Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinė ledo drama: Rusijos diskvalifikacija atvertų kelią Lietuvos porai

Šiomis dienomis, galbūt jau antradienį Tarptautinis olimpinis komitetas Šveicarijoje turėtų nuspręsti, ar leisti Rusijos rinktinei varžytis po 66 dienų prasidėsiančiose Pjongčango olimpinėse žaidynėse. IOC sprendimo nekantriai laukia ir Lietuvos šokių ant ledo poros.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius / „Scanpix“ nuotr.

Dukart pasaulio dailiojo čiuožimo čempionė Jevgenija Medvedeva antradienį kreipsis į Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovus prieš balsavimą, kurio metu spręsis Rusijos likimas Pjončango olimpinėse žaidynėse.

18-metė rusė yra nenugalima jau dvejus metus ir yra favoritė laimėti olimpinį auksą. Nė vieno iš Rusijos dailiojo čiuožimo atstovo nėra tarp tų 25-ių šios šalies sportininkų, kurie sulaukė diskvalifikacijų dėl dopingo testų manipuliacijų 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse.

J.Medvedevai tebuvo keturiolika, kai vyko nešvarūs žaidimai Sočyje.

„Scanpix“ nuotr./Jevgenija Medvedeva
„Scanpix“ nuotr./Jevgenija Medvedeva

Tačiau dabar Lozanoje bus sprendžiamas J.Medvedevos ir visos Rusijos rinktinės likimas, o sprendimo įkaitais yra ir lietuviai.

Būtent Lietuvos duetas liko pirmasis už brūkšnio olimpinėje šokių ant ledo atrankoje. Jei kartu su Rusijos komanda iš žaidynių iškristų abi šios šalies šokių ant ledo poros, Pjongčango vartai atsivertų lietuviams.

„Drastiška būtų neleisti Rusijos komandai dalyvauti, ypač dailiajame čiuožime, kur yra tokių talentų kaip J.Medvedeva. Be jų olimpinės žaidynės būtų nebe tokios, – sakė Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentė ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentė Lilija Vanagienė. – Tokia kaina nelabai norisi patekti į žaidynes.

Tokia kaina nelabai norisi patekti į žaidynes.

Jei ten iškoptume kitu būdu, pavyzdžiui, varžovų traumos atveju ar, jei Slovakijos poros atstovas negautų pilietybės, taip būtų teisingiau“.

Vis dėlto ne visi nusiteikę taip liberaliai Rusijos olimpinės rinktinės atžvilgiu. Dvi dešimtys įvairių šalių antidopingo agentūrų yra pasiūliusios išbraukti Rusiją dėl sistemingų dopingo problemų ir sukčiavimo per Sočio olimpines žaidynes, kai su vyriausybės vadovų žinia veikę persirengę agentai laboratorijose keitė šeimininkų atletus nešvarius mėginius švariais.

Nusprendusi nubausti nuo gilių dopingo ydų išsisukinėjančius Rusijos atstovus, IOC dar galėtų suteikti teisę startuoti pavieniams atletams po neutralia vėliava, kaip kad padarė Tarptautinė lengvosios atletikos federacija.

Tačiau sporto užkulisiuose atvirai kalbama, kad Rusija neleistų savo atletams startuoti po neutralia vėliava žaidynėse Pjongčange. Tad lietuviai turi būti pasiruošę.

Lietuvos šokių ant ledo pora Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed veržliai pasirodė atrankos varžybose Vokietijoje spalį, kur tik šiemet sulipusią porą tik 0,27 taško skyrė iki žaidynių.

„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Tačiau maža tikimybė, kad būtent ši pora galėtų startuoti Pjongčange, nes olimpinių žaidynių startui A.Reed reikalinga Lietuvos pilietybė.

„Gal dar pabandytumėte užklausti, – apie laišką Lietuvos prezidentūrai užsiminė L.Vanagienė. – Kai tikslas yra „degantis“, viskas yra įmanoma.

O ši pora tikrai stipriausia Lietuvoje, jie tikrai patobulėjo labai greitai“.

Atitirpdyti prezidentės Dalios Grybauskaitės širdį šįkart veikiausiai būtų sunkiau nei prieš Sočio olimpines žaidynes, kai Lietuvos pilietybė buvo skirta Isabellai Tobias. Tačiau jos ir Deivido Stagniūno duetas greitai iširo dėl lietuvio traumos, o amerikietė darsyk pakeitė pasą ir dabar atstovauja Izraeliui.

„Scanpix“ nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
„Scanpix“ nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas

Iki Pjongčango olimpinių žaidynių likus 66 dienoms labiau realus būtų atsarginis planas B.

Nors Guostė Damulevičiūtė ir Deividas Kizala labiau tiktų jaunimo varžyboms, aštuoniolikmetė ir devyniolikmetis lietuviai jau buvo apšaudyti dviejuose suaugusiųjų turnyruose, nes būtent jie galėtų pakeisti A.Redd ir S.Ambrulevičių olimpinėse žaidynėse, jei tokia proga atsirastų. „Jie jau yra iškovoję reitingo taškų, kurie leistų varžytis žaidynėse“, – apie jauną porą sakė L.Vanagienė.

Organizatorių nuotr./Guostė Damulevičiūtė ir Deividas Kizala
Organizatorių nuotr./Guostė Damulevičiūtė ir Deividas Kizala

Žinoma, dėliojant atsarginius planus pirmiausia reikia sulaukti IOC verdikto dėl Rusijos rinktinės.

Ne tik J.Medvedeva, bet ir Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino paskirtas antidopingo komisijos vadovas Vitalijus Smirnovas atkeliavo į Lozaną.

Po Sočio olimpinių žaidynių Rusija jau neteko 11 iš 33 medalių dėl sukčiavimo ir taip užleido 2014 m. žiemos žaidynių nugalėtojos vardą bendroje apdovanojimų įskaitoje Norvegijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito