Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per šimtas lietuvių ant slidžių varžysis Italijos Alpėse

„Žinome, kad esate krepšininkų tauta, bet iš kur jūsų tiek daug ant slidžių?“, – panašų klausimą kalnuose Italijoje ne kartą jau girdėjo lietuviai, Alpėse rengiantys Lietuvos kalnų slidinėjimo pirmenybes.
Lietuviai ruošiasi kalnų slidinėjimo pirmenybėms Alpėse.
Lietuviai ruošiasi kalnų slidinėjimo pirmenybėms Alpėse. / „Scanpix“ nuotr.

Lietuvos čempionatas Italijoje? Skamba neįprastai, bet kalnų slidinėjimo mėgėjai jau ruošia slides ir šalmus pirmenybėms, kurios po mėnesio bus surengtos Kronplace.

Populiariame Italijos žiemos kurorte kovo 4–11 dieną lietuvių varžybos šįkart organizuojamos mėgėjams, atskyrus profesionalius slidininkus.

„Nors esame lygumų kraštas, žiemą Alpėse lietuvių kalba tampa populiari, – sakė kartu su Lietuvos kalnų slidinėjimo federacija varžybas organizuojančios renginių ir kelionių agentūros „ProArte“ vadovas Dainius Gudaitis. – Nors mūsų yra tik trys milijonai, kalnuose susidaro įspūdis, jog lietuvių kur kas daugiau – tuo dažnai stebisi tiek vietiniai, tiek kitų šalių slidinėjimo specialistai.“

Kronplace vyksta įvairiausio lygio varžybos. Prieš porą savaičių ten buvo surengtas kalnų slidinėjimo pasaulio taurės etapas, anksčiau ten vykdavo ir Lietuvos profesionalų varžybos.

„Scanpix“ nuotr./Lietuviai ruošiasi kalnų slidinėjimo pirmenybėms Alpėse.
„Scanpix“ nuotr./Kronplace vyksta ir pasaulio taurės varžybos.

Šiemet lietuviai Italijoje planuoja visą dėmesį sutelkti mėgėjams – jie dalyvaus didžiojo slalomo rungtyje šešiose amžiaus grupėse – nuo dešimtmečių mergaičių ir berniukų iki neribojamo amžiaus grupių moterims ir vyrams.

Jų laukia italų parengta didžiojo slalomo trasa su daugiau nei 20 vartų, o nugalėtojai bus nustatomi pagal abiejų nusileidimų laikų sumą. Visų amžiaus grupių prizininkų lauks medaliai, o visiški nugalėtojai, kurių rezultatai bus skaičiuojami nepaisant amžiaus grupių, bus apdovanoti ir taurėmis.

Išskirtinis šių Lietuvos kalnų slidinėjimo mėgėjų pirmenybių akcentas – šeima ir vaikai.

Menkos užsienio kalbų žinios įprastai apsunkina slidinėjimo pradinukų pirmuosius žingsnius slidinėjimo mokyklose. Negalėdami susikalbėti su treneriais italų, anglų ar vokiečių kalba kalnuose vaikai jaučiasi vieniši kitakalbių grupėse.

Organizatorių nuotr./Lietuviai ruošiasi kalnų slidinėjimo pirmenybėms Alpėse.
Organizatorių nuotr./Lietuviai ruošiasi kalnų slidinėjimo pirmenybėms Alpėse.

Per renginį Kronplace ši problema negresia, nes su vaikais dirbs profesionali instruktorė lietuvė, dirbusi įvairiuose Europos slidinėjimo kurortuose.

„Norisi pritraukti slidinėti šeimas ir pastatyti ant slidžių net mažiausius, – sakė D.Gudaitis. – Todėl šiemet pasirūpinome, kad vaikai su trenere turėtų galimybę bendrauti lietuviškai, geriau suvokti pastabas ir įsisavinti slidinėjimo techniką.“

Planuojama, jog pradinius slidinėjimo įgūdžius turintys mokyklinio amžiaus vaikai dalyvaus slidinėjimo mokykloje po kelias valandas per dieną. Šie vaikai galės dalyvauti varžybose be starto mokesčio.

Organizatorių nuotr./Lietuviai ruošiasi kalnų slidinėjimo pirmenybėms Alpėse.
Organizatorių nuotr./Lietuviai ruošiasi kalnų slidinėjimo pirmenybėms Alpėse.

Kronplaco kalnų kurortas yra mėgstamas ne tik lietuvių. 119 km ilgio puikiai parengtų trasų, iš kurių 58 km driekiasi mėlynosios trasos su moderniais keltuvais, ypač tinka pradedantiems ar lengvesnio slidinėjimo pageidaujantiems kalnų slidininkams. Pažengę slidininkai ten randa 32 km raudonųjų ir 29 km juodųjų trasų.

Lietuviai įsikurs viešbučiuose Riskono žiemos kurorte, garsiame savo apres-ski pramogomis, kur netrūksta veiksmo ir vakarais.

Varžybų organizatoriai kol kas nežino, kiek kalnų slidininkų iš Lietuvos startuos šiais metais, nes tai paaiškėja tik registruojantis varžyboms per renginio atidarymą.

„Dažniausiai atvyksta apie šimtas žmonių ar daugiau, dalis jų rengiasi dalyvauti varžybose. Kiti, nors iš pradžių neketina varžytis, dažnai spontaniškai priima sprendimą vietoje ir ryžtasi registruotis startui, – pasakojo D.Gudaitis. – Kai kurie dalyviai atvykę randa senų pažįstamų, bet kasmet sulaukiame ir naujų veidų. Jie greitai tampa bendraminčiais. Taip kalnuose susidaro gausi ir graži lietuviška bendruomenė, kuri po slidinėjimo dienos turi galimybę pasidalyti įspūdžiais, aptarti bendrus pomėgius, darbo ar verslo reikalus.“

Organizatorių nuotr./Lietuviai ruošiasi kalnų slidinėjimo pirmenybėms Alpėse.
Organizatorių nuotr./Lietuviai kalnų slidinėjimo pirmenybėse Alpėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito