Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai žaidynėse raginami vengti kontaktų su rusais: „Nesame geriausi draugai“

Šiandien oficialiai startavusiose Pekino olimpinėse žaidynėse dalyvauja ir Ukrainos sportininkai, kurių šalyje tvyro įtampa dėl galimos Rusijos karinės invazijos.
Ukrainos delegacija Pekino olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje
Ukrainos delegacija Pekino olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijai tankinant karines pajėgas prie Ukrainos sienos ir užimtose Krymo bei rytinės Ukrainos teritorijose, 45 ukrainiečių atletai ruošiasi žiemos olimpinių žaidynių startams.

Pekine jau įsikūrė ir 212 Rusijos olimpinio komiteto sportininkų, tačiau ukrainiečiams nuo jų, kaip ir nuo kitų rusų, patarta laikytis atokiai.

Ukraina savo atletams prieš išvyką į Pekiną patarė ten, kur įmanoma, vengti Rusijos atstovų bei apmokė, kaip elgtis tuo atveju, jei iš pastarųjų pasitaikys provokacijų.

„Nesame geriausi draugai, – apie ryšį su rusais „Reuters“ sakė Ukrainos bobslėjininkė Lidija Hunko. – Leidžiame laiką su savo komandą, o su rusais nekontaktuojame.“

Anot jos, sportininkų darbas olimpinėse žaidynėse yra laimėti medalius ir išdidžiai atstovauti savo šaliai, o ne pelnytis politinius taškus.

L.Hunko teigimu, nors ji negirdėjo apie incidentus, kilusius tarp ukrainiečių ir rusų sportininkų, išaugusi įtampa dėl galimos Rusijos invazijos į jos šalį neabejotinai paveikė Ukrainos olimpiečius.

„Situacija Ukrainoje paveikė mus, nes visi turime šeimas, turime draugus. Be abejo, kiekvieną žmogų vertiname atskirai, tačiau tai vis tiek palieka žymę“, – kalbėjo Ukrainos sportininkė.

Situacija Ukrainoje paveikė mus, nes visi turime šeimas, turime draugus.

Apskritai, ukrainiečiai nėra linkę šnekėti apie situaciją jų gimtojoje šalyje. Šalies tautinis olimpinis komitetas paprašė žurnalistų Pekine neklausinėti ukrainiečių apie politiką, teigdami, kad tai „priverčia sportininkus emociškai prarasti žemę po kojomis“.

Paprašytas apibūdinti situaciją savo gimtajame mieste Charkove, kuris yra šiaurės rytų Ukrainoje, ledo šokėjas Maksimas Nikitinas greitai pakeitė temą į tai, kokį maistą gauna olimpiniame kaimelyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos delegacija Pekino olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos delegacija Pekino olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje

Tuo tarpu dailiojo čiuožimo atstovas Ivanas Šmuratko išvengė klausimų apie nuotaikas Ukrainoje, teigdamas, kad į olimpines žaidynes atvyko pasirodyti kuo geriau.

Politinių klausimų Pekine sulaukia ir su savo šalies vėliava dėl dopingo skandalų negalintys varžytis rusai.

Rusų greitojo čiuožimo atstovas Semionas Elistratovas, 2018 m. olimpinėse žaidynėse iškovojęs bronzą, treniruotėje įsibėgėjo su ukrainiečio Oleho Handėjaus pagalba, o vėliau teigė nejaučiantis būsimam varžovui neigiamų jausmų.

„Palaikome draugiškus santykius. Olehas visada man sako: „nekreipk į tai dėmesio, tai – politika“, – Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė S.Elistratovas.

Tuo tarpu Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas pareiškė, kad „jo šalis nuoširdžiai džiaugsis ir pasveikins ukrainiečius, jei šie iškovos medalius 2022 m. žaidynėse“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas