Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Matijošaitis dėl čiuožimo čempionato kritikuoja valdžią: „Šita Vyriausybė į Kauno pusę nežiūri“

„Nieko naujo, ne pirmas kartas“, – 15min paklaustas, ką mano apie tai, kad Nacionalinė sporto agentūra bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dar neatrado pinigų ir neaišku, ar atras, šiuo metu Kaune vykstančiam istoriniam Europos dailiojo čiuožimo čempionatui, pareiškė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis. Paaiškėjo, kiek šiam renginiui pasiryžusi skirti pati savivaldybė.
Visvaldas Matijošaitis ir Europos dailiojo čiuožimo čempionatas
Visvaldas Matijošaitis ir Europos dailiojo čiuožimo čempionatas / 15min koliažas

Kauno miesto savivaldybė prisideda finansiškai prie čempionato organizavimo, tačiau tikslios skirtos sumos prieš pat čempionato startą Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas Vytautas Jasutis įvardyti negalėjo – viskas neva dar skaičiuojama.

„Skirs tiek, kiek reikia, kiek kainuos „Žalgirio“ arena. Neaiškūs arenos nuomos kaštai, elektra ir pan. Nėra aiški suma. Bet savivaldybė padengs viską“, – patikino Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vytautas Jasutis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vytautas Jasutis

O štai iš Nacionalinės sporto agentūros ir ją valdančios Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos federacija negavo finansavimo, – tvirtino V.Jasutis.

Jis kaltino Nacionalinę sporto agentūrą, o šios atstovė užsiminė apie menkas federacijos pastangas.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos paaiškinimas:
  • Lietuvos čiuožimo federacija, kaip ir kitos šalies sporto organizacijos, gali gauti valstybės finansavimą savo rengiamoms tarptautinėms aukšto meistriškumo sporto varžyboms.
  • Lietuvos sporto šakų federacijų Lietuvoje rengiamas tarptautines aukšto meistriškumo sporto varžybas valstybė iš dalies finansuoja konkurso būdu. Federacijoms žinoma, kad kasmet skelbiamame konkurse dalinis finansavimas yra skiriamas einamaisiais metais vyksiančioms ar jau tais metais įvykusioms varžybomis.2024 m. vyksiančių varžybų finansavimo konkursas paskelbtas sausio 4 d., sporto šakų federacijų ir organizacijų paraiškos priimamos iki vasario 2 d., konkursą administruoja Nacionalinė sporto agentūra. Europos dailiojo čiuožimo čempionatą rengianti Lietuvos čiuožimo federacija gali pretenduoti į dalinį valstybės finansavimą ir gauti jį kaip kompensaciją už įvykusias varžybas.
  • Šiandien Lietuvos čiuožimo federacija Nacionalinės sporto agentūros paskelbtam dalinio finansavimo konkursui paraiškos dar nebuvo pateikusi ir pageidaujamos sumos neįvardijo.
  • Konkurso būdu finansuojamoms tarptautinėms aukšto meistriškumo sporto varžyboms didžiausia skiriama suma vienam pareiškėjui siekia 500 tūkst. eurų. Tarptautinėms aukšto meistriškumo varžybų konkursui numatyta 1 mln. eurų.
  • Pasak Nacionalinės sporto agentūros, šiemet konkursas paskelbtas anksčiau. Paprastai šiam konkursui paraiškų pateikiama už bemaž dvigubai didesnę sumą nei numatytas finansavimas. Todėl dalis paraiškų būna nefinansuojama ar skiriamas mažesnis finansavimas.Yra buvę, kad Vyriausybė atskiru sprendimu skiria finansavimą rengti tam tikras tarptautines varžybas Lietuvoje, bet tokie procesai užtrunka, tam reikia vertinimo, valstybės biudžeto planavimo. Lietuvos čiuožimo federacija savo iniciatyvos su valstybe nederino, iš anksto dėl finansavimo nesikreipė.

Latvių dėmesys

15min sužinojo, kad Kauno miesto savivaldybė šiam renginiui yra numačiusi skirti 242 tūkst. eurų.

Kaip teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjas Tadas Vasiliauskas, renginio organizatorių savanoriai čempionato metu nemokamai naudojasi Kauno viešuoju transportu. Taip pat skirtas papildomas viešasis transportas žmonių išvežimui po renginių nuo „Žalgirio“ arenos prieigų. Tai taip pat prisidėjimo forma.

„Prieš savaitę į čempionato renginius parduota 30 tūkst. bilietų. Tikimės, kad skaičius padidės iki 40 tūkst.

76 proc. pirkėjų yra lietuviai. Likę 24 proc. yra iš kitų šalių, o net 8 proc. (iš 24 proc.) sudaro latviai“, – įdomią statistiką pateikė savivaldybės atstovas.

Jis taip pat pakvietė dailiojo čiuožimo gerbėjus, ir ne tik, į Lietuvos sporto muziejaus paruoštą parodą, skirtą Lietuvos dailiojo čiuožimo istorijai ir šios gražios sporto šakos pergalėms pažymėti. Šiemet Lietuvos dailusis čiuožimas mini 100-metį.

Savivaldybė šiam renginiui yra numačiusi skirti 242 tūkst. eurų.

Parodoje eksponuojamos tarpukario ir šiuolaikinės nuotraukos, pačiūžos, apdovanojimai. Parodą galite aplankyti adresu Kauno Muziejaus g. 7.

V.Matijošaitis kritikuoja Vyriausybės požiūrį

Paklaustas, ką mano apie tai, kad Kauną ir visą Lietuvą Europoje ir pasaulyje reprezentuojantis čempionatas dar nesulaukė Vyriausybės dėmesio, Kauno miesto meras V.Matijošaitis žodžių į vatą nevyniojo: „Nieko naujo, ne pirmas kartas. Pernai – Eurolygos finalo ketvertas, dabar – Europos dailiojo čiuožimo čempionatas. Čia reikia dėkoti ne savivaldybei, o visiems kauniečiams.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Tokie renginiai, anot jo, sukuria didelę vertę ne vien miestui, bet ir visai Lietuvai. Kažkas, mero teigimu, šito tiesiog nesupranta arba nenori suprasti.

„Šita Vyriausybė į Kauno pusę nežiūri, bet mes ir nelaukiam ištiestais delnais – dirbame savo jėgomis. Valstybė ne tik neprisidėjo, bet dar ir susirinko mokesčių į biudžetą.

Jeigu jų požiūris pasikeistų, didieji projektai mieste vystytųsi kur kas greičiau: pradėtos strateginės reikšmės Kėdainių tilto statybos, baigiamas Čiurlionio koncertų centro projektavimas“, – tvirtino V.Matijošaitis.

„Kai prieš kelerius metus atidarėme naujus ledo rūmus, galbūt kažkam kilo klausimų. Šiandien turime atsakymą: Europos pirmenybės vyksta čia, Kaune“, – sakė Kauno meras.

Naujoji Kauno ledo arena šiuo metu yra tapusi Europos čempionato čiuožėjų treniruočių baze.

Trūksta viešbučių

Nors Kaunas organizuoja vieną europinio lygio sporto renginį po kito, priima pasaulines scenos žvaigždes, mieste vis dar jaučiamas viešbučių trūkumas. Kokia savivaldybės apgyvendinimo infrastruktūros plėtros strategija?

Šita Vyriausybė į Kauno pusę nežiūri.

„Jeigu tokie renginiai jau vyksta, vadinasi, mūsų miestas yra patrauklus jiems. Pastaruoju metu Kaunas smarkiai pasikeitė, tapo stipriu regiono centru. Galime tik pasidžiaugti, kad dėl čia esančios infrastruktūros ir vykstančių tarptautinių renginių, naudą gauna ir kitos savivaldybės, kur taip pat apsistoja dalis svečių“, – pozityvumą ir problemoje įžvelgė V.Matijošaitis.

Jis pabrėžė, kad popandeminis periodas baigiasi, tad ir apgyvendinimo paslaugų sektorius Kaune su kiekviena diena stiprės – tai neva tėra tik laiko klausimas.

Vietų užteko

Kaip 15min teigė „Kaunas IN“ vadovas Tadas Stankevičius, daugėjant masinių renginių, didėja ir viešbučių šimtaprocentinio užimtumo dienų skaičius. Pernai norintieji gyvai stebėti Eurolygos finalinį ketvertą dėl didelio Kauno viešbučių užimtumo turėjo apsistoti artimiausiuose miestuose ar miesteliuose, o šį kartą – vykstant Europos dailiojo čiuožimo čempionatui, apgyvendinimo vietų mieste užteko.

„O ir kainos šiuo metu draugiškesnės. Svarbu ir tai, kad santykinai maži atstumai tarp Lietuvos miestų leidžia renginių organizatoriams kaip pagrindinę vietą pasirinkti būtent Kauną – dalis svečių per valandą ar trumpiau atvyksta iš kitų miestų apgyvendinimo įstaigų“, – patikino T.Stankevičius.

Pastaruoju metu, anot jo, Kauno turizmo informacijos centre sulaukiama daug lankytojų. Aktyviai ieškoma miesto atributikos – specialūs „It’s Kaunastic“ ženkliukai, išleisti Europos dailiojo čiuožimo proga, išpirkti labai greitai.

Pirmasis Europos dailiojo čiuožimo čempionatas mūsų šalyje vyks iki sekmadienio. Jame Lietuvai atstovauja 5 šokėjai ant ledo – Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius, Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala, Aleksandra Golovkina.

VIDEO: Kaune čiuožia Europos geriausieji: kaip pasiruošti čempionato žiūrovams?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas