Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ledui aižėjant legendinė čiuožėja atvėrė širdį dėl 15-metės Rusijos talentės

Dailiojo čiuožimo ikona Katarina Witt akylai seka išskirtinę situaciją Pekine, kur žiemos olimpinėse žaidynėse Rusijos olimpinio komiteto 15-metė sportininkė Kamila Valijeva atsidūrė dopingo skandalo verpete.
Kamila Valijeva
Kamila Valijeva / „Scanpix“ nuotr.

Katarina Witt siunčia palaikymo signalus Kamilai Valijevai, kurios organizme rasta draudžiamos medžiagos.

„Kamila Valijeva, ši jauna mergaitė, vaikiška paauglė sužavėjo visą pasaulį savo atletiškumu ir gracija. Jai 15 metų ir jos nereikia kaltinti, – „Bild“ sakė 56 metų K.Witt, pati dukart laimėjusi olimpinį auksą dailiojo čiuožimo varžybose. – Skandalas yra dramatiškas posūkis jaunos ir daug žadančios sportininkės karjeroje, o aš nuoširdžiai tikiuosi, kad bus pakankamai žmonių, kurią ją palaikys ir neleis palūžti.“

Net keturis pasaulio čempionato ir šešis Europos pirmenybių aukso medalius tuometinei Rytų Vokietijai laimėjusi čiuožėja gynė jaunąją rusę, bet priminė, kad tokiame amžiuje sprendimus diktuoja aplinkiniai.

„Kaip sportininkė, visada klausai kitų patarimų, šiuo atveju pirmiausia trenerių ir gydytojų komandos. Tiesiog pasitiki, kad jie žino, kas yra gerai, o kas blogai, – sakė K.Witt. – Kamila savo keturgubų šuolių išmoko dėl begalinio darbštumo ir drąsos. Dopingas tam nepadėjo.“

Gruodį atliktame teste K.Valijevos organizme rasta trimetazidino.

Šis vaistas pagerina kraujotaką ir padeda gydyti anginą, bet taip pat gali būti naudojamas ir sporte.

Kinijos plaukimo žvaigždė Sun Yang'as 2014 metais dėl trimetazidino buvo diskvalifikuotas trims mėnesiams, o Rusijos bobslėjaus sportininkė Nedežda Sergejeva, įkliuvusi 2018 metais per Pjongčango olimpines žaidynes, – aštuoniems mėnesiams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamila Valijeva
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamila Valijeva

Farmacijos ir antidopingo specialistas Fritzas Sogelis teigė, kad Vokietijoje šio preparato nebeliko prekyboje. „Esu įsitikinęs, kad tai buvo eksperimentas ir kažkas pakrypo blogai, – „Bild“ pasakojo vokietis. – Mano nuomone, šiuo atveju rusai norėjo pagerinti jos pasirodymą per treniruotes.

Medžiaga sporte uždrausta nuo 2015 metų. Jos negali pavartoti netyčia.“

F.Sogelis pabrėžė, kad ši istorija primena talentų gamyklą, kai iš itin jauno sportininko lipdomas vunderkindas, bet atėjus 18–20 metų ištinka asmeninė avarija. Jaunas vaikas laimi aukso medalį, o tada lieka pamirštas ir nereikalingas.

K.Witt irgi pabrėžė kitų atsakomybę.

„Jeigu taip, suaugę turi atsakyti ir būti diskvalifikuoti visam gyvenimui, – teigė 1984 ir 1988 metų olimpinių žaidynių čempionė. – Jie žinojo, kas gali nutikti, tai yra virš žmogiškumo ribų, be to, skaudina mano, kaip sportininkės, širdį, – kalbėjo K.Witt. – Kamila įskriejo į tarptautinę dailiojo čiuožimo orbitą kaip kometa, o aš linkiu, kad ji ten liktų. Savo keturgubais šuoliais ji demonstruoja tokius sugebėjimus, kad svaigsta galva.“

„Scanpix“ nuotr./Katarina Witt
„Scanpix“ nuotr./Katarina Witt

Šiuo metu K.Valijeva laukia Sporto arbitražo sprendimo, lemsiančio, ar jai bus leista varžytis kitą savaitę asmeninėse dailiojo čiuožimo varžybose, kuriose ji laikoma ryškia favorite.

Komandinėse varžybose praėjusį savaitgalį Rusijos olimpinio komiteto čiuožėjų su K.Valijeva priešakyje laimėtas aukso medalis yra pakibęs nežinioje – tai kitas procesas, kurio aiškinimas gali užtrukti ir kelis mėnesius.

Tarptautinė testavimo agentūra ketvirtadienį patvirtino, kad K.Valijevos mėginys buvo teigiamas, jame rasta trimetazidino per Rusijos čempionatą Sankt Peterburge prieš šešias savaites.

Įprastai už panašios medžiagos, nedaug keičiančios sportininko pasirodymo kokybę, vartojimą gresia diskvalifikacija iki dvejų metų. Šiuo atveju, antidopingo specialistų nuomone, reali būtų šešių mėnesių diskvalifikacija.

Tačiau K.Valijevą gali apsaugoti faktas, kad jai dar nėra 16-os, tad ji yra laikoma „apsaugota asmenybe.“

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos antidopingo agentūros paaiškinimas:
  • Kas yra Pažeidžiamas asmuo (angl. Protected person)? Tai sportininkas arba kitas fizinis asmuo, kuris antidopingo taisyklių pažeidimo padarymo metu: 1) yra jaunesnis nei (16) metų amžiaus; 2) yra jaunesnis nei aštuoniolikos (18) metų amžiaus, nėra įtrauktas į Registruotąjį testuotinų sportininkų sąrašą ir niekada nesivaržė jokiame atviros kategorijos tarptautiniame renginyje; arba 3) kuriam dėl kitų nei amžius priežasčių pagal taikomus nacionalinius teisės aktus yra pripažintas ribotas veiksnumas.
  • Pažeidžiamiems asmenims yra taikomos lengvesnės sankcijos ir nusižengimo paviešinimas yra galimas tik ypač išskirtiniais atvejais. Tuo tarpu tokio sportininko pagalbiniam personalui, susijusiam su pažeidimu, gali būti skiriama diskvalifikacija net visam gyvenimui.
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva

K.Valijeva veikiausiai neteks Rusijos čempionės titulo, iškovoto gruodį, bet jai gali būti leista varžytis asmeninėse varžybose Pekine.

„Rusijos olimpinis komitetas (ROC) imsis priemonių, kad apgintų ROC komandą ir išlaikytų sąžiningai laimėtą olimpinį aukso medalį“, – rašoma Rusijos olimpinio komiteto pareiškime.

Rusijos olimpinio komiteto (ROC) prezidentas Stanislavas Pozdniakovas penktadienį rusų žiniasklaidai sakė, kad jam kyla „rimtų klausimų“ dėl čiuožėjos dopingo testo, nustačiusio jos organizme draudžiamos medžiagos.

„Mėginio apdorojimo laikas kelia rimtų klausimų: nuo gruodžio 25-osios, kai jis buvo paimtas Sankt Peterburge, iki vasario 8-osios, kai jis buvo apdorotas“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė S.Pozdniakovas.

„Atrodo, kad kažkas laikė mėginį iki [Pekino olimpiados] komandinių čiuožimo varžybų pabaigos“, – sakė jis.

„Pagal tarptautinius WADA (Pasaulinės antidopingo agentūros) laboratorijų standartus, apdorojimo laikas yra 20 dienų po mėginio gavimo datos“, – pabrėžė S. Pozdniakovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanislavas Pozdniakovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanislavas Pozdniakovas

Pasak jo, „keista, kad mėginys iš Sankt Peterburgo į Stokholmą keliavo beveik mėnesį“, ir jis norįs „konkrečių atsakymų, kodėl taip nutiko.“

ROC penktadienį paskelbė, kad K.Valijeva turėjo teisę varžytis Pekino olimpiadoje ir kad ten komandinėse varžybose iškovotas aukso medalis jai turėtų likti.

Primename, jog Pekino olimpinėse žaidynėse negali skambėti Rusijos himnas ir kilti vėliava, šalies rinktinei taikant sankcijas dėl sisteminių dopingo ydų, išlindusių į viešumą per 2014 metų Sočio olimpines žaidynes, kai buvo nustatyta, jog ir žvalgybos pareigūnai dalyvaudavo Rusijos mieste sukeičiant sportininkų mėginius antidopingo laboratorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas