Žiūrėkite

15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos

01 09

Dailiojo čiuožimo teisėja: kiek kainuoja klaida ant ledo?

Europos dailiojo čiuožimo čempionatas trečiadienį prasideda Kaune, o pirmą kartą Lietuvoje tokio lygio rengiamose varžybose mūsų šalis turės savo atstovę ir tarp teisėjų. Daugiau nei du dešimtmečius elitiniuose čempionatuose teisėjaujanti Laima Krauzienė paaiškino, kokie yra esminiai čiuožėjų vertinimo kriterijai.

Laima Krauzienė skaičiuoja apie dvi dešimtis Europos čempionatų, panašiai tiek pat pasaulio pirmenybių ir dar trejas olimpines žaidynes (2010, 2014 ir 2022 m.), kuriose ji vertino geriausius planetos čiuožėjus.

Nuo 2002 metų tarptautinės kategorijos teisėja beveik nepraleidžia svarbiausių dailiojo čiuožimo varžybų, o dabar rengiasi naujiems darbams Kaune.

Pirmą kartą Lietuvoje vyksiantis Europos čempionatas išskirtinis ir šiai 68 metų kaunietei.

„Pirmą kartą tokio lygio varžybos Lietuvoje, be abejo, tai – išskirtinis čempionatas. Dabar kaip tik esu treniruočių ledo rūmuose, regis, viskas vyksta sklandžiai, įdomu kaip atrodys trečiadienį čempionato atidarymas, – sakė L.Krauzienė. – Kol kas viskas atrodo aukšto lygio, juo labiau kad viską kontroliuoja tarptautinės organizacijos specialistai.“

Suprasti akimirksniu

  • Europos dailiojo čiuožimo čempionato tvarkaraštis
  • Trečiadienis: Porų trumpoji programa; atidarymo ceremonija; vyrų trumpoji programa;
  • Ketvirtadienis: Moterų trumpoji programa (A.Golovkina); porų laisvoji programa;
  • Penktadienis : Šokių ant ledo trumpoji programa (A.Reed ir S.Ambrulevičius bei P.Ramanauskaitė ir D.Kizala); Vyrų laisvoji programa;
  • Šeštadienis: Moterų laisvoji programa; Šokių ant ledo laisvoji programa;
  • Sekmadienis: „Gala“ programa

Teisėjavimo sistema keitėsi

Daugiau nei prieš du dešimtmečius dailiojo čiuožimo varžybose kunkuliuodavo aistros, kurių katile tais laikais virė ir Margarita Drobiazko bei Povilas Vanagas, viešai skundęsi teisėjų vertinimais, esą trukdžiusiais užkopti ant garbės pakylos.

Sporte, kuriame rezultatų neįmanoma paskaičiuoti sekundėmis ar centimetrais, visada svarbi teisėjo akis, bet L.Krauzienė pabrėžė, kad laikai gerokai pasikeitė.

„Nuo 2004 metų įvesta teisėjavimo sistema yra labai pasikeitusi nuo ankstesnių laikų. Šiuo metu principai tokie, kad kiekvienas čiuožėjų privalomas techninis elementas turi savo kainą, be to, už programos meniškumą irgi vertinama, – sakė Europos čempionate teisėjausianti lietuvė. – Manau, kad ši teisėjavimo sistema žymiai objektyvesnė, labai mažai vietos lieka subjektyvumui.“

sportas.info nuotr./Laima Krauzienė yra teisėjavusi per trejas olimpines žaidynes ir kelias dešimtis Europos bei pasaulio čempionatų.
sportas.info nuotr./Laima Krauzienė yra teisėjavusi per trejas olimpines žaidynes ir kelias dešimtis Europos bei pasaulio čempionatų.

Teisėjų brigadą sudaro devyni specialistai, iš jų vertinimų aukščiausias ir žemiausias balas yra išbraukiami.

Tribūnose prie kompiuterių sėdintys teisėjai būna pasitelkę programą,

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas