Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vardan Jos: plaukikas Giedrius Titenis

Geriausi Lietuvos sportininkai išliejo tonas prakaito, kad kuo geriau pasirengtų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Per jas trys milijonai širdžių plaks stipriau dėl savo atletų, o jie padarys viską, kad didžiausiose sporto varžybose garbingai atstovautų savo mažytei šaliai. Specialiu projektu prieš žaidynes Tokijuje 15min pristato mūsų olimpiečius ir jų ryšį su Lietuva.
Giedrius Titenis
Giedrius Titenis

Giedrius Titenis šoka dar vieno rekordo link.

Iš Anykščių kilusiam plaukikui iki šiol priklauso penki iš šešių Lietuvos rekordų plaukiant krūtine, savo kolekcijoje jis turi pasaulio ir Europos pirmenybių medalių, o būdamas 31-erių šiemet įvykdė olimpinį A normatyvą 100 m krūtine.

Jau plaukęs olimpiniuose Pekino, Londono ir Rio de Žaneiro baseinuose, Tokijuje G.Titenis taps pirmuoju Lietuvos plaukiku, startavusiu ketveriose olimpinėse žaidynėse.

Pakeliui į Tokiją – G.Titenio atsakymai į 15 klausimų.

Gražiausia šventė

Kalėdos, Kūčios. Dažniausiai kitas laikotarpis mums, plaukikams, nebūna labai šventiškas. Pavyzdžiui, šiemet po Velykų keliavome į gana svarbias varžybas. O per Kalėdas būna pertrauka, laisvesnė savaitėlė, per kurią grįžtu aplankyti savų. Todėl šventinė nuotaika per Kalėdas ypač jaučiasi.

Gražiausia Lietuvos vieta

Man patinka tokios vietos, kaip Kristaus Prisikėlimo bažnyčia Kaune, Gedimino kalnas Vilniuje – jos yra aukštai ir iš jų atsiveria miestas.

Gražiausia lietuviška daina

Dabar tai galbūt yra Andriaus Mamontovo „Marso kanjonai“. Galbūt kitą mėnesį jau įvardinčiau kitą, bet dabar kaip tik ji skamba baseine per treniruotes – Klaipėdos baseine paprašėme ir mums leidžia pasileisti mums patinkančią muziką, – taip maloniau plaukti.

VIDEO: Andrius Mamontovas - "Marso Kanjonai" (video)

Svarbiausias žmogus

Visa šeima. Tėtis, mama, brolis ir žmona. Visi šeimos nariai man yra vienodai svarbūs. Žinoma, didžiausias ryšys su žmona, nes daugiausia laiko praleidžiame drauge, bet itin svarbi visa šeima.

Geriausias Lietuvos miestas

Vilnius. Mano gimtieji Anykščiai visada buvo ir liks svarbus miestas mano gyvenime, bet ateityje, jau baigęs karjerą, turbūt norėčiau gyventi Vilniuje. Jau esu ten gyvenęs, man patiko. Dabar Kaune gyvenu metus, iš pradžių apsistojau ne pačiame geriausiame rajone ir man šis miestas nelabai patiko, bet dabar persikrausčiau į centrą, tad nuomonė ir požiūris į Kauną labai keičiasi į gerąją pusę. Vis dėlto kol kas sakyčiau, kad Vilnius.

Santykis su Dievu

Pastaruoju metu daug mąsčiau apie Dievą ir krikščionybę, kol priėjau prie išvados, kad netikiu Bažnyčia. Neginčiju Biblijos, bet ją parašė vienas žmogus prieš du tūkstančius metų. Žemė yra labai sena, religijų per visą istoriją būta labai daug, krikščionybė yra viena iš tūkstančio.

Aš manau, kad Bažnyčios ideologija nėra prasta, jos svarbiausia mintis, kad žmogus turi būti geras, man tinka, tad galima sakyti, kad savotiškai ir tikiu. Jei eičiau į bažnyčią, eičiau dėl kunigo, dėl pamokslo, pasisemti gerų minčių, bet aš netikiu, kad 10 kartų sukalbėjus „Tėve mūsų“ mano nuodėmės bus nubrauktos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Titenis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Titenis

Lietuvos istorijos asmenybė

Pastaruoju metu skaitau Lietuvos istoriją, dar ne viską esu išnagrinėjęs, bet iš senojo laikotarpio – Vytautas Didysis. Buvo užkariautojas, kažkiek bandė užimti žemių ir taikiais būdais.

Asmenybė, su kuria norėtum pavakarieniauti

Šiuo metu labiausiai norėčiau atsidurti restorane su savo žmona – pastarąjį kartą tai buvo taip seniai (juokiasi).

Iš žinomų žmonių renkuosi Marijoną Mikutavičių. Visada jį stebėdavau ir galvodavau, kad tai yra įdomi asmenybė, su kuria būtų smagu susipažinti ir pabendrauti. Manau, kad televizoriuje jis yra vienoks žmogus, o realiame gyvenime – kitoks. Būtų įdomu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Marijonas Mikutavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Marijonas Mikutavičius

Skaniausias patiekalas

Koldūnai su spirgučiais ir „Dvaro“ grietine.

Lietuvos sporto idealas

Arvydas Sabonis. Žmogus pasiekė labai daug – jo karjera Europoje ir NBA buvo nuostabi, o po karjeros liko svarbi persona krepšinyje, jo žodis – svarbus. Man patinka jo paprastumas, bendravimas. Net bendraudamas su žiniasklaida susinervuoja žmogiškai. Suprantu, kad kaip krepšinio federacijos prezidentas jis galbūt neturėtų taip kalbėti, bet iš žmogiškosios pusės jis lieka savimi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Mylimiausias atlikėjas/grupė

„Hiperbolė“. Išgirdęs „Hiperbolę“ niekada neperjungčiau radijo.

Plaukimo idealai

Niekada nebuvau idealų sekėjas, bet būdamas mažas vaikas pamenu vienas varžybas Anykščiuose. Pas mus atvyko Kauno „Orkos“. Toje komandoje buvo Saulius Binevičius, Rolandas Gimbutis – jų buvo 3 ar 4. Įstrigo jų ūgis, net apranga buvau susižavėjęs. Kauno „Orkos“ paliko didžiausią įspūdį.

Alfredo Pliadžio nuotr./Olimpietis Giedrius Titenis
Alfredo Pliadžio nuotr./Olimpietis Giedrius Titenis

Įdomiausia lietuviška knyga/filmas

Mokykloje praleidau, tad dabar skaitau Lietuvos istoriją. Skaitau ilgai, kartais padedu į šalį, apmąstau.

Geriausia lietuviška prekė

„Dvaro“ grietinė. Kai gyvenau kelerius metus Austrijoje, jos pasiilgdavau labiausiai. Būdavo didžiausias džiaugsmas, jei atvykę aplankyti iš Lietuvos atveždavo sūrelių ir „Dvaro“ grietinės. Austrijoje geriausiu atveju rasdavau 5 proc. jogurtinę grietinę, o čia 30 proc. lietuviška – labai tinka su koldūnais.

10 brangiausių lietuviškų žodžių

Mama, tėtis, meilė, šviesa, vanduo, žemė, duona, dangus, laivas, draugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas