Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryškiausios Pekino olimpiados žvaigždės: nuo modelio iki „skraidančio pomidoro“

Nuo gražuolės čempionės, dirbančios modeliu, iki legendų, pasiruošusių sukurti naują sporto istoriją – Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse išvysime ne vieną superžvaigždę. Kurios iš jų ryškiausios?
/ „Scanpix“ nuotr.

Kamila Valijeva (dailusis čiuožimas)

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva

15-metė olimpinių žaidynių favoritė. Dailiojo čiuožimo fenomenas iš Rusijos pernai laimėjo pasaulio jaunių čempionatą, o šiemet jau ir Europos suaugusiųjų.

Viena iš nedaugelio moterų pasaulyje, žiūrovus žavinčių keturgubais ir trigubais šuoliais vienoje programoje. K.Valijevai priklauso taškų pasaulio rekordas, jei ji nelaimės aukso Pekine – tai prilygs sensacijai.

Ha‘nyū Yuzuru (dailusis čiuožimas)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ha‘nyū Yuzuru
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ha‘nyū Yuzuru

Dailiojo čiuožimo legenda. H.Yuzuru yra pirmasis azijietis, laimėjęs aukso medalį asmeninėse vyrų varžybose.

Japonijos superžvaigždė pirmą sykį tai padarė 2014-aisiais Sočyje. Tada – pakartojo 2018-aisiais Pjongčange. Jei H.Yuzuru apgins savo titulus, jis pakartos istoriją – iki šiol vieninteliam tai pavyko legendiniam švedui Gillisui Grafstromui (1920, 1924 ir 1928 metais).

Chloe Kim (snieglenčių sportas)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chloe Kim
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chloe Kim

Jauniausia olimpinė čempionė ant snieglentės. Tai, ką 17-metė amerikietė, kilusi iš Pietų Korėjos, iškrėtė praėjusiose žaidynėse – buvo kažkas iš kito pasaulio.

Akinantis šou ir patys sudėtingiausi triukai. Ch.Kim akimirksniu tapo megažvaigžde. Į Pekiną ji keliauja tik aukso, po Pjongčango olimpiados vėliau dukart apgynusi savo titulus pusvamzdžio rungtyje ir pasaulio čempionatuose.

Francesco Friedrichas (bobslėjus)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Francesco Friedrichas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Francesco Friedrichas

Žmogus – aukso medalių mašina. 31-erių vokietis jau dabar vadinamas geriausiu visų laikų bobslėjininku, nors sustoti dar tikrai nežada.

F.Friedrichas varžosi dviviečių ir keturviečių ledrogių (bobslėjaus) varžybose ir nuo 2017-ųjų laimi viską – 10 pasaulio čempionatų bei 2 olimpinius aukso medalius. Niekas, kas nebus pagamintas iš aukso, F.Friedrichui netiks ir Pekine.

Natalie Geisenberger (rogučių sportas)

„Scanpix“ nuotr./Natalie Geisenberger
„Scanpix“ nuotr./Natalie Geisenberger

Rogučių sporte varžosi visi, bet laimi – vokiečiai. 42 olimpinius apdovanojimus vien šioje rungtyje iškovojusi šalis turi tokias žvaigždes kaip Felixas Lochas, Tobias Wendlas ir Tobias Arltas, bet ryškiausia iš visų – 33-ejų N.Geisenberger. 4 kartus olimpinė, 6 – Europos ir 9 – pasaulio čempionė.

Įdomiausia, kad tituluota vokietė rimta svarstė galimybė nevykti į Pekiną. Jai nepatiko maistas ir tai, kaip organizatoriai kovojo su COVID-19 pandemija per repeticines varžybas lapkričio mėnesį. Galiausiai organizatoriams pavyko įtikinti rogučių sporto žvaigždę, kad per olimpines žaidynes jokių rūpesčių nekils.

Mikaela Shiffrin (kalnų slidinėjimas)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mikaela Shiffrin
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mikaela Shiffrin

Ryškiausia kalnų slidinėjimo žvaigždė. Amerikietei dar tik 26-eri, o jos sąskaitoje jau 73 laimėti pasaulio taurės etapai. 10 iš jų – vien šiemet. M.Shiffrin atsilieka tik nuo legendinės Lindsey Vonn (82 laimėjimai per visą karjerą).

Amerikietė jau turi du olimpinius aukso medalius, tačiau tai, ką ji ruošiasi padaryti Pekine, gali priblokšti visus – M.Shiffrin varžysis net penkiose rungtyse.

Eileen Gu (akrobatinis slidinėjimas)

„Scanpix“ nuotr./Eileen Gu
„Scanpix“ nuotr./Eileen Gu

Olimpinių žaidynių veidas. 18-metė Eileen Gu ryškiai spindi ne tik akrobatinio slidinėjimo trasose, bet ir spragsint fotografų blykstėms – jaunoji atletė yra žinomas modelis.Amerikiečio ir kinės šeimoje Kalifornijoje gimusi sportininkė 2019-aisiais nusprendė atstovauti nebe JAV, o Kinijai. E.Gu Pekine pretenduos į ne vieną aukso medalį – ji yra pasaulio čempionė akrobatinio nusileidimo ir pusvamzdžio rungtyse.

Suzanne Schulting (greitasis čiuožimas trumpuoju taku)

„Scanpix“/AP nuotr./Suzanne Schulting
„Scanpix“/AP nuotr./Suzanne Schulting

„Oranžiniai“ greitajame čiuožime dominavo ne vienerius metus, bet ne rungtyse trumpuoju taku. Kol nepasirodė S.Schulting.

2018-aisiais Pjongčange ji laimėjo Nyderlandams pirmąjį olimpinį aukso medalį tarsi vėjas nuskriejusi į finalą moterų 1000 metrų finale, o į Pekiną atvyksta su dar didesnėmis ambicijomis – pernai pasaulio čempionate ji pasipuošė penkiais aukso medaliais.

Ireen Wüst (greitasis čiuožimas)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ireen Wüst
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ireen Wüst

S.Schulting tautietė, į Pekiną atvykstanti sukurti istorijos. Niekas iki šiol nei vasaros, nei žiemos žaidynėse nėra laimėjęs aukso medalio penkiose olimpiadose iš eilės. 35-erių I.Wüst gali tapti pirmąja. Jos trofėjų lentynoje iš viso blizga net 11 olimpinių medalių – tai Nyderlandų ir greitojo čiuožimo rekordai.

Istorinį pasiekimą Pekine vaikysis ir kita olandų legenda Svenas Krameris. 35-erių atletas jau paskelbė, kad po šio sezono kabins pačiūžas ant vinies, tačiau Pekine jis gali laimėti auksą 5000 m rungtyje ketvirtą sykį iš eilės. Lengva nebus, nes teks varžytis su pasaulio rekordininku švedu Nilsu van der Poelu.

Shaunas White‘as (snieglenčių sportas)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Shaunas White'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Shaunas White'as

Geriausias snieglentininkas Žemėje. 35-erių amerikiečiui tai bus penktosios ir greičiausiai paskutinės olimpinės žaidynės.

„Skraidančio pomidoro“ pravardę dėl ilgų raudonų plaukų užsitarnavęs Sh.White‘as šiais laikais po šalmu slepia gerokai trumpesnę šukuoseną, bet savo įgūdžių neprarado – jis jau turi tris aukso medalius pusvamzdžio rungtyje.

Erin Jackson (greitasis čiuožimas)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Erin Jackson
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Erin Jackson

Pasaulio reitingo lyderė, kurios neturėjo būti Pekine. 29-erių amerikietė paslydo atrankos varžybose JAV ir finišavo tik trečia, neiškovodama tiesioginio bilieto į olimpiadą.

Tačiau E.Jackson yra didžiausia moterų 500 metrų rungties favoritė – pirma pagal reitingą pasaulyje, ir komandos draugė Brittany Bowe nusprendė pasiaukoti – užleisti savo vietą E.Jackson.

Mikaëlas Kingsbury (gūbrinis slidinėjimas)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mikaëlas Kingsbury
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mikaëlas Kingsbury

Ryškiausia ir tituluočiausia mogulo, gūbrinio slidinėjimo, žvaigždė. Jam priklauso daugybė šios rungties rekordų – daugiausia medalių (11), tarp jų – ir aukso (6), pasaulio čempionatuose (11) ir daugiausia pergalių (71) bei prizinių vietų (101) pasaulio taurės etapuose.

29-erių kanadietis į Pekiną atvyksta ginti olimpinių ir pasaulio čempionų titulų. Jis tiesiog nežino, ką reiškia pralaimėti.

Jarlas Magnusas Riiberis (šiaurės dvikovė)

„Scanpix“ nuotr./Jarlas Magnusas Riiberis
„Scanpix“ nuotr./Jarlas Magnusas Riiberis

Ne tokia populiari ar žinoma sporto šaka Lietuvoje, bet 24-erių norvegas turėtų būti tas, su kuriuo turėtumėte susipažinti pirmuoju. Į Pekiną jis atvyksta kaip 2018-ųjų Pjongčango vicečempionas, o pasaulio čempionatuose jau yra nuraškęs 4 aukso medalius.

Šiaurės dvikovę sudaro dvi rungtys – šuoliai su slidėmis ir slidinėjimas. Tai vienintelė sporto šaka – ir žiemos, ir vasaros olimpiadose, kurioje negali varžytis moterys.

Charlotte Kalla (slidinėjimas)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charlotte Kalla
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charlotte Kalla

Geležinė 34-erių švedė į Pekiną atvyksta ketvirto aukso medalio. Jau dabar ji yra tituluočiausia visų laikų Švedijos slidininkė – savo kolekcijoje turi 9 olimpinius medalius (pasaulio čempionatuose – dar 13).

Ch.Kalla jau pranešė, kad šios žaidynės jai bus paskutinės, bet nenustebkite, jei savo legendos statutą ji įtvirtins dar vienu triumfu.

Johannesas Bø (biatlonas)

„Scanpix“ nuotr./Johannesas Boe
„Scanpix“ nuotr./Johannesas Boe

Šiuo metu jam tiesiog priklauso vyrų biatlonas. Kai karjeras baigė prancūzas Martinas Fourcade‘as, o dar seniau ir kitas norvegas Ole Einaras Bjørndalenas, 28-erių J.Bø dominuoja ne mažiau nei minėtos biatlono legendos.

Paskutinius trejus metus jis laimėjo didžiąją krištolo taurę – ją gauna geriausias pasaulio biatlonininkas. 2018-aisiais Pjongčange jis jau laimėjo tris olimpinius medalius (vieną aukso), o Pekine neabejotinai norės daugiau.

Parengta pagal olympics.com, ABC.net ir theaustralian.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas