Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didis džiaugsmas Lietuvos čiuožimui – Europos čempionate Kaune drąsiai svajoja apie medalį

Lietuvos čiuožimo federacijoje (LČF) pirmadienis – šventinis. Mūsų šalis gavo teisę surengti Europos dailiojo čiuožimo čempionatą, vyksiantį Kaune jau kitų metų sausį. 15min kalbintas LČF prezidentas Vytautas Jasutis spirgėjo džiaugsmu, vardino simboliškai besidėliojančius faktus ir drąsiai prognozavo medalį.
Lietuvoje vyks Europos dailiojo čiuožimo čempionatas
Lietuvoje vyks Europos dailiojo čiuožimo čempionatas / „Scanpix“ nuotr.

Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU) savaitgalį vykusiame Tarybos posėdyje nusprendė, kad kitas Europos čempionatas bus rengiamas Kaune sausio 8–14 dienomis.

Šios pirmenybės turėjo vykti Vengrijos sostinėje Budapešte, bet patys vengrai atsisakė surengti čempionatą dėl „poveikio ekonomikai“, „energijos kainų“.

„Darbo tikrai daug, lobizmo net sakyčiau, – 15min pasakojo LČF prezidentas Vytautas Jasutis. – Lietuva niekada nebuvo organizavusi tokio lygio čempionato. Taip, buvo Europos jaunimo „Grand Prix“ 2019 metais, tada jau visi kalbėjo, jog tai panašu į Europos čempionato lygį. Pasvajoti apie Europos čempionatą mes tikrai sunkiai galėjome. Dabar taip nutiko, kad vengrai atsisakė organizuoti, daug buvo kalbų apie tai, kodėl toks sprendimas priimtas, bet mums mažiausiai tai turi rūpėti. Laiku patekome į konkursą, nuspręsta rengėjų teisę atiduoti Lietuvai ir mes esame pasakiškai laimingi.“

Šalies čiuožimo vadovas teigė, kad lietuviai kovoje dėl Europos čempionato organizavimo nukonkuravo Varšuvą (Lenkija) ir Sofiją (Bulgarija).

nuotr. asmeninio archyvo/Vytautas Jasutis (dešinėje)
nuotr. asmeninio archyvo/Vytautas Jasutis (dešinėje)

„Mes net nelabai galėjome pasiūlyti tų datų, kurių norėjo Tarptautinė čiuožimo sąjunga, nes tuo metu buvo užimta „Žalgirio“ arena. Siūlėme alternatyvas. Nepasakysiu, kad buvome jau nuleidę rankas, bet šansų turėjome mažiau. Kalendoriai jau buvo sudėlioti, juk paraišką padavėme ne po šešerių metų vyksiančiam čempionatui, o tokiam, kuris vyks po pusmečio. Darbas buvo sudėtingas, daug reikėjo popierių pildyti, įrodinėti, kad Lietuva gali ir nori. Ypatinga šventė. Manau, kad Lietuvos dailusis čiuožimas ne tik žengs į priekį, bet šuoliais ten skries po šio čempionato“, – džiaugsmu tryško V.Jasutis.

Kaip Lietuvai pavyko nukonkuruoti lenkus ir bulgarus, LČF prezidentas spėlioti nesiryžo, bet pažymėjo, jog lietuviai „turi draugų“ ISU Taryboje.

„Iš tų šešių žmonių taryboje kažkurie balsavo už mus. Detalių nežinome, viskas dar labai karšta, bet bus ir dar karščiau, nes čempionatą reikės paruošti per rekordiškai trumpą laiką. To dar nėra buvę čiuožimo sąjungos istorijoje“, – pažymėjo V.Jasutis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žalgirio arena
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žalgirio arena

Kol kas apie čempionato biudžetą LČF kalbėti dar negali, tačiau neslepia, kad bus prašoma ir Vyriausybės, ir Kauno miesto savivaldybės finansinės pagalbos.

„Tai tik antras tokio lygio čempionatas Lietuvoje. Pirmas buvo krepšinio, dabar – čiuožimo. Visi kiti buvo „B“, „C“, „D“ – kito lygio. Biudžetas bus nemažas, bet vertas kiekvieno išleisto cento, – teigė V.Jasutis. – Kaip parodė ir Eurolygos finalo ketvertas, į tokius renginius atvyksta daug žmonių. Dailiojo čiuožimo sirgalių yra daug visame pasaulyje, ypač Europoje, o pasiekti Lietuvą nebus sudėtinga. Parodysime, kad Lietuva graži ne tik vasarą, bet ir žiemą.“

2018 metais Kaune jau yra vykusios pasaulio ledo ritulio trečios pagal pajėgumą pakopos pirmenybės, kai krepšinio parketą greitai keitė ledas, ant kurio čiuožė Dainius Zubrus, Darius Kasparaitis ir kiti kieto žaidimo vyrai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Dainius Zubrus
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Dainius Zubrus

Dabar laukiama kitokio pobūdžio reginio, per kurį Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas vardino ir savus argumentus.

„Kitais metais Lietuvos dailiajam čiuožimui – 100 metų. Taip jau sutaps, kad sausio 13 dieną baigsis čempionato sportinė dalis. Tai ypatinga Lietuvai diena. Finale sausio 13-ąją tikrai čiuoš mūsų stipriausia pora Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius. Net neabejoju, kad jie, žinodami tos dienos reikšmę, žinodami dabartinių dienų aktualijas, ne tik kovos dėl medalio, bet ir jį iškovos“, – drąsią prognozę išsakė V.Jasutis.

Jo manymu, lietuvių delegacija turėtų būti didžiausia šalies istorijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

„Mes, kaip šeimininkai, neturime išskirtinės teisės deleguoti sportininkus, vietas jie turės išsikovoti, – pažymėjo V.Jasutis. – Kažkaip viskas sutapo, kad ir lygis mūsų sportininkų kaip niekad aukštas. Antroji mūsų pora (Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala – aut. past.), perėjusi pas ispanų trenerius, rodo didžiulį progresą, mūsų merginos, duok Dieve, kad būtų sveikos. Tikimės ir vaikiną pamatyti Europos čempionate – kodėl ne? Jie ruošiasi, yra jauni, talentingi. Viskas tik prasideda. Lietuvos dailiajam čiuožimui viskas tik prasideda.“

Suprasti akimirksniu

  • Didžiausia Lietuvos viltis būsimame čempionate bus šokėjų ant ledo pora Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius. Šiemet sausį amerikietės ir lietuvio duetas užėmė ketvirtą vietą žemyno pirmenybėse Suomijoje – tai aukščiausia pozicija per jų karjerą.
  • Kita Lietuvos pora šių metų Europos čempionate – Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala – užėmė 17-ąją vietą.

Posėdžiavusi ISU Taryba svarstė ir Rusijos bei Baltarusijos sportininkų galimą sugrąžinimą į varžybas. Vis dėlto Europos čempionate Kaune šalių agresorių atstovų neturėtų būti.

„ISU posėdyje pirmu numeriu buvo svarstoma Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacija dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų įsileidimo. Vieningai ISU nubalsavo, kad to nedarys. Jie situaciją seka. Manau, patiria ir spaudimą nemažą, nes kitos federacijos rodo kitokį pavyzdį. Faktas, kad atsisakyta vienos stipriausių šalių šiame sporte. Kažkiek tas kenkia ir biudžetui tarptautinės sąjungos, kažkiek lygis tam tikrų disciplinų pakritęs. Bet noro įsileisti nėra jokio. Mes labai sveikiname šį sprendimą“, – teigė V.Jasutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas