Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuviai Pekine: taikliausia biatlonininkė pasaulyje – Gabrielė Leščinskaitė

Talentinga Lietuvos biatlonininkė ryškiai blykstelėjo dar 2013-aisiais, kai Europos jaunimo žiemos olimpiniame festivalyje Rumunijoje pasipuošė sidabro medaliu. Perėjimas į suaugusiųjų sportą užtruko, bet prieš pat žaidynes 19 vietą pasaulio taurės etape Italijoje užėmusi sportininkė gali maloniai nustebinti ir Pekino olimpiadoje. Penktadienį prasidedančiose žaidynėse Gabrielė Leščinskaitė iš trylikos Lietuvos sportininkų Pekine olimpinėje scenoje pasirodys pirmoji.
Gabrielė Leščinskaitė
Gabrielė Leščinskaitė / Andrei Ivanov nuotr.

2015-aisiais Suomijoje, tuomet dar tik 18-metė biatlonininkė, puikiai pasirodė ir pirmajame savo pasaulio suaugusiųjų čempionate – individualiose lenktynėse užėmė 39 vietą, bet vėliau jos progresas buvo stabtelėjęs.

25-erių biatlonininkei tai bus debiutas olimpinėse žaidynėse. Į G.Leščinskaitę, kilusią iš mažiau nei 5 tūkst. gyventojų turinčio Pakruojo miesto šiaurės Lietuvoje, dabar bus nukreiptos visos pasaulio akys.

J.Kalinsko/15min nuotr./G.Leščinskaitė su Europos jaunimo olimpinio festivalio sidabru 2013-aisiais.
J.Kalinsko/15min nuotr./G.Leščinskaitė su Europos jaunimo olimpinio festivalio sidabru 2013-aisiais.

„Svarbiausia, kad ji neperdegtų, išliktų blaiviai mąstanti ir neišsigąstų olimpinių žaidynių statuso. Tas dalykas dažniausiai ir pakiša koją. Jeigu susitvarkys su jauduliu ir šaudys taip, kaip šaudo šiais metais, ji tikrai gali pretenduoti į 30-tuką“, – kalbėdamas su 15min vylėsi Lietuvos biatlono federacijos (LBF) prezidentas Arūnas Daugirdas.

Geriausia šaulė pasaulyje

Šaudo šį sezoną G.Leščinskaitė net 94,4 proc. taiklumu ir yra taikliausia planetos biatlonininkė – geresnio procento už ją neturi ne tik nė viena moteris, bet ir nė vienas vyras. Lyginant su praėjusiu sezonu, savo taiklumo statistiką jis pagerino net dešimčia procentų.

„Man ši taiklumo statistika ir šaulės titulas kelia juoką. Taip, sutinku, kad taiklumo procentas aukštas ir tai glosto širdį, bet manęs visai nedžiugina laikas, per kurį aš tuos taikinius užverčiu. Manau, kad patenku į ilgiausiai šaudančių dešimtuką... Aš nenorėčiau to vadinti progresu, nes aš visada šaudžiau gerai, bet niekaip negalėjau to perkelti į varžybų aplinką. Dabartinis šaudymas yra ne tik technikos tobulinimo, bet ir psichologinių įgūdžių lavinimo rezultatas“, – prieš startą Pekine Lietuvos biatlono federacijai pasakojo pati G.Leščinskaitė.

nuotr. Cristian Manzoni/IBU/Gabrielė Leščinskaitė
nuotr. Cristian Manzoni/IBU/Gabrielė Leščinskaitė

Su 22 įskaitiniais taškais bendroje šio sezono pasaulio biatlono taurės įskaitoje G.Leščinskaitė užima 69 vietą.

Kelialapį iškovojo N.Kočergina

Pekine trenerio Sergejaus Sakalouskio auklėtinei keliamas tikslas – užimti 15–36 vietas. Olimpinėse žaidynėse ji tikrai dalyvaus moterų sprinto varžybose ir individualiose 15 km lenktynėse.

Jei sprinte pavyks patekti į 60-uką, tuomet G.Leščinskaitė galės startuoti ir persekiojimo lenktynėse, o geriausios 30 biatlonininkių Pekine galiausiai jėgas dar pasitikrins ir masinio starto varžybose.

Beje, vietą olimpiadoje Lietuvai iškovojo ne G.Leščinskaitė, o Natalija Kočergina – ji buvo aukščiau pasaulio reitinge. G.Leščinskaitė liko pirma už brūkšnio, bet šį sezoną būtent ji rodė geresnius rezultatus, o N.Kočergina praėjusį mėnesį dar susirgo ir COVID-19.

„Lemiamą sprendimą priėmė treneriai. Taip viskas sukrito – ir paskutinių pusės metų rezultatai, ir kitos aplinkybės. Natalija džiaugiasi, kad padarė savo indėlį – iškovojo kelialapį, bet suprato, kad šiemet – ne jos metai ir jai teks praleisti šias žaidynes. Jokių pykčių ir intrigų nebuvo“, – paaiškino LBF vadovas, kuris yra G.Leščinskaitės įtėvis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Daugirdas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Daugirdas

Jei į olimpiadą būtų patekusios dvi Lietuvos biatlonininkės, mūsų šalies rinktinė būtų galėjusi varžytis ir mišrių komandų estafetėje – du vyrai ir dvi moterys.

„Pirmąjį startą – mišrias estafetes – žiūrėsiu su ašaromis akyse. Labai apmaudu ir gaila, kad mūsų ten nebus. Ypač žiūrint į kitas sporto šakas, kur tie kelialapiai kartais tiesiog dalinami. Mus ir tokių rezultatų neužtenka, reikia per kraują tas vietas išsikovoti. Iš kitos pusės – tai daro mus stipresnius, mūsų lygis dėl to – aukštesnis“, – guodėsi A.Daugirdas.

G.Leščinskaitės tvarkaraštis Pekine:

  • Vasario 7 d., 11 val. – 15 km individualios lenktynės
  • Vasario 11 d., 11 val. – 10 km sprintas
  • Vasario 13 d., 11 val. – 10 km persekiojimo lenktynės (jei pateks)
  • Vasario 19 d., 11 val. – 12,5 km masinis startas (jei pateks)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas