Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taip būna tik Rusijos čempionate: čiuožėjų kova už būvį ir istoriniai šuoliai

Kai Katalikų pasaulis švenčia Kalėdas, geriausi Rusijos čiuožėjai tradiciškai stoja į kovą vienose sunkiausių sezono varžybų. Sausakimša arena, beprotiška konkurencija ir grumtynės dėl vietos rinktinėje dar kartą įrodo, kad Rusijos dailiojo čiuožimo čempionatas prilygsta Europos ir pasaulio čempionatams. Ką jau kalbėti apie moterų kategoriją, Rusijoje net vadinamą „čiuožėjų skerdynėmis“.
Rusijos dailiojo čiuožimo atstovės J.Medvedeva, J.Radionova ir A.Pogorilaja
Rusijos dailiojo čiuožimo atstovės J.Medvedeva, J.Radionova ir A.Pogorilaja

Pasaulyje nėra kitos tokios šalies, kurios nacionalinės pirmenybės savo lygiu, susidomėjimu ar konkurencija prilygtų Rusijai. Daugelis Rusijos čiuožėjų prisipažįsta – ne Europos, ar pasaulio čempionatai jiems sunkiausi. Sunkiausia laimėti išlikimo mūšį Rusijos čempionate. Jei užlipi ant pjedestalo, džiaugiesi ne tik medaliu. Svarbiausias tikslas – patekti į rinktinę, nes tik tada atsiveria kelias į Europos ir pasaulio čempionatus. Visas būsimo sezono likimas sprendžiasi per vienas varžybas. Ir tos varžybos yra nacionalinės pirmenybės.

Aršiausias mūšis – tarp moterų

Šių metų Rusijos čempionatas pažėrė neįtikėtinų rezultatų ir staigmenų. Kovą dėl medalių lydėjo ašaros, sensacingi pasirodymai, nusivylimai ir... naujas pasaulio rekordas.

Jevgenija Medvedeva „daužė į šipulius“ rekordus ir fiksavo naujas aukštumas dailiajame čiuožime. Maža to, ji pirmoji moterų čiuožimo istorijoje atliko 3-3-3 šuolių kombinaciją. Tiesa, tai virto savotišku kuriozu – pagal taisykles ši kombinacija nebuvo įskaityta. „Padariau tą specialiai. Specialiai!“ – sušuko J.Medvedeva baigusi pasirodymą. Vėliau tai sukėlė diskusijų bangą ir raginimus keisti taisykles, kad tokios, kaip Medvedeva galėtų pakelti čiuožimą į naują lygį. Septynių šuolių, tarp jų trijų kombinacijų lyderėms neužtenka – jos pajėgios atlikti dar daugiau elementų, nei dabar yra privaloma pagal taisykles.

Nepriekaištingai pasirodžiusi Rusijos čempionate, 17-metė apgynė titulą. J.Medvedeva iš viso surinko 233,57 balus. Ši tamsiaplaukė čiuožėja fenomenali. Ir tai akivaizdu.

VIDEO: J.Medvedevos pasirodymas

Jeigu abejojančių, kad pirmąją vietą iškovos J.Medvedeva buvo nedaug, tai kam atiteks sidabras ir bronza, nuspėti buvo neįmanoma. Konkurencijos mūšis buvo beprotiškas. Dėl medalių kovojo mažiausiai šešios pasaulio čiuožimo elitui priklausančios čiuožėjos.

Tokių tituluotų čiuožėjų nerastumėte jokiame kitame nacionaliniame čempionate. Nenuostabu, kad šias varžybas per Kalėdas stebėjo tūkstančiai žmonių. Atlaikyti spaudimą ir neklysti – tokia užduotis užgulė dar visai jaunų, bet jau labai garsių čiuožėjų pečius.

Sunku patikėti, bet pastarųjų dvejų metų Europos ir pasaulio čempionato prizininkės Jelena Radionova ir Ana Pogorilaja liko be apdovanojimų. Ir tai yra geriausias įrodymas, kaip sunku nugalėti Rusijos čempionate. Šias tituluotas aštuoniolikmetes čiuožėjas nuo podiumo nustūmė dar jaunesnės kartos atstovės –keturiolikmetė Alina Zagitova ir šešiolikmetė Maria Sotskova.

J.Radionova liko penkta ir artėjantį sezoną liks be aukščiausių tarptautinių varžybų. Kur kas labiau pasisekė A.Pogorilajai – ji užėmė ketvirtą vietą, bet kadangi A.Zagitovai dar tik keturiolika ir ji negali startuoti tarptautinėse suaugusiųjų varžybose, jos vietą rinktinėje užims Ana.

Bet A.Zagitova pasiuntė rimtą signalą varžovėms. Ji yra tikra „bomba“, – jaunėlę apibūdino garsiausia Rusijos trenerė ir varžybas komentuojanti Tatjana Tarasova.

Trigubus šuolius, kaip riešutus gliaudanti Zagitova pagal techninius elementus pralenkė net J.Medvedevą. Ji surinko 221,21 balo. Tokio amžiaus čiuožėjai tai sunkiai suvokiami skaičiai.

VIDEO: A.Zagitovos pasirodymas

Sunku patikėti, kas jau nebe pirmus metus vyksta moterų kategorijoje. Jei geriausia Lietuvos čiuožėja Aleksandra Golovkina turėtų grumtis Rusijos čempionate, ji neturėtų šansų patekti net į dešimtuką. Į Rusijos dešimtuką nepatektų net pusė Europos ar pasaulio čempionato dalyvių. O iš to dešimtuko „laimingosios“ būna tik trys, nes tik tiek vietų Rusija turi tarptautinėse varžybose.

Galutinė Rusijos čempionato rikiuotė:

1. J. Medvedeva 233.57
2. A. Zagitova 221.21
3. M. Sotskova 219.90
4. A. Pogorilaja 215.62
5. J. Radionova 209.24
6. S. Konstantinova 200.19
7. A. Gubanova 197.26
8. E. Tuktamyševa 194.52
9. S. Samodurova 192.16
10. A. Fedičkina 189.57

VIDEO: Visų čiuožėjų pasirodymai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito