutytė buvo labai greita pasaulio plaukimo čempionato 100 m krūtine finale ketvirtadienį, tačiau taisyklių pažeidimas lėmė tai, kad Lietuvos atletė buvo diskvalifikuota ir neteko sidabro apdovanojimo.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr.

Rūta Meilutytė ilgai plaukė pašėlusiu greičiu, artimu jai priklausančiam pasaulio rekordui.

Planetos plaukimo čempionate 25 m baseine Melburne (Australija) Lietuvos plaukimo deivė pirmavo didžiąją dalį 100 m krūtine finale.

Suprasti akimirksniu

  • Pasaulio čempionato teisėjai nustatė, kad po starto R.Meilutytė dukart suplakė kojomis, atlikusi peteliške smūgius suglaustomis kojomis po vandeniu.
  • Plaukimo krūtine taisyklės, kurią pažeidė Rūta, esmė yra tokia: krūtine besivaržantiems plaukikams leidžiama po vandeniu atlikti tik vieną smūgį kojomis iki grybšnio rankomis.
  • Dalis plaukimo teisėjų stebi vien tik povandeninius plaukikų judesius, kuriuos pamatyti galima dėl baseinų sienelėse įrengtų filmavimo kamerų.

Tarp aštuonių plaukikių greičiu išsiskyrė dvi olimpinės čempionės, tarp kurių prieš pat finišą Lilly King įsiveržė per centimetrų atstumą į priekį ir galiausiai iškovojo auksą (1 min. 2,67 sek.).

R.Meilutytė pasveikino gretimame take plaukiusią bendraamžę amerikietę, bet tuo metu paaiškėjo, kad lietuvė yra diskvalifikuota.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė buvo diskvalifikuota pasaulio čempionate Melburne.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė buvo diskvalifikuota pasaulio čempionate Melburne.

Tai reiškė, kad nuplaukė sidabro apdovanojimas ir aukštas rezultatas (1 min. 2,91 sek.), kurio 25 metų kaunietė buvo verta savo plaukimu.

„Labai gaila Rūtos, visos plaukimo bendruomenės ir plaukikės gerbėjų, tiesiog šiuo metu plaukime turime VAR sistemą, – 15min aiškino ilgametis plaukimo teisėjas, šiemet vasarą Lietuvos plaukimo federacijos prezidentu tapęs Saulius Binevičius. – Jau susisiekiau po starto su Australija – Rūta atliko neleistinus smūgius peteliške kojomis. Ne vieną, o du – už tai ir buvo diskvalifikuota.“

Tokios klaidos po starto neriant po vandeniu plaukikams nėra labai retos. R.Meilutytė panašią klaidą yra padariusi 2017 metais per pasaulio taurės varžybas Berlyne.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė 2017 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė 2017 metais

Šįkart klaidos kaina dar aukštesnė, nes tai pasaulio čempionatas.

„Yra kur mokytis. Labai gaila, jog taip nutiko pasaulio čempionate. Nacionalinėse pirmenybėse tokių dalykų neturime (nėra filmavimo kamerų po vandeniu), o čia – yra“, – sakė S.Binevičius.

„Tai gana retas atvejis, bet sportininkai kartais tai padaro nejučia, automatiškai, – komentavo R.Meilututę Kaune treniravusi Rada Duškinienė. – Treneris ne visada ir gali užfiksuoti, kad yra tokia klaida, nes pamatyti iš šalies baseine labai sunku, nebent plaukikas būna prie kraštinio tako.

S.Binevičius teigė, kad Melburne iki finalo R.Meilutytė viską darė teisingai.

„Peržiūrėjau pusfinalio video, viskas buvo normaliai, be jokio judesėlio, – kalbėjo S.Binevičius, pats buvęs plaukikas, laimėjęs pasaulio pirmenybių bronzą. – Plika akimi tai ir nėra matoma, tai galima įžiūrėti tik iš baseino filmavimo kamerų.

Pasaulio čempionate dirba stiprūs teisėjai. Šiemet planetos ir Europos pirmenybėse dėl to jau nukentėjo daug žvaigždžių.

Tiesiog įšokus finale jaudiniesi labiau, nevalingi judesiai kartais išlenda.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Žalgirio“ baseino atidarymas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Žalgirio“ baseino atidarymas

Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas iškart susisiekė su Australijos baseine dirbančiu rinktinės treneriu Žilvinu Ovsiuku ir nusprendė nekelti bangų.

„Viskas sąžininga ir akivaizdu. Neturime priežasties rašyti protesto, – sakė S.Binevičius. – Toks jau yra sportas.

Judame toliau, džiaugiamės Danu Rapšiu ir laukiame kitų Rūtos bei Andriaus Šidlausko startų.“

Rūta dar turės šansą atsigriebti

D.Rapšys pradžiugino Lietuvą išplėšta bronza 400 m laisvuoju stiliumi.

O R.Meilutytė dar turės galimybę pakovoti dėl aukščiausios prabos apdovanojimo pasaulio čempionate.

Šeštadienį jos laukia 50 m krūtine atrankos ir pusfinalio varžybos, o sekmadienį šios rungties finalas.

R.Duškinienė tikisi, kad diskvalifikacija ilgam neišmuš iš ritmo Rūtos, nors užmigti po diskvalifikacijos nebūtinai bus paprasta.

„Toks dalykas gali sutrikdyti bet kurį žmogų, – sakė plaukimo trenerė. – Bet Rūta protingas žmogus. Klaida yra klaida, ją galima ištaisyti ir žengti toliau.“

Nemanau, kad ji taip nusivils, kad išeitų iš plaukimo vien dėl to, kad padarė klaidą.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rūtos Meilutytės pasitikimas Vilniaus oro uoste
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rūtos Meilutytės pasitikimas Vilniaus oro uoste

Šiais metais pasaulio čempionate Budapešte ir Europos pirmenybėse Romoje R.Meilutytė būtent šioje rungtyje iškovojo aukso medalius, kai dukart ilgesnėje distancijoje laimėjo po bronzą.

Spalį pasaulio taurės etape Berlyne R.Meilutytė pagerino Europos rekordą 50 m krūtine (28,60 sek.), tad vėl bus favoritė per sprinto lenktynes savaitgalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas