Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Olimpinės čempionės – Italijos mieste, apsuptos mirčių

Stovėdamos drauge prieš beveik šimtą Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) narių Sofia Goggia ir Michela Moioli jautėsi tarsi būdamos pasaulio sporto kalno viršūnėje. Abi pelniusios olimpinius aukso medalius – S.Goggia ant slidžių, o M.Moioli ant snieglentės, tada jos mėgavosi šlovės akimirka, nes Milanas buvo paskelbtas 2026 metų olimpinių žaidynių sostine. Po aštuonių mėnesių abi sportininkės jaučia, kad dangus griūna.
Michela Moioli (kairėje) ir Sofia Goggia neseniai džiūgavo dėl Italijos sėkmės, bet dabar joms ypač sunku stebėti mirtis Bergame.
Michela Moioli (kairėje) ir Sofia Goggia neseniai džiūgavo dėl Italijos sėkmės, bet dabar joms ypač sunku stebėti mirtis Bergame. / „Scanpix“/AP nuotr.

Užsirakinusios savo namuose, kuriuos skiria tik keli kilometrai, Bergamo apylinkėse šaurinėje Italijoje, jos bando atsilaikyti prieš koronavirusą, bet yra apsuptos mirties ir nežinios.

M.Moioli močiutė mirė, kai jai buvo nustatytas virusas, o senelis, kurio testas irgi parodė užkratą, lieka intensyvios priežiūros būklėje.

„Tai yra karas namie, – sakė M.Moioli. – Miestas yra visiškai apleistas. Vieninteliai garsai, kuriuos girdžiu, yra bažnyčios varpai, skelbiantys apie mirtis, o taip pat greitosios pagalbos sirenos. Prie kapinių stovi karstai.

Kiekviena šeima turi bent vieną narį su koronavirusu.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laidotuvės Bergame
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laidotuvės Bergame

Daugumai žmonių koronavirusas sukelia lengvus arba vidutinius simptomus, tokius kaip karščiavimas ir kosulys. Tačiau kitiems, ypač vyresniems bei žmonėms su sveikatos bėdomis, tai gali lemti rimtas pasekmes.

Dauguma žmonių atsigauna po viruso, bet ne visi.

Bergamas yra epicentras skaudžiausiai paveikto Italijos regiono, Lombardijos, kurią paženklino šimtai mirčių nuo koronaviruso. Artimieji negali rengti tradicinių laidotuvių tiems, kuriuos mylėjo, o kapinėse nebetelpa kūnai – kariuomenės sunkvežimiai šią savaitę išvežė 65 kūnus į kaimyninį regioną kremavimui.

„Visas šias žinias girdime iš savo namų“, – rašė S.Goggia, ketvirtadienį „Twitter“ pasidalinusi kareivinių mašinų nuotraukomis.

Tai turėjo būti įsimintini metai Bergamo sportui.

Futbolo komanda Bergamo „Atalanta“ iškopė į Čempionų lygos ketvirtfinalį, o tai yra istorinis pasiekimas 122 tūkst. gyventojų miestui.

„Scanpix“ nuotr./Čempionų lyga: Bergamo „Atalanta“ – „Valencia“
„Scanpix“ nuotr./Čempionų lyga: Bergamo „Atalanta“ – „Valencia“

Dabar Čempionų lyga yra sustabdyta.

„Ligoninės, ypač Bergame ir jo apylinkėse, skyla pusiau, – rašė S.Goggia. – Mintys, kad tiek daug vyresnio amžiaus žmonių patiria skausmus, daužo širdį. Jie susiduria su vienatve ir neviltimi.“

„Turime būti atsparūs“, – pridūrė S.Goggia, laimėjusi aukso medalį 2018 metų Pjongčango olimpinėse žaidynėse kalnų slidinėjimo varžybose.

M.Moioli, iškovojusi Pjongčange auksą snieglenčių varžybose, turėjo palikti savo namus netoli Bergamo sausio pabaigoje, kai virusas smogė pirmą kartą. Ji persikėlė į karinius barakus, kad galėtų pabaigti pasaulio taurės varžybas ir išvengti karantino.

Nors ji užsitikrino trečią pasaulio taurės nugalėtojos titulą, po paskutinių varžybų Šveicarijoje M.Moioli apsipylė ašaromis, po lenktynių skyrusi pergalę „savo gimtajam miestui“.

Po kelių dienų mirė M.Moioli močiutė Camilla.

„Laidotuvės truko tik penkias minutes. Net nebuvo laiko visiems apsikabinti šeimos rate, – sakė sportininkė. – Dabar meldžiamės dėl senelio Antonio.

Kai viskas baigsis, italais būti bus netgi geriau. Žmonės bus geresni, labiau nesavanaudiški.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas