Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiebiasi žalia šviesa: Allison Reed pralaužė Pilietybės komisijos širdžių ledą

Ledo šokėjams Allison Reed ir Sauliui Ambrulevičiui bunda olimpinė viltis. Po pokalbio su čiuožėja ir pasitarimo Pilietybės reikalų komisija antradienį Prezidentūroje pritarė, kad amerikietei būtų suteiktas lietuviškas pasas. Tiesa, formalumui dar reikalingas Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos palaiminimas.
 Allison Reed lankėsi Prezidentūroje
Allison Reed lankėsi Prezidentūroje / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Allison Reed antradienį prie Prezidentūros jau ne tik anglų kalba, bet ir lietuviškai reiškė viltį, kad trečias kartas nemeluos.

2021 metais dukart neigiamą atsakymą dėl Lietuvos pilietybės iš komisijos ir prezidento Gitano Nausėdos gavusi 30-metė čiuožėja praėjusį pavasarį kreipėsi trečią kartą.

Praėjo keli mėnesiai, kol komisija pakvietė A.Reed pasirodyti Prezidentūroje, o po pokalbio su čiuožėja ir kelias valandas trukusio pasitarimo, Prezidento patarėjas Pranas Žukauskas pranešė žinią.

„Įvertinus visas aplinkybes ir išklausius pareiškėjos, kuri pati buvo atvykusi ir dalyvavo posėdyje, komisija nusprendė suteikti Allison Reed Lietuvos pilietybę išimties tvarka“, – sakė komisijos pirmininkas P.Žukauskas.

Tai reiškia, kad nuo 2017 metų su elitinėse varžybose ant ledo pasirodanti Lietuvos pora – A.Reed ir Saulius Ambrulevičius turi geras galimybes startuoti ir žiemos olimpinėse žaidynėse Italijoje 2026 metų pradžioje.

LČF nuotr./Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed
LČF nuotr./Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed

Komisijos nutarimą dar turi patvirtinti Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, anksčiau paskui komisijos sprendimus pasisakęs prieš pilietybės suteikimą čiuožėjai.

Tačiau po Europos čempionato Kaune sausį, kai mūsų šalies ledo šokėjai pirmą kartą iškovojo bronzą tokio rango varžybose, šalies prezidentas viešai pareiškė, kad „atsirado nuopelnai“, tad požiūris būtų kitoks.

Anot G.Nausėdos patarėjo Rido Jasiulionio, prezidento galutiniam sprendimui termino nėra, gali užtrukti kelias savaites kol dokumentai nutūps ant Prezidento stalo.

Suprasti akimirksniu: Kas sudaro komisiją:

  • Respublikos Prezidento kanceliarijos Teisės departamento vyriausiasis specialistas pilietybės klausimais (Komisijos pirmininkas); Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Pilietybės reikalų skyriaus vedėjas (Komisijos pirmininko pavaduotojas); Respublikos Prezidento patarėjas teisės klausimais, Teisės departamento vadovas; Lietuvos Respublikos teisingumo viceministras; Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro pavaduotojas; Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos direktorius; Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius; Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento skyriaus viršininkas; Respublikos Prezidento kanceliarijos Teisės departamento vyriausiasis specialistas pilietybės klausimais (Komisijos sekretorius).

– Kokie buvo argumentai komisijos sprendimui? – prie Prezidentūros buvo paklaustas P.Žukauskas.

– Įstatymas numato du reikalavimus – asmens nuopelnus Lietuvos valstybei ir integraciją į Lietuvos visuomenę. Buvo vertinami tiek nuopelnai ir paskutiniai pasiekimai pasaulio ir Europos čempionatuose ir kitose varžybose, o taip pat integracijos kriterijai: lietuvių kalbos mokėjimas, dalyvavimas bendruomenės gyvenime ir renginiuose, tiek Lietuvoje, tiek lietuvių bendruomenėje Kanadoje. Visa tai įvertinus, komisija priėmė tokį sprendimą.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

– Kaip toliau eis procesas ir kiek laiko gali užtrukti, nes dabar žodis šalies prezidentui?

– Taip, komisijos sprendimas prezidento nesaisto. Galutinį sprendimą priima prezidentas. Buvo nagrinėti ir kiti klausimai, o visa medžiaga per savaitę ar dvi bus pateikta prezidentui.

– Ar komisija nusprendė vienbalsiai?

– Taip, sprendimą priėmėme bendru sutarimu.

– Ar nematote grėsmių žvelgiant į ankstesnes istorijas su Isabella Tobias ir Margarita Drobiazko, kuriai paskui prezidento buvo atimta pilietybė?

Suprasti akimirksniu

  • Šaliai atgavus Nepriklausomybę mūsų šalies pasas buvo įteiktas rusei Margaritai Drobiazko, su Povilu Vanagu šokusiai penkeriose olimpinėse žaidynėse. G.Nausėda iš M.Drobiazko išimties tvarka suteiktą Lietuvos pilietybę atėmė pernai rugsėjį. Tai padaryti rekomendavo Pilietybės reikalų komisija, argumentuodama jos viešai reiškiamu palaikymu karą Ukrainoje vykdančiam Kremliaus režimui. M.Drobiazko yra apskundusi pilietybės atėmimo nutarimą, tad jos atvejį lapkritį turėtų nagrinėti Regionų administracinis teismas.
  • 2014 metais olimpinėse žaidynėse Lietuvai su Deividu Stagniūnu atstovavo amerikietė Isabella Tobias, dėl šalies pilietybės išimties tvarka palaiminimo (ne pirmu bandymu) sulaukusi iš Dalios Grybauskaitės. Kai po žaidynių D.Stagniūnas dėl traumos baigė karjerą, I.Tobias dar bandė patekti į 2018 m. žaidynes gavusi Izraelio pasą, bet nesėkmingai, nes Izraelio pilietybė nebuvo suteikta jos tuometiniam partneriui rusui Iljai Tkačenko.

– Matote, šiandien negalime prognozuoti ateities įvykių ar veiksmų. Šiandien buvo užduotas klausimas, kaip čiuožėja mato savo perspektyvas po olimpinių žaidynių, jei pilietybė bus suteikta. Atsakymai siejosi su vienokia ar kitokia veikla Lietuvoje – tiek su pramoginiais renginiais, tiek su čiuožėjų ugdymu. Šiai dienai neturime pagrindo prognozuoti kažko neigiamo ateityje.

– Ar turėjo reikšmės faktas, kad 2010 metais ji atstovavo Sakartvelui olimpinėse žaidynėse?

– Dėl šito mes pasitikslinome – tai buvo gana seniai, jai buvo 16 metų ir tai buvo vienas neilgas epizodas jos karjeroje. Mes vertinome, kiek laiko ji čiuožia už Lietuvą (nuo 2017 metų), koks jos etapas ir pasiekimai atstovaujant Lietuvai. Informacijos buvo pakankamai.

– Posėdyje kalbėjotės lietuviškai ar angliškai?

– Dalį lietuviškai, nes vienas tikslų vertinant integraciją ir buvo pasikviesti, susipažinti, pažiūrėti kokia jos lietuvių kalba. Galiu pasakyti, kad 10 metų pragyvenę kai kurie pareiškėjai kalba silpniau.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje
Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje

Kalbos pagrindai ir siekis ją tobulinti tikrai yra. Sudėtingesniais klausimais, kai buvo detalių, pareidavome ir į anglų kalbą. Dėl lietuvių kalbos pagrindų mokėjimo, susikalbėti, bendrauti, – klausimų nekilo.

– Ji sakė, kad ir Tautinę giesmę moka.

– Neprašėme, kad pagiedotų. Kalba buvo apie mėgstamas Lietuvos vietas, apie mūsų šventes.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje
Roberto Riabovo / BNS nuotr./ Allison Reed lankėsi Prezidentūroje

– Ar šis komisijos sprendimas ateityje gali palengvinti kitų sportininkų, krepšinio ar kitų sporto šakų, procesus prašant Lietuvos pilietybę panašiais atvejais?

– Bent jau šios sudėties komisija, priėmusi tokį sprendimą, jeigu pareiškėjas panašiame lygyje atitiktų mano minėtus kriterijus – nuopelnai ir pasiekimai Lietuvos valstybei bei integracija, – tada klausimas galėtų būti svarstomas. Konkrečiai negaliu atsakyti, kiekvienas atvejis yra vertinamas asmeniškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento