Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už pasaulio rekordą Rūta Meilutytė apdovanota sumenkusia premija

Rūta Meilutytė pagerino planetos plaukimo rekordą 50 m krūtine rungtyje, plaukdama pasaulio čempionato Melburne pusfinalyje. Už tai ji nusipelnė varžybų rengėjų atlygio.
Pasaulio rekordą 50 m krūtine rungties pusfinalyje pagerinusi Rūta Meilutytė apdovanota 25 tūkst. dolerių.
Pasaulio rekordą 50 m krūtine rungties pusfinalyje pagerinusi Rūta Meilutytė apdovanota 25 tūkst. dolerių. / „Scanpix“/AP nuotr.

Valiūkiškai trindama pirštais Rūta Meilutytė smagiai priėmė piniginį prizą.

25 tūkst. JAV dolerių (23,6 tūkst. eurų) atitenka visiems čempionato Melburne pasaulio rekordų autoriams, o tarp kelių istorinių rezultatų Australijoje įsiterpė ir lietuvė.

Daug tai, ar mažai?

Iš vienos pusės atrodytų solidu, bet pernai planetos pirmenybėse Abu Dabyje 25 metrų baseine, o taip pat šiemet birželį pasaulio čempionate Budapešte 50 metrų baseine pasaulio rekordai įvertinti po 50 tūkst. dolerių (47,2 tūkst. eurų). Abu Dabyje buvo pagerinti keturi, o Budapešte – trys planetos rekordai.

R.Meilutytė planetos rekordą pasiekė 50 m krūtine pusfinalyje.

Ji tvirtai pirmavo antrajame pusfinalyje, o palietusi finišo sienelę nutvisko šypsena, išvydusi, kad pagerino rekordą – 28,37 sek.

Rūta net 0,19 sek. pagerino iki šiol greičiausiai 25 m baseine krūtine plaukusios jamaikietės Alia Atkinson pasiekimą (28,56 sek.), surengtą 2018 metais pasaulio taurės varžybose Budapešte.

Rūtos geriausias rezultatas iki šio dienos buvo 28,60 sek. – taip greitai ji plaukė prieš du mėnesius Berlyne per pasaulio taurės varžybas, kuomet pagerino Europos rekordą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

R.Meilutytė kovos finale sekmadienį, kai turės progą papildyti savo kraitį medaliu ir už jį skiriama kita premija.

Čempionato rengėjai dar prieš pirmenybes buvo paskelbę, kaip dalins 2,1 mln. dolerių prizinį fondą, skirtą pasaulio pirmenybės Australijoje.

Už pirmą vietą finaluose plaukikai apdovanojami 10 tūkst. dolerių, už antrą – 8 tūkst. dolerių, už trečią – 7 tūkst. dolerių. Beje, pastarąją sumą ketvirtadienį laimėjo Danas Rapšys, iškovojęs bronzą 400 m laisvuoju stiliumi finale.

Suprasti akimirksniu

  • 2022 metų pasaulio plaukimo čempionato 25 m. baseine prizinis fondas yra 2,1 mln. JAV dolerių.
  • Pernai planetos pirmenybėse Abu Dabyje bendra suma buvo išaugusi iki 2,8 mln. dolerių, tad ir prizininkams atiteko daugiau – pavyzdžiui, čempionai Jungtiniuose Arabų Emyratuose gavo po 15 tūkst. dolerių. Pasaulio rekordininkai, kokių buvo keturi, apdovanoti po 50 tūkst. dolerių.
  • Australijoje premijos sugrįžo į priešpandeminį lygmenį, kaip buvo ir 2018 metų pasaulio čempionate:
  • Už 1 vietą – 10 tūkst. JAV dolerių (9,4 tūkst. eurų)
  • Už 2 vietą – 8 tūkst. JAV dolerių (7,6 tūkst. eurų)
  • Už 3 vietą – 7 tūkst. JAV dolerių (6,6 tūkst. eurų).
  • Premijos mažėjančia tvarka skiriamos visiems aštuoniems finalo dalyviams – aštuntą vietą užėmęs gauna 2 tūkst. JAV dolerių (1,9 tūkst. eurų)

R.Meilutytė pretendavo į sidabro apdovanojimą ir 8 tūkst. dolerių premijos ketvirtadienį, bet jų neteko dėl iškart po 100 m krūtine finalo sekusios diskvalifikacijos.

Nepaisant nusivylimo, Rūta sugebėjo pasirodyti baseine po dviejų dienų dar galingesnė kitoje rungtyje.

50 m krūtine moterų finalas vyks sekmadienį nuo 10 val. 49 min. Lietuvos laiku.

Sekmadienį, paskutinę čempionato dieną, 200 m laisvuoju stiliumi varžysis ir Danas Rapšys, kuriam iš pradžių reikia įveikti atranką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas