Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentūroje lietuviškai prabilusi Allison Reed: „Dabar turiu daugiau vilčių“

Allison Reed pasibeldė į Prezidentūros duris. Lietuvos pilietybės prašanti ledo šokėja tikisi, kad trečias kartas nemeluos, bet jai vėl reikia pralaužti Pilietybės reikalų komisijos ir šalies prezidento Gitano Nausėdos filtrą. „Anksčiau jie neprašė pokalbio su manimi, o dabar norėjo pasikalbėti asmeniškai, – išėjusi po Pilietybės reikalų komisijos posėdžio sakė A.Reed. – O tai yra dar vienas žingsnis link pozityvaus sprendimo.“

Savaitgalį Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius triumfavo dailiojo čiuožimo varžybose Prancūzijoje, bet švęsti laiko nėra.

Iš varžybų Nicos šokėjų ant ledo pora skubėjo į Lietuvą, kur antradienį prieš pietus įvyko A.Reed akistata su valdininkais.

30-metė amerikietė trečią kartą išimties tvarka prašo Lietuvos pilietybės tam, kad su 32 metų S.Ambrulevičiumi patektų į 2026 metų olimpines žaidynes.

Nuo 2017 metų kartu čiuožianti pora atstovauja Lietuvai ir vis gerina rezultatus tarptautinėse varžybose, tarp jų pasaulio ir Europos pirmenybėse.

Tačiau pasirodymui olimpinėse žaidynėse reikalinga abiejų sportininkų ta pati pilietybė. A.Reed ir S.Ambrulevičius buvo iškovoję teisę startuoti 2022 metų žiemos žaidynėse, bet į Pekiną neišvyko, nes 2021 metais Pilietybės reikalų komisija ir Prezidentūra dukart tarė „ne“ amerikietės prašymui dėl pilietybės.

Argumentas iš Pilietybės komisijos, jog „nėra duomenų apie ypatingus nuopelnus“ tada įskaudino čiuožėjus, bet kylantys rezultatai privertė keisti poziciją G.Nausėdą. Tiesa, neiškart.

Po 2023 metų Europos čempionato Suomijoje, kai mūsų šalies pora užėmė ketvirtą vietą, G.Nausėda LRT laidai „Dienos tema“ teigė, kad sprendimas dėl A.Reed pilietybės neturėtų keistis nuo 2021 metų situacijos, kai pastebėta „labai rimtų konstitucinio pobūdžio kliūčių.“

Tačiau 2024 metų sausį A.Reed ir S.Ambrulevičius pagerino poziciją ir laimėjo bronzos medalius Europos čempionate Kaune.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Po emocingo pasirodymo savos publikos fone G.Nausėda jau šilčiau atsiliepė apie „atsiradusius nuopelnus“.

Be to, praėjusią vasarą, išlydint Lietuvos olimpinę delegaciją į vasaros žaidynes, šalies prezidentas užsiminė, kad liberaliau žvelgtų ir į natūralizuoto žaidėjo atsiradimą Lietuvos krepšinio rinktinėje, jei asmuo jaustų „emocinį ryšį“ su šalimi.

Pilietybės reikalų komisijos sprendimas laukiamas artimiausiu metu, o paskui savo žodį turėtų tarti G.Nausėda, kuris posėdyje nedalyvavo.

Gitanas Nauseda / BNS nuotr.
Gitanas Nauseda / BNS nuotr.

Kaip 15min sakė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, termino priimti sprendimui nėra, bet įprastai iki kelių savaičių užtrunka, kol dokumentai atsiranda ant Prezidento stalo.

Dar nežinodama galutinio atsakymo A.Reed pasidalino įspūdžiais po maždaug pusvalandį trukusio vizito Prezidentūroje ir susitikimo su Pilietybės reikalų komisija.

„Aš nežinau. Šiek tiek jaudinuosi, – lietuviškai prabilo ledo šokėja. – Bet buvo gerai. Tad pamatysime.“

– Allison, apie ką kalbėjotės? Gal laikėte kažkokį egzaminą?

– (Toliau atsakinėja lietuviškai) Ne. Aš išreiškiau savo nuoširdų norą tapti Lietuvos piliete. (Tęsia angliškai) Kalbėjau apie tai, kiek daug man tai reikštų. Manau, kad pokalbis praėjo gerai (juokiasi).

– Kiek daug tai jums reiškia?

– Tai reiškia viską (juokiasi). Pasakiau jiems, kad tai man reikštų visą pasaulį. Saulius palaikė mane pastaruosius aštuonerius metus. Mums abiem labai daug reikštų, jei galėtume kartu atstovauti Lietuvai bei abu būti lietuviai.

– (Klausimas lietuviškai) Matome, kad vis daugiau ir daugiau kalbate lietuviškai. Ar mokėtės papildomai?

– (Atsako lietuviškai) Taip, taip! Mokinuosi. Šiek tiek daugiau suprantu ir kalbu. (Tęsia angliškai) Tikiuosi, kad ateityje galėsiu dažniau per interviu kalbėti lietuviškai.

– Ar išgirdote gerų žinių per pokalbį?

– Ne, sužinosime vėliau, bet tikiuosi, kad pakankamai greitai. Jau ilgokai laukėme. Kad ir kokį sprendimą jie priims, mes su juo susitaikysime. Aš tikiuosi, kad jis bus pozityvus (juokiasi).

Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje
Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje

– Kiek ilgai gali užtrukti sprendimo priėmimas?

– Aš nežinau.

– Tai jau trečias kartas.

– Taip, jau trečias kartas. Bet galbūt trečias kartas bus laimingas – nežinau, ar toks pasakymas yra ir Lietuvoje (juokiasi). Mes tęsiame darbą, kurį mokame, t. y. šokame ant ledo. Tikimės, kad turėsime dar vieną labai sėkmingą sezoną. Dabar koncentruojamės į „Grand Prix“ turnyrus ir lauksime atsakymo.

– Jei atsakymas bus „ne“, ar bandysite dar kartą?

– Sunku pasakyti. Jei taip atsitiks, mes apie tai pasikalbėsime. Bet tai nepaveiks mūsų dalyvavimo kituose turnyruose, dalyvausime ten, kur esame susiplanavę dalyvauti. Niekas nepasikeis – darysime tai, ką mylime, t. y. šoksime ant ledo.

– Gal išmokote dar kažką lietuviško, pavyzdžiui, pagaminti kugelį ar šaltibarščius?

– (Juokiasi) Norėjau. Man labiausiai patinka jūsų medaus pyragas ir kibinai. Noriu išmokti, kaip juos gaminti. Bet nesu labai gera kepinių ruošime. Tačiau išmokau jūsų nacionalinį himną, repetuoju jį prieš miegą. Atradau ir kitų mažų dalykų bei esu aplankiusi daug vietų. Tai – nuostabūs atradimai.

– Ar komisijoje jūsų klausė specifinių klausimų?

– Jie klausė, kodėl aš noriu gauti pilietybę ir kiek man tai reikštų. Taip pat domėjosi, kiek esu įsitraukusi į lietuvišką bendruomenę tiek čia, tiek užsienyje. Lietuviai turi nuostabią bendruomenę Monrealyje, mes abu esame jos dalimi, aš prisijungiau prie mokyklos lietuvių kalba. Jie gražiai mane priėmė.

– Kaip, jūsų nuomone, pasikeitė jūsų situacija lyginant su ta, kuri buvo prieš trejus metus?

– Dabar tikrai turiu daugiau vilčių negu anksčiau. Anksčiau jie neprašė pokalbio su manimi, o dabar norėjo pasikalbėti asmeniškai, o tai yra dar vienas žingsnis link pozityvaus sprendimo. Labai vertinu galimybę išsakyti tai, kas yra mano širdyje, bei paaiškinti jiems, ką tai reikštų man ir mums. Labai vertinu tokią galimybę.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje
Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje

Dabar turi dvi pilietybes

A.Reed jau yra startavusi žiemos olimpinėse žaidynėse 2010 metais, kai atstovavo Sakartvelui, ant ledo šokdama su Otaru Japaridze.

Ledo šokėja teigė, kad nebeturi Sakratvelo pilietybės, o šiuo metu jai priklauso du pasai – amerikietiškas ir japoniškas pagal jos tėvų tautybes.

Atlikti olimpinį šokį su S.Ambrulevičiumi atstovaujant Lietuvai galimybė atsirastų 2026 metų pradžioje Italijoje vyksiančiose žiemos olimpinėse žaidynėse.

Kaip baigėsi kitos istorijos?

Iki šiol Lietuvai šokių ant ledo varžybose olimpinėse žaidynėse yra atstovavusios dvi mišrios poros.

Šaliai atgavus Nepriklausomybę mūsų šalies pasas buvo įteiktas rusei Margaritai Drobiazko, su Povilu Vanagu šokusiai penkeriose olimpinėse žaidynėse. G.Nausėda iš M.Drobiazko išimties tvarka suteiktą Lietuvos pilietybę atėmė pernai rugsėjį. Tai padaryti rekomendavo Pilietybės reikalų komisija, argumentuodama jos viešai reiškiamu palaikymu karą Ukrainoje vykdančiam Kremliaus režimui. M.Drobiazko yra apskundusi pilietybės atėmimo nutarimą, tad jos atvejį lapkritį turėtų nagrinėti Regionų administracinis teismas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Margarita Drobiazko
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Margarita Drobiazko

2014 metais olimpinėse žaidynėse Lietuvai su Deividu Stagniūnu atstovavo amerikietė Isabella Tobias, dėl šalies pilietybės išimties tvarka palaiminimo (ne pirmu bandymu) sulaukusi iš Dalios Grybauskaitės.

Alfredo Pliadžio nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas (2014 m. vasario 16 d.)
Alfredo Pliadžio nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas (2014 m. vasario 16 d.)

Kai po žaidynių D.Stagniūnas dėl traumos baigė karjerą, I.Tobias dar bandė patekti į 2018 m. žaidynes gavusi Izraelio pasą, bet nesėkmingai, nes Izraelio pilietybė nebuvo suteikta jos tuometiniam partneriui rusui Iljai Tkačenko.

Bendražygis laukia teigiamo atsakymo

Po A.Reed interviu savo įspūdžiais pasidalino ir ją atlydėjęs S.Ambrulevičius.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje
Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje

– Sauliau, kokio jūs atsakymo laukiate?

– Laukiam, kaip kas bus. Iš tiesų, pozityvesnės nuotaikos šį kartą. Buvo labai daug jaudulio, nes negalėjau būti kartu, ji su komisija turėjo būti viena. Mes visą laiką darome viską kartu varžybose, bet čia – ne varžybos. Buvo daug jaudulio, bet aš tikiu tuo, ką mes darome, tikiu Allison ir tikiu mūsų sporto žmonių idėja. Džiaugiamės, kad ji gavo progą kalbėtis tiesiogiai su žmonėmis. Žiūrėsime, kaip bus.

– Jūs įdedate labai daug pastangų į pilietybės siekį. Kaip tai atrodo?

– Viskas atėjo natūraliai. Kai pradėjome čiuožti, mes iš karto buvome Lietuvoje, nes Lietuva mano gimtinė, mano namai. Visą laiką atvažiuojame, gyvename pas mano šeimą, važinėjame po visą Lietuvą, ji gerai pritapo. Vasaras irgi leidžiame Lietuvoje, per tarpą tarp varžybų irgi grįžtame į Lietuvą, tad Lietuva jai tapo antrais namais. Grįžtame į Kauną, kur yra mano gimtinė, o ten ji laukiama kaip namuose. Viskas atėjo natūraliai, o kuo daugiau laiko praleidžiame, tuo su daugiau žmonių susipažįstame, daugiau kultūros pamatome, daug vietų. Nebuvo kažko priverstinio. Bandėme tą ir parodyti, kad tai mūsų gimtinė – ne tik mano, bet ir jos.

– Jeigu atsakymas būtų „ne“, ar bandytumėte dar kartą?

– Žinot, negalime pasakyti, kas kaip bus. Mes žiūrime, kaip dabar kas vyksta. Kai ateis laikas, žiūrėsime. Bet kol kas turime savo tikslus. Turime prižiūrėti tai, ką darome geriausiai, t. y. sportą, o kai ateis atsakymas, tada ir žiūrėsime.

Suprasti akimirksniu

  • Kas sudaro Pilietybės reikalų komisiją:
  • Respublikos Prezidento kanceliarijos Teisės departamento vyriausiasis specialistas pilietybės klausimais (Komisijos pirmininkas);Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Pilietybės reikalų skyriaus vedėjas (Komisijos pirmininko pavaduotojas);Respublikos Prezidento patarėjas teisės klausimais, Teisės departamento vadovas; Lietuvos Respublikos teisingumo viceministras; Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro pavaduotojas; Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos direktorius; Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius; Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento skyriaus viršininkas; Respublikos Prezidento kanceliarijos Teisės departamento vyriausiasis specialistas pilietybės klausimais (Komisijos sekretorius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento