Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tokijas ruošiasi taifūnui: po meteorologų perspėjimų – ankstinami lietuvių startai

Talžomas COVID-19 smūgių, Tokijas ruošiasi dar vienam niuksui. Šį kartą – iš gamtos.

Japonijos sostinę prasidėjus olimpinėms žaidynėms jau ir taip kepina 35 laipsnių kaitra, bet po kelių dienų vieną didžiausių pasaulio miestų gali užklupti ir kita gamtos stichija.

Japonijos meteorologų agentūros duomenimis, už maždaug tūkstančio kilometrų į pietus nuo Tokijo esančioms Ogasavaros saloms penktadienį vakare, kaip tik vykstant olimpinių žaidynių atidarymui, jau smogė audra, kuri dabar sukasi link olimpinių žaidynių sostinės.

Penktadienį meteorologai jos statusą pakeitė iš „tropinės audros“ į „taifūną“, o į šiaurę judanti gamtos stichija Tokiją gali užklupti vėlyvą pirmadienį arba antradienį.

Jai olimpinių žaidynių organizatoriai ėmė ruoštis iš anksto.

Labiausiai taifūnas galėtų pakenkti irkluotojams, besivaržantiems Jūros miško keliu pavadintoje trasoje. Nuo Tokijo įlankos atitvertame kanale persipynęs gėlas ir vandenyno vanduo, o čia plaukiančias valtis siūbuoja vėjas.

„Vanduo čia sūrus, vandenyno, nes trasa įrengta atitvėrus ir uždarius dalį Tokijo įlankos. Vandenį kiek pagėlina lietaus nutekėjimo sistema. Tokijuje vyrauja stiprūs vėjai, tai jaučiasi ir trasoje, nors iš tos pusės, kur jie dažniausia pučia, suformuota aukšta krantinė“, – kanalo specifiką prieš lietuvių startus apibūdino Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Keblys.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Irklavimo varžybos
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Irklavimo varžybos

Tad japonams neliko nieko kita, kaip tik imtis greitų permainų, kad būtų išvengta tvarkaraščio sugriuvimo.

Šeštadienį ryte šalių irklavimo atstovai gavo pranešimus, jog ankstinami ateinančių dienų startai – pirmadienio plaukimai keliami į sekmadienį, o sekmadienio – į šeštadienį.

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sporto direktorius Christophe'as Dubi patvirtinęs tokį sprendimą dėkojo meteorologams.

„Esame labai laimingi, kad turime tokias technologijas, – sakė IOC atstovas. – Gavome įspėjimus iš anksto, tad mums neteks ieškoti išeičių paskutinę minutę.“

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Irklavimo varžybos
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Irklavimo varžybos

Tokijui grasinantis taifūnas pakeitė ir kelių lietuvių planus.

Pirmadienį vyrų vienviečių ketvirtfinalyje turėjo startuoti Mindaugas Griškonis, bet jo startas paankstintas para ir numatytas sekmadienį 6.10 val. Lietuvos laiku.

Pirmadienį į valtį moterų dviviečių pusfinalio plaukime turėjo lipti ir Donata Karalienė bei Milda Valčiukaitė, tačiau paankstinus jų startą lietuvės startuos sekmadienį 6.20 val. ryto.

Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė
Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė

Net tris dienas iš eilės varžytis teks Lietuvos vyrų dviviečių atstovams Sauliui Ritteriui ir Aurimui Adomavičiui.

Jie penktadienį nesėkmingai pasirodė atrankos plaukime, šeštadienio rytą pasitaisė paguodos plaukime, o sekmadienį 6.40 val. Lietuvos laiku jau stos prie starto linijos pusfinalyje.

Pirmieji sekmadienio rytą iš lietuvių startuos paskutinę akimirką į olimpinį traukinį įšokusios porinės keturvietės vyrai – Armandas Kelmelis, Martynas Džiaugys, Dovydas Nemeravičius ir Dominykas Jančionis. Jie, kaip ir buvo suplanuota iš anksto, 4.40 val. plauks paguodos plaukime ir bandys pačiupti bilietą į pusfinalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas