Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ypatinga Europos čempionato diena – plauks R.Meilutytė ir jos įpėdinė

Pirmą kartą per savo karjerą Rūta Meilutytė nebus viena lietuvė, plaukianti krūtine per svarbiausias sezono varžybas. 16-metė Kotryna Teterevkova taip pat startuos Europos pirmenybėse Glazge.
meilutyte-teterevkova
meilutyte-teterevkova

100 m krūtine – ši rungtis ypatinga Lietuvos plaukimui ir visam Lietuvos sportui, nes būtent joje R.Meilutytė prieš šešerius metus tapo olimpine čempione, 2013 metais pasiekė pasaulio rekordą, kurį paskui pagerino amerikietė Lilly King.

Bet Europos rekordas (1 min. 4,35 sek.) iki šiol priklauso Lietuvos plaukimo undinei, nors Europos pirmenybėse Glazge šeštadienio vidurdienį savo mėgstamą rungtį 21 metų R.Meilutytė pradės nebūdama favorite.

Rūtos geriausias sezono rezultatas, pasiektas prieš porą mėnesių Rio de Žaneire, 100 m krūtine tėra aštuonioliktas (1 min 7,35 sek.) pasaulyje.

Sezono lyderė šioje rungtyje yra rusė Julija Jefimova (1 min. 4,98 sek.), garsėjanti ne tik talentu, bet ir dopingo skandalais.

Kad Glazge Rūta Meilutytė pagerins savo sezono rezultatą yra mažai abejonių, tačiau kiek?

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Šeštadienio vidurdienis Glazge bus intriguojantis dėl to, o taip pat ir dėl antros priežasties – pirmą kartą Europos pirmenybėse toje pačioje rungtyje, kaip ir R.Meilutytė, startuos dar viena lietuvė.

16-metė vilnietė Kotryna Teterevkova praėjusį mėnesį Suomijoje laimėjo auksą Europos jaunimo pirmenybėse, plaukdama 100 m krūtine.

Vytauto Dranginio nuotr./Kotryna Teterevkova
Vytauto Dranginio nuotr./Kotryna Teterevkova

Jaunajai vilnietei sunku sekti R.Meilutytės pėdsakais ar rezultatų kreive – Rūta tapo olimpine čempione būdama penkiolikos, o pasaulio rekordą pasiekė būdama šešiolikos.

Tačiau K.Teterevkova progresuoja labai sparčiai, plaukdama savita plaukimo technika – jos judesys tarsi užstringa tuo metu, kai ji būna pakilusi ant alkūnių, prieš atsispirdama po vandeniu kojomis ir nerdama tolyn.

„Nesu moterų plaukimo specialistas, bet jos slinkimas vandeniu atrodo labai geras. Ateityje ji vis garsiau pasireikš“, – apie naują rinktinės narę Glazge sakė Andrius Šidlauskas, pats šeštadienį vakare lenktyniausiantis 100 m krūtine finale.

Nuo Linos Kačiūšytės, Roberto Žulpos, Arvydo Juozaičio laikų lietuviams iš kartos į kartą tarsi persiduoda genai greitai plaukti krūtine.

K.Teteretkovai atsiskleisti nesutrukdė tai, kad Vilnius daug metų kenčia dėl apgailėtinos baseinų padėties.

Ji pradėjo lankyti plaukimą Lietuvos vaikų ir jaunimo centre, kur nėra lipdomi sporto profesionalai, tačiau trenerė Laima Lekarauskainė padėjo gerus pamatus, kol perdavė talentingą plaukikę į Michailo Romanovskio rankas.

Ne plaukimu, o šachmatais pats jaunystėje rimčiau užsiėmęs treneris dirbo per 30 metų, kol atrado talentą, kurį gludino nepatogiomis sąlygomis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Treneris Michailas Romanovskis ir Kotryna Teterevkova
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Treneris Michailas Romanovskis ir Kotryna Teterevkova

Nugriovus vienintelį 50 m baseiną sostinės Lazdynų rajone ir dar nepastačius naujo, K.Teteretkova buvo priversta važinėti į Širvintas ir Elektrėnus pastarąjį sezoną.

Pastangos atsiperka. Praėjusį mėnesį Helsinkyje iškovotas auksas 100 metrų krūtine, nuotolį įveikusi per 1 min. 8,03 sek., buvo pirmasis Lietuvos jaunimo medalis plaukimo Europos čempionate nuo 2015 metų.

„Man ji labai patinka. – neslėpė A.Šidlauskas. – Neseniai vyko Europos jaunimo pirmenybės ir visi nustebome, kad ji tapo čempione. Tai turėtų suteikti jai motyvacijos. Atrodo, kad ji yra tikrai perspektyvi ir pasieks aukštumų. Tikrai gali ateityje pakeisti R.Meilutytę.

Labai perspektyvus vaikas.“

Atrodo, kad ji yra tikrai perspektyvi ir pasieks aukštumų. Tikrai gali ateityje pakeisti R.Meilutytę.

Pastarajame Lietuvos plaukimo čempionate pernai K.Teterevkova dar prašė autografo R.Meilutytės, kai jos kartu lipo ant prizininkių pakylos.

Tada aukščiau stovėjo Rūta, bet Europos čempionate Škotijoje jaunos talentingos plaukikės iš Vilniaus jau laukia įpareigojanti užduotis mišrių estafečių varžybose – per jas K.Teterevkova plauks krūtine, o R.Meilutytė laisvuoju stiliumi.

Komandos taktiniai sprendimai dar nebus svarbūs šį šeštadienį, kai abi lietuvės rungsis toje pačioje 100 m krūtine rungtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas