Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos čiuožimo caraitės skandalo pėdomis: ką suteikia trimetazidinas?

Kamila Valijeva pasirodė ant ledo treniruotėje ketvirtadienį, bet jos likimas Pekino olimpinėse žaidynėse dar nėra aiškus, kai organizme buvo rasta trimetazidino. „Tai nėra preparatas, kurį išgeri netyčia“, – „Reuters“ komentavo buvęs WADA generalinis direktorius Davidas Howmanas.

Viena ryškiausių žiemos olimpinių žaidynių Pekine talenčių lieka sukaustyta nežinios.

Ji nekalbėjo su žiniasklaida po didžiausios audros Pekino olimpinėse žaidynėse, prasidėjusiose prieš savaitę.

15-metė Rusijos čiuožėja praėjusį savaitgalį padėjo iškovoti komandinių varžybų auksą Rusijos olimpinio komiteto komandai, atlikusi keturgubą šuolį – toks triukas atliktas pirmą kartą per olimpinių žaidynių istoriją.

Tačiau medaliai vis dar neįteikti Rusijos čiuožėjams, vis dar neaišku, ar K.Valijeva galės startuoti kitą savaitę asmeninėse varžybose, kuriose laikoma favorite tapti olimpine čempione.

Trečiadienį insidethegames.biz paskelbė, kad Rusijos atletės organizme rasta uždrausta medžiaga, o netrukus paaiškėjo, kad tai yra trimetazidinas.

Rusijoje, kuri Pekine varžosi be savo vėliavos ir himno dėl anksčiau skirtų sankcijų, skirtų ankstesnės dopingo sistemos šalyje, iškart atsirado daug užtarėjų.

„Valijevą reikia palaikyti! Ši sportininkė nusipelnė susižavėjimo“, – skelbė antraštė „Sport-express“. Sporto dienraštis trečiadienį skelbė, jog čiuožėja bus diskvalifikuota, o iš komandos atimtas auksas, bet paskui atsiprašė skaitytojų, nes informacija dar nėra patvirtinta.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva

Rusijos valstybės ir sporto vadovai nuosekliai neigė dopingo ydą šalyje, o dailusis čiuožimas yra ypač svarbus rusams – pastaruoju metu šiame sporte žibėjo daug talentingų atlečių, be to, pasirodymams ant ledo ir vidinėms sportininkių bei trenerių intrigoms daug dėmesio skirdavo spauda.

Jei iš K.Valijevos ir Rusijos komandos būtų atimtas aukso medalis, tai būtų dar vienas ypač skaudus smūgis dopingo dėmių išmargintam šalies veidui.

Dabar populiarus žurnalistas Vasilijus Konovas, dirbantis prodiuseriu Rusijos sporto kanale „Mač TV“, nenurodydamas šaltinių, teigė, kad teigiamas testas patvirtintas prieš du mėnesius iki žaidynių.

„Trimetazidinas nepadeda sportininkui jokiu būdu. Visiškai, – tikino V.Konovas. – Tai buvo rasta mėginyje gruodį. Mažas kiekis. Nieko nebuvo mėginiuose prieš tai ir po to.

Nėra prasmės vartoti dopingą. Ne! Širdies veiklai skirtas preparatas nepadeda geriau pasirodyti. Palikite Kamilą ramybėje.“

Buvusi Rusijos čiuožėja Tatjana Volosožar, laimėjusi du aukso medalius 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse, kuriose buvo nustatytos šeimininkų manipuliacijos dopingo mėginiais, irgi stojo į jaunos tėvynainės pusę.

Pasitelkdama grotažymę „Ašniekadanepatikėsiu“, ji pasiuntė paramos ženklą K.Valijevai ir sulaukė daug patiktukų instagrame, tarp jų ir iš pačios 15-metės čiuožėjos.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva

Trimetazidinas (TMZ) padidina širdies kraujotaką ir riboja staigius kraujospūdžio svyravimus.

Įprastai šis vaistas vartojamas anginai gydyti – sumažina krūtinės skausmą, pralaisvina kraujo tekėjimą į širdį, bet gali suteikti naudos ir sportininkui. Teigiama, kad potencialiai tai gali pagerinti atleto pasirodymą, nes paaukština širdies plakimo tankį ilgesnį laiką.

„Pagal farmacijos žinias ir TMZ veiksmingumą, TMZ gali pagerinti fizinį efektyvumą, ypač ištvermės sporte“, – yra parašyta mokslininkų išvadose 2014 metų dokumentuose, kada buvo nagrinėjami įtarimai dėl Lenkijos sportininkų trimetazidino vartojimo.

Tarp sportininkų bene garsiausias trimetazidino vartotojas – Kinijos plaukimo superžvaigždė Sun Yang'as. Buvęs Dano Rapšio varžovas, olimpinis plaukimo čempionas ir pasaulio rekordininkas buvo diskvalifikuotas keturiems mėnesiams dėl šios medžiagos 2014 metais.

„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas
„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas

Trimetazidinas kaip vaistas nėra patvirtintas JAV, o Antidopingo agentūros (WADA) draudžiamų medžiagų sąraše yra nuo 2014 metų.

„Tai nėra preparatas, kurį išgeri netyčia, ne kažkas, ką įprastai vartoji, ir ne kažkas, ką įprasta rekomenduoti 15-mečiui“, – „Reuters“ komentavo buvęs WADA generalinis direktorius Davidas Howmanas.

Jis teigė, jog klausimas ypač opus Tarptautiniam olimpiniui komitetui ir Tarptautinei čiuožimo federacijai. Organizacijos dar neišplatino oficialios pozicijos dėl K.Valijevos ir Rusijos komandos titulo likimo.

„Didžiausias košmaras bet kuriai sporto organizacijai varžytis ir sužinoti apie teigiamą atleto testą per olimpines žaidynes, – sakė D.Howmanas. – Labai neįprasta, kad teigiamo testo žinia paaiškėjo tarp varžybų ir medalių ceremonijos. Įprastai tokioje pozicijoje sportininkas būtų iškart diskvalifikuotas, bet taip dar neatsitiko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas