Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalį galimybė slidininko kailyje pasijusti kiekvienam iš mūsų – Ignalinoje vyks slidinėjimo varžybos mėgėjams

Žiemos olimpiados uždarymą slidinėjimo bendruomenė paminės slidinėjimo renginiais Ignalinoje. Inspiruoti savo tautiečių ir kitų šalių sportininkų pasirodymų olimpinėse žaidynėse, lietuviai vasario 19-20 d. patys galės pasitikrinti savo jėgas Lietuvos žiemos sporto centro trasoje.
Lietuvos žiemos sporto centro trasa š.m. vasario 13 d.
Lietuvos žiemos sporto centro trasa š.m. vasario 13 d. / A.Leškevičiaus nuotr.

Čia vyks „Skigo Maratonas“. Programoje numatytos varžybos tiek klasikiniu, tiek laisvu stiliumi, o distancijos nuo 1 km. mažiausiems iki 37,5 km. stipriausiems. Tiesa, pačių stipriausių Lietuvos slidininkų šiose varžybose nepamatysime – jie dar nebus sugrįžę iš OŽ. Tuo tarpu organizatoriai tikisi sulaukti svečių iš artimiausių kaimynų: Lenkijos ir Latvijos.

Tikisi, kad Ignalinoje slidinės iki kovo pabaigos

Nepaisant to, kad į šalį nenumaldomai beldžiasi pavasaris ir didžiojoje Lietuvos dalyje slidinėjimui tinkamos dangos neliko, Ignalina gyvena žiemos ritmu: sniego danga padengti miškai ir pievos.

Pilnu pajėgumu veikia kalnų ir lygumų slidinėjimo trasos. Slidinėjimu besidomintys žino, kad Ignalinos krašte sniegas laikosi ilgiau nei likusioje šalies dalyje. Artėjant pavasariui, Lietuvos aukštumose įsikūrusioje Ignalinoje dažnai laikosi kiek žemesnė nei kitur temperatūra. Be to, Lietuvos žiemos sporto centras turi įrangą, leidžiančią gaminti dirbtinį sniegą ir taip užtikrinti reikiamą sniego dangos storį visą žiemos sezoną. Pavyzdžiui, Ignalinoje numatytos FIS (tarptautinės slidinėjimo federacijos) lygumų slidinėjimo varžybos, turinčios vykti š.m. kovo 12-13 dienomis. Pasak LŽSC administruojančios įmonės vadovo Andriaus Leškevičiaus, Ignalinoje yra įprasta slidinėjimo sezoną tęsti iki kovo mėnesio pabaigos. Tai lemia ne tik turima sniego gaminimo įranga.

Turbūt daugelis lygumų slidinėjimo mėgėjų yra girdėję apie Ignalinos Ažušilės kraštovaizdžio draustinį, o tiksliau – jame esančią kalvą, kurioje, dėl susidariusio mikroklimato sąlygų, temperatūra žiemą būna 0,5-1 laipsniu žemesnė, nei LŽSC bazėje. Dažnas atvejis, kai Ignalinoje lyja, o vos už 2 km. esančios Ažušilės kalvoje – sninga. Todėl dažnas atvejis, kai lygumų slidinėjimo sezoną Lietuvoje mėgėjai slidininkai pirmiausia atidaro šios kalvos viršūnėje esančioje trasoje. Dėl tų pačių priežasčių per sezoną sniego čia susikaupia daugiau nei pačioje Ignalinoje, ir jis ilgiau išsilaiko. Todėl Andrius Leškevičius puoselėja viltį, kad balandžio 1-osios dienos proga galbūt pavyks kada kokį pokštą su slidėmis čia surengti, pavyzdžiui, super sprinto lenktynes.

A.Leškevičiaus nuotr./Lietuvos žiemos sporto centro trasa š.m. vasario 13 d.
A.Leškevičiaus nuotr./Lietuvos žiemos sporto centro trasa š.m. vasario 13 d.

Net jei šiemet pirmą kartą išbandei slides – esi laukiamas maratone

Ateinantį savaitgalį vyksiančio „Skigo Maratono“ vienas organizatorių, buvęs profesionalus lygumų slidininkas Marijus Rindzevičius teigia, kad renginys pirmiausia orientuotas į slidinėjimo mėgėjus.

Būtent jiems, o ne profesionaliai sportuojantiems, Lietuvoje trūksta renginių, kuriuose galėtų tarpusavyje pasivaržyti ar pabandyti mesti iššūkį tikriems sportininkams. Kad būtų daugiau azarto ir emocijų, varžybos abi dienas vyks masinio starto principu. Toks formatas labai patrauklus varžybas gyvai stebintiems žiūrovams, dalyvių šeimos nariams ar draugams.

Pirmą dieną varžybos vyks klasikiniu stiliumi. Distancijos nuo 1 km. vaikams iki 10 km. veteranams. Antrą dieną, Sekmadienį, po 9 metų pertraukos, vyks prestižinės varžybos ilgoje distancijoje laisvu stiliumi, kuriose savo ištvermę ir jėgas galės pasitikrinti visi reguliariai sportuojantys slidinėjimo mėgėjai. Tiesa, planuota trasa, dėl nepalankių orų prognozių, sutrumpinta vyrams nuo planuotų 50 km. iki 37,5 km., moterims nuo 30 iki 22,5 km. Tuo pat metu taip pat bus duotas startas „Skigo Mėgėjų Maratonui“, kuriame 15 km. distanciją kviečiami įveikti visi, kurie turi bent kažkokį lygumų slidinėjimo inventorių. Vieniems, tai galbūt bus pirmoji pažintis su tikra lygumų slidinėjimo trasa, kitiems – pirmą kartą gyvenime įveikti 15 kilometrų.

A.Leškevičiaus nuotr./Lietuvos žiemos sporto centro trasa š.m. vasario 13 d.
A.Leškevičiaus nuotr./Lietuvos žiemos sporto centro trasa š.m. vasario 13 d.

Nesvarbu, jei tik šiemet pirmą kartą išbandei lygumų slides – šis maratonas skirtas tau! Į renginį adresu www.skigo.lt registruotis dar galima iki ketvirtadienio vakaro. O žingeidžiausieji po maratono papildomai galės sudalyvauti slidžių ruošimo seminare ir susipažinti su slidžių ruošimo pagrindais.

VIDEO: SKIGO cross-country ski marathon 2013 03 17, Ignalina (Lithuania)

Renginio programa ir varžybų nuostatai čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas