Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dopingo sukčiai atsidūrė biatlonininkų taikinyje

170 biatlonininkų, tarp jų ir Lietuvos atletai, pasirašė po bendru laišku, kuriuo reikalauja itin griežtų bausmių dopingo taisykles pažeidusiems sportininkams.
Biatlonas
Biatlonininkai reikalauja griežtesnių bausmių dopingo taisyklių pažeidėjams / „Scanpix“ nuotr.

„Jau kurį laiką biatlonininkai rengė susirinkimus, diskusijas, buvo kalbama apie būdus, kaip visa tai sustabdyti, - sakė šiuo metu Italijoje pasaulio taurės etapui besirengiantis Tomas Kaukėnas. - Biatlonininkai patys ėmėsi veiksmo, nes daug kam atrodo, kad Tarptautinė biatlono federacija ir Tarptautinė antidopingo agentūra daro per mažai“.

Ryškiausia biatlono žvaigždė prancūzas Martinas Fourcade'as, taip pat patyrę šio sporto meistrai - čekas Michalas Šlesingris, amerikiečiai Lowellas Bailey ir Timas Burke'as ėmėsi iniciatyvos rezoliucijai.

„Scanpix“ nuotr./Biatlonas
„Scanpix“ nuotr./Martinas Fourcade'as nusitaikė į dopingo sukčius.

Tarptautinei biatlono federacijai (IBU) išsiųstame laiške siūloma padidinti maksimalias bausmes už prasižengimus dopingu nuo 200 tūkst. eurų iki 1 mln. eurų.

Be to, už teigiamus dopingo testus turi atsakyti ir komandos. Siūloma sumažinti kvotas pasaulio taurės etapuose toms valstybėms, kurių atletai bus pagauti sukčiaujantys.

Reikalaujama nušalinti nuo varžybų tuos sportininkus, kurie yra įtariami dopingu, kol jų byla bus visiškai ištirta.

Pripažintiems kaltais siūloma neleisti dalyvauti pasaulio pirmenybėse ir olimpinėse žaidynėse. Išimtis būtų suteikiama tik tiems, kurių diskvalifikacija truktų mažiau nei šešis mėnesius. Bet tokios trumpos bausmės, taikomos itin retai.

Be to, sportininkams, kurių varžovai vartojo dopingą ir laimėjo pasaulio ir olimpinių žaidynių medalius, turėtų būti sumokėta dukart didesnės nei numatytos premijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Biatlonininkai reikalauja griežtesnių bausmių dopingo taisyklių pažeidėjams
„Scanpix“/AP nuotr./Biatlonininkai reikalauja griežtesnių bausmių dopingo taisyklių pažeidėjams

Čekijos biatlono federacijos prezidentas Jiri Hamza kėlė klausimą, kodėl Vakarų Sibiro miestui Tiumenei buvo suteikta teisė rengti 2021 metų pasaulio čempionatą, nepaisant dopingo problemų Rusijoje.

Pasak nepriklausomo tyrėjo kanadiečio Richardo McLareno, apie tūkstantis Rusijos sportininkų buvo įtraukti į dopingo manipuliacijas per vasaros, žiemos olimpines žaidynes, taip pat kitus sporto renginius ir parolimpinį sportą 2011-2015 metais.

Tarptautinis olimpinis komitetas pradėjo tyrimą dėl 28 žiemos olimpiečių, kurie varžėsi 2014 metais Sočyje. Nėra žinoma, kiek biatlonininkų yra tiriami, bet R.McLareno tyrime dėstoma, jog trys Rusijos komandos nariai, estafetėje Sočyje laimėję sidabrą, galėjo būti įtraukti į dopingo programą.


Kilus triukšmui dėl dopingo problemų, Tiumenėje šiemet turėjęs vykti pasaulio taurės etapas jau atšauktas, kaip ir pasaulio jaunimo pirmenybės Ostrove. Tačiau pernai jau po pirmosios R.McLareno raporto dalies Tiumenei buvo suteikta teisė rengti 2021 m. pasaulio biatlono čempionatą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Biatlono spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Kaukėnas

T.Kaukėnas sakė, kad visi elitinėse varžybose dalyvaujantys Lietuvos biatlonininkai pasirašė bendrą laišką Tarptautinei biatlono federacijai, bet patikslino, jog veiksmai nėra nukreipti prieš Rusijos sportininkus.

„Tikrai nesakyčiau, jog visa tai nukreipta prieš Rusiją, nors jos sportininkai pastaruoju metu ir turėjo daugiausiai bėdų dėl dopingo, - sakė T.Kaukėnas. - Diskusijose Rusijos vardas net nebuvo minimas. Be to, ir patys Rusijos biatlonininkai pasirašė šį laišką“.

Tarptautinė biatlono federacija kol kas oficialiai nesureagavo į sportininkų laišką.

Per Lietuvos biatlono istoriją iki šiol buvo užfiksuotas vienintelis dopingo atvejis. 2014 metais Karolis Zlatkauskas buvo diskvalifikuotas dvejiems metams, kai jo mėginyje dopingo kontrolieriai aptiko draudžiamo preparato EPO.

„Scanpix“/AP nuotr./Biatlonininkai reikalauja griežtesnių bausmių dopingo taisyklių pažeidėjams
„Scanpix“/AP nuotr./Biatlonininkai reikalauja griežtesnių bausmių dopingo taisyklių pažeidėjams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito